Antena Meniu Search
x

Nicuşor Dan a anunţat primele măsuri la 9 zile după tragedia din zona Lacul Morii. Ce se va întâmpla cu câini abandonați

Nicușor Dan a anunțat că va solicita să se introducă o sumă consistentă în proiectul de buget al Bucureştiului pentru sterilizarea și microciparea câinilor după tragedia din zona Lacul Morii, unde Ana Oros a murit sfâşiată de câini pe 21 ianuarie 2023. Potrivit lui Nicuşor Dan "ar fi necesare 20 milioane de lei pentru microcipare şi sterilizare în Bucureşti". Întrebat dacă va demisiona primarul Capitalei a răspuns: "Eu am un mandat pe care bucureştenii l-au dat şi încerc zi de zi să mă ţin de acest mandat"

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 19:33

Vezi și

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a precizat, luni într-o conferinţă de presă că, în aceste zile există o nouă provocare: un val de câini care încep să fie abandonaţi de proprietari, foarte probabil speriaţi de amenzi. Edilul a adăugat că vor fi sancţionaţi numai proprietarii care refuză să microcipeze şi să sterlizeze câinii pe care îi au în proprietate, obligaţie pe care o au conform legii şi a reamintit de gratuitatea oferită de către PMB privind activitatea de microcipare şi sterilizare. Referitor la cazul Anei Oros care a fost omorâtă de câini în zona Lacul Morii, Nicuşor Dan a spus că nu va intra într-o dezbatere privind vinovaţii şi a completat că este în curs verificarea corpului de control al Primăriei Capitalei, precum şi o anchetă în derulare.

"Ana Oros, o persoană pozitivă, activistă implicată în cauze sociale, persoană regretată de multă lume. (...) Ne confruntăm cu o provocare nouă, zilele acestea. Avem un val de câini care încep să fie abandonaţi de proprietari, foarte probabil speriaţi de amenzi pentru că nu i-au microcipat şi sterilizat. Vreau să îi asigur pe bucureşteni că nu îi vom sancţiona înainte de a le oferi posibilitatea de a îi microcipa şi steriliza gratuit. Există o nouă campanie de microcipare şi sterilizare gratuită care merge din cartier în cartier şi nu îi vom sancţiona decât pe acei proprietari care se opun microcipării şi sterilizării gratuite a câinilor pe care îi au, care este obligatorie conform legii. Vreau să îi încurajez pe cetăţeni să adopte un câine", a afirmat Nicuşor Dan, citat de news.ro.

Nicuşor Dan a mai spus că există câinii fără stăpân şi ei sunt colectaţi în urma sesizărilor de către ASPA şi structurile care funcţionează în cadrul Primăriei Sector 1 şi Sector 5.

"Avem în curs verificări ale corpului de control care ne va spune cât de bine se derulează această activitate. Sunt proprietăţi, curţi, şantiere ale unor societăţi comerciale unde sunt câini lăsaţi pe zona publică şi aici nu am avut un răspuns al autorităţilor competente. Avem problema înmulţirii necontrolate a câinilor fără stăpân şi în Bucureşti şi în Ilfov. Răspunsul Autorităţii nu a venit şi cu posibilitatea de sancţiune.  Nu o să intru în dezbaterea despre cine e vinovat privind tragedia de sâmbătă şi nu o să intru într-un joc al declaraţiilor politice. Cred că cetăţenii aşteaptă de la noi să colaborăm să rezolvăm această problemă. Pe chestiunea vinovăţiei este un control în curs al Corpului de control al PMB şi o anchetă", a mai explicat primarul general al Capitalei. 

Pe acelaşi subiect

Nicuşor Dan, întrebat dacă va demisiona, după tragedia din zona Lacul Morii

"Eu am un mandat pe care bucureştenii l-au dat şi încerc zi de zi să mă ţin de acest mandat", a afirmat Nicuşor Dan, întrebat luni într-o conferinţă de presă dacă s-a gândit să demisioneze după tragedia de la Lacul Morii.

Întrebat dacă nu este târziu să iasă cu o reacţie publică după nouă zile de la tragedia din Lacul Morii şi să afirme că sunt făcute verificări în continuare de către Corpul de Control al PMB, Dan a răspuns: "Ca să verificăm o instituţie publică trebuie să ne uităm în documente. Sunt multe instituţii implicate, responsabile şi trebuie să evaluăm acest întreg peisaj". Chestionat câţi câini sunt liberi pe străzile Capitalei, în momentul de faţă, edilul general a replicat: "Doar câteva zeci de câini sunt liberi pe străzi".

"Pe măsură ce există sesizări, ei sunt capturaţi de ASPA şi de cei de la Primăria Sectorului 1 şi Primăria Sectorului 5. (...) Nu a existat niciodată o întrerupere a activităţii de capturare a câinilor de pe domeniul public. Corpul de Control verifică activitatea ASPA şi cum a reacţionat la sesizări. Sunt 14 prinzători ai ASPA, în acest moment. În adăposturile ASPA, 1600 de locuri ocupate din 1.800. Spunem de ani de zile că degeaba capturăm câini de pe străzi dacă nu rezolvăm problema înmulţirii necontrolate din bucureşti şi Ilfov. În acea zonă au fost prinşi 120 de câini, după tragicul accident au fost prinşi toţi câinii din zona Lacul Morii şi după câteva zile au revenit. Cum putem opri asta? Să controlăm înmulţirea câinilor. PMB a făcut campanii de microcipare şi sterlizare gratuită, însă au dat rezultate parţiale", a completat Nicuşor Dan.

Edilul a mai spus, referitor la tragedia de la Lacul Morii, că "există obligaţie legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi şi salubriza"."Tragedia s-a produs pe un teren privat, care nu era îngrădit sau salubrizat, la câţiva metri de locul tragediei erau cadavrul unui măgar, probabil asta a declanşat reacţia acelor maidanezi. Există instituţii care trebuie să verifice dacă proprietarii îngrădesc terenul - Poliţiile locale ale Sectoarelor, iar pe salubritate - Poliţiile Locale şi Garda de Mediu", a mai explicat Nicuşor Dan.

El a mai spus că "ar fi necesare 20 milioane de lei pentru microcipare şi sterilizare în Bucureşti". "Nu am o estimare pentru Ilfov. Grosier vorbim de 30 milioane lei bani necesari pentru microciparea şi sterilizarea câinilor pe zona Bucureşti şi Ilfov", a completat primarul general al Capitalei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Nicuşor Dan a anunţat primele măsuri la 9 zile după tragedia din zona Lacul Morii. Ce se va întâmpla cu câini abandonați