NOBEL 2016: Preşedintele Columbiei, distins cu premiul Nobel pentru Pace. Juan Manuel Santos, răsplătit pentru eforturile de a pune capăt războiului din Columbia
Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a fost recompensat vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pentru încheierea unui acord cu gherila marxistă FARC care să pună capăt unui război civil ce durează de peste o jumătate de secol.
De Redactia Observator la 07.10.2016, 12:55Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a fost recompensat vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pentru încheierea unui acord cu gherila marxistă FARC care să pună capăt unui război civil ce durează de peste o jumătate de secol.
"Comitetul norvegian al Nobelului a decis să-i acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2016 preşedintelui Columbian Juan Manuel Santos pentru efortul său hotărât "pentru eforturile sale hotărâte de a pune capăt războiului civil de peste 50 de ani" din Columbia, a anunţat Kaci Kullmann Five, potrivit BBC.
Acest acord a fost respins de către columbieni duminică, însă "faptul că o majoritate a alegătorilor a spus nu acordului de pace nu înseamnă neapărat că procesul de pace este mort", a declarat preşedinta Comitetului norvegian al Nobelului Kaci Kullmann Five, potrivit AFP.
Santos s-a angajat să continue negocierile cu rebelii, în pofida faptului că unii critici consideră că unele concesii sunt prea mari.
Comitetul a subliniat că Nobelul reprezintă totodată un "un omagiu adus poporului columbian care, în pofida dificultăţilor importante şi abuzurilor cu care se confruntă, nu a renunţat la speranţa unei păci drepte, şi totodată tuturor părţilor care au contribuit la procesul de pace", scrie AP.
Însă numele liderului gherilei marxiste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Rodrigo Londoño (alias Timoşenko), nu este citat de Comitet.
Santos şi Timoşenko au semnat la sfârşitul lui septembrie un acord de pace care să pună capăt acestui război civil de peste 50 de ani.
Însă acordul a fost respins de columbieni duminică, prin referendum.
Acest război civil care durează de 52 de ani s-a soldat cu aproximativ 260.000 de morţi, iar peste şase milioane de columbieni au fost nevoiţi să fugă din calea confruntărilor.