Noul An Chinezesc, sărbătorit cu bucurie și îngrijorare
În China, festivităţile cu ocazia Noului An au fost anulate din cauza virusului ucigaş, dar nici comunitatea chineză din România nu s-a prea înghesuit să sărbătorească. Aşa că mulţi dintre patronii restaurantelor chinezeşti au petrecut alături de români.
De Redactia Observator la 25.01.2020, 11:41În China, festivităţile cu ocazia Noului An au fost anulate din cauza virusului ucigaş, dar nici comunitatea chineză din România nu s-a prea înghesuit să sărbătorească. Aşa că mulţi dintre patronii restaurantelor chinezeşti au petrecut alături de români.
S-au pregătit ca la carte, cu mâncare tradiţională, de la sushi până la ghearele de raţă, despre care se spune că aduc noroc. În toiul distracţiei, s-au gândit însă şi la rudele lor care sunt în primejdie.
Bin Bai a venit în România acum 16 ani. Tot aici şi-a întemeiat o familie, împreună cu o româncă, dar a pus pe picioare şi o afacere.
Chiar dacă e departe de ţara unde s-a născut, îşi respectă tradiţiile. De Anul Nou chinezesc, a avut grijă să pună bani în buzunar şi să poarte roşu. Şi, obligatoriu, mănâncă peşte, dar şi noodles, celebrii tăiţei chinezeşti.
Bin Bai, patron: Tradiţiile noastre sunt artificiile, jucăm dragonul cu leu pe stradă depinde de zonă.
Chiar dacă a dat o mare petrecere şi s-a distrat, nu şi-a uitat familia din China, ţara greu încercată în această perioadă.
Bin Bai, patron: Am luat legătura, în fiecare zi vorbesc cu ei. Sunt bine, ei au zis că nu mai ies afară din casă unde sunt oameni mulţi. Şi sunt obligaţi să poarte măşti medicinale. Şi asteaptă să fie bine.
Toată lumea a muncit zile la rând pentru revelionul chinezesc. În bucătăria lui Bin s-au pregătit tot felul de mâncăruri delicioase.
Deşi român, barmanul ştie să pregătească băuturile chinezeşti ca la carte.
Sorin, barman: Am zis să facem o băutură ceva mai picantă, pentru că tot suntem pe chinezesc şi ei mănâncă ceva mai iute, aşa că mergem pe ceva mai spicy. 50 ml de vodka, 20 de ml de lămâie, 20 de ml de sirop de mango. La final ceva mai iute, suc de ghimbir.
Şi artistul serii, Fang, este din China. S-a stabilit aici de câţiva şi s-a căsătorit, şi el, tot cu o româncă.
Fang Shuang's, cântăreţ: Chiar dacă ea este româncă, astăzi a făcut un efort, a studiat nişte reţete şi a făcut o masă chinezească. Bunica mea, când trăia, ne spunea să începem cu carne de pui şi să terminăm cu peşte. Noi suntem din zona Shendu şi oamenii acolo nu mănâncă ciudăţenii.
Anul nou chinezesc a fost întâmpinat şi de români, care au umplut restaurantul. Noul an chinezesc este, potrivit tradiţiei, cel al Şobolanului de Metal. Chinezii spun că va fi prosper, norocos şi creativ pentru aproape toate semnele zodiacale. Dar pentru asta, trebuie să fim disciplinaţi şi perseverenţi.