Noul spital care va fi construit în regiunea Moldovei. Investiţie de 3 miliarde de lei: 850 de paturi pentru toate secţiile
După ani de promisiuni şi întârzieri, Spitalul Regional de la Iaşi intră în linie dreaptă. Autorităţile au anunţat că au fost rezolvate contestaţiile şi, în cel mai scurt timp, vom vedea deja primele lucrări făcute la unitatea sanitară care va deservi toată regiunea Moldovei. Totuşi, oamenilor le vine greu să creadă că vor vedea vreodată acest spital şi că vor fi trataţi acolo.
De Redactia Observator la 23.01.2024, 07:57Sunt imagini prezentate încă din vara anului 2022. Aşa o să arate Spitalul Regional din Iaşi. De mai bine de un an şi jumătate au avut loc licitații și s-au depus contestații. Acum, în sfârşit ar urma să înceapă primele lucrări.
Clara Mihociu, reporter Observator: Pentru început, vor avea loc lucrări de pregătire a spaţiului: organizarea de şantier, excavarea pământului, devierea reţelelor de utilităţi şi realizarea unor căi temporare de acces. Aceste lucrări se vor întinde pe o perioadă de patru luni şi ar urma să vedem aici primele utilaje chiar din primăvara acestui an.
Bogdan Cojocaru, prefect Iași: Odată cu semnarea contractului, cu siguranţă vor putea apărea şi primele utilaje. Le aşteptăm şi noi ca toţi ceilalţi cetăţeni din regiunea Moldovei.
Investiţie de 3 miliarde de lei
- Orașul din România care a înghețat la -18 grade Celsius. Localnicii au simțit că sunt într-un congelator
- A mers la spital pentru ca nu şi-a mai putut scoate inelele de pe deget. Intervenţie a pompierilor în cazul unui...
- "O să-şi înmormânteze soţia". Andra, tânăra moartă în accidentul dezastruos din Botoşani, era în maşină...
Doar pentru această primă parte a lucrărilor se vor cheltui aproape 24 milioane lei. Întregul proiect are o valoare de 3 miliarde de lei.
Clara Mihociu, reporter Observator: Spitalul ar urma să aibă o capacitate de peste 850 de paturi. Vor putea fi trataţi anual pe internare continuă aproximativ 50.000 de pacienţi şi alţi peste 100.000 în urgenţe. Va avea mai multe săli de operaţie şi laboratoare de analize medicale, dar şi un heliport. De departe însă, cel mai important aspect rămâne faptul că va avea la un loc toate specialităţile.
Diana Cimpoeșu, medic șef UPU Smurd Iași: Pacientul critic va avea şansa ca toate echipele medicale să se strângă în jurul lui şi toate investigaţiile să fie făcute într-un singur loc şi toate intervenţiile să fie făcute într-un singur loc.
Până şi angajaţii nu au speranţe
Atât angajaților din sistem, cât și oamenilor le vine greu să creadă însă că vor vedea vreodată spitalul în funcţiune sau că vor ajunge să fi tratați în el.
Angajat spital: S-au terminat contestaţiile. Spun că ar urma să înceapă anul acesta lucrările. Credeţi? Să sperăm. Ştiţi că speranţa moare ultima. Noi, aici, ca şi angajaţi, mai glumim. Sperăm că până ieşim la pensie vom avea şi un spital regional de urgenţă.
Potrivit calendarului oficial pentru acest proiect, unitatea medicală ar trebui să fie gata în 2027. Dintre cele trei spitale regionale care ar urma să se construiască în țară, cel din Moldova este cel mai înaintat.