Antena Meniu Search
x

Video Orașul din România care a înghețat la -18 grade Celsius. Localnicii au simțit că sunt într-un congelator

Din ger în mai ger. Temperaturile au scăzut până la minus 18 grade Celsius a doua zi la rând. Un bărbat din Iaşi a fost la un pas să moară îngheţat. În centrul ţării, gerul muşcător a micşorat rapid rezervele de lemne ale localnicilor. În Moldova şi la Bucureşti, trotuarele pline de gheaţă au trimis la spital zeci de oameni cu mâini şi picioare rupte. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 22.01.2024, 19:55

Vezi și

Aerul artic a adus dimineaţă un ger chinuitor în aproape toată ţara. Cel mai rău a fost la Sfântu Gheorghe, în Covasna, unde termometrele arătau minus 18 grade Celsius, iar temperatura resimţită era minus 20. Teribil de frig a fost şi la Miercurea Ciuc. Localnicii au simţit că intră în congelatoare imense când s-au urcat în maşini. Geamurile îngheţate bocnă le dăduseră de înţeles că este insuportabil de frig. 

  • Claudiu Loghin, reporter Observator: La staţia meteo de la Ghimbav din judeţul Braşov au fost înregistrate printre cele mai scăzute temperaturi din ţară. Minus 15 grade la ora 7, iar o oră mai târziu temperatura a scăzut la minus 16 grade Celsius. 

Meteorologii din Ghimbav au avut parte de un peisaj polar azi-dimineaţă, iar la câţiva kilometri distanţă Braşovul părea oraşul zăpezii. Un strat gros de gheaţă a acoperit maşinile din Braşov. Şoferii au râcâit geamurile minute în şir. 

  • Localnic: Foarte ger şi ce să facem, ne adeptăm condiţiilor.
  • ReporterCât timp vă ia să porniţi maşina?
  • Localnic: Cam 15-20 de minute, curățăm geamurile şi aşteptăm să se încălzească mașina.
Pe acelaşi subiect

Temperaturile extreme sunt greu de înfrutat pentru corp

  • Andreea Petrescu, reporter Observator: Expunerea prelungită la frig poate duce la degerături. Cele mai expuse zone ale corpului sunt degetele de la picioare şi de la mâini, dar şi zona capului cu urechile, obrajii, nasul şi bărbia. În situaţii excepţionale pot avea de suferit şi mușchii, nervii sau vasele de sânge. 

La Iaşi, cele minus 11 grade Celsius aproape au răpus un bărbat.

  • Diana Cimpoeșu, UPU-SMURD Iași: Temperaturile scăzute au adus în continuare un număr mare de pacienţi în urgenţă, cel mai grav fiind un bărbat de 55 de ani, care a fost adus într-o hipotermie severă, 20.5 grade temperatură centrală. S-a începuz încălzirea acestui pacient, evoluţia lui fiind favorabilă. 

Frigul a transformat Iaşiul într-un oraş fantomă. 

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Din cauza temperaturilor foarte scăzute, comercianţii nu au mai venit în pieţe şi acestea sunt acum goale. Marfa le îngheţa efectiv pe tarabe, iar clienţii sunt oricum puţini. Mulţi preferă să stea în case, să se ferească din calea frigului. 

Cei care s-au încumetat să iasă din casă au rezistat cu greu gerului. Ca să nu îngheţe în case, românii au dat căldura la maximum. Consumul și extragerile de gaze din depozite au fost la un nivel record.

La Bucureşti a fost cea mai geroasă dimineaţă de la începutul anului, -11 grade Celsius

 Trotuarele pline de gheaţă au făcut zeci de victime - numai la spitalul Floreasca au ajuns 60 de oameni cu mâini sau picioare rupte. 

Gerul a creat un fenomen spectaculos la Constanţa. Marea a părut că "fierbe" - un abur dens a acoperit apa. În aer erau minus 6 grade Celsius, în timp ce apa avea cu 12 mai mult. 

  • Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe: Atunci când bate vântul dinspre vest sau de la sud apare fenomenul downwelling, adică apa pleacă în larg, apa rece de la suprafaţă, şi este înlocuită de apă de la adâncime, de data asta mai caldă. 

Meteorologii spun că mai avem o zi de tremurat

  • Mihai Huștiu, meteorolog ANM: Ne aşteptăm ca temperaturile să înceapă să crească, dar noaptea viitoare va fi în continuare geroasă în localităţi din Transilvania şi Muntenia, inclusiv în Capitală o noapte geroasă. Iar de marţi încoace temperaturile încep să crească, joi dimineaţă chiar temperaturi pozitive. 

Duminică, gerul crunt s-ar putea întoarce, spun meteorologii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Orașul din România care a înghețat la -18 grade Celsius. Localnicii au simțit că sunt într-un congelator