Hipismul, o altfel de terapie pentru copiii speciali, în Alba (Video)
Copiii iubesc distracţia şi competiţia. Le plac provocările şi fiecare la rândul său vrea să demonstreze că e cel mai bun. În Alba a avut loc un concurs aparte, dedicat copiilor speciali.
De Redactia Observator la 26.05.2019, 10:19- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Copiii iubesc distracţia şi competiţia. Le plac provocările şi fiecare la rândul său vrea să demonstreze că e cel mai bun. În Alba a avut loc un concurs aparte, dedicat copiilor speciali. Şi ne referim la micuţii cu dizabilităţi sau la cei care suferă de diferite afecţiuni. Care au nevoie de atenţie şi de surprize, dar care au ţinut să arate că sunt la fel de puternici ca oricine. Iar hipismul, care a stat în centrul competiţiei, este una dintre cele mai eficiente terapii adresate lor.
Un colţ de rai, aflat la puţin peste 20 de kilometri de Alba-Iulia, a fost locul ideal pentru o astfel de întrecere. În satul Lerinţ, o asociaţie nonguvernamentală respectă de patru ani o misiune vitală pentru cele mai inocente suflete - ajutorarea copiilor cu nevoi speciale prin terapie şi gimnastică pe cal.
Katalin Gall, terapeut: Este o metodă alternativă foarte bine venită, foarte bine primită de către copiii cu diferite dizabilităţi şi fiecare dintre ei progresează în ritmul lor propriu, dar într-un timp mai rapid în comparaţie cu metodele tradiţionale.
Într-un astfel de concurs hipic copilul îşi descoperă calităţile, îşi dozează emoţiile şi capătă încredere în sine, spun specialiştii.
Csiilla Balogh, organizator eveniment: Este un concurs unic, fiindcă aceşti copii nu reuşesc la şcoală să obţină medalii sau diplome, dar acest concurs le oferă această posibilitate de a se bucura.
Peste 130 de copii cu nevoi speciale veniţi din zece judeţe ale ţării au participat la ediţia din acest an. Cei mai mulţi nu sunt la prima vizită.
Mircea Dumitroaie, părintele unui copil bolnav de sindrom Down: Hipoterapie face de aproximativ trei ani. L-am adus la hipoterapie pentru a avea mai multă încredere în el, pentru a avea mai multă încredere în forţele proprii. Schimbări au fost de comunicare, cognitive, schimbări în a face lucrurile mai bine.
Lucian Docia, părinte: Efectele sunt vizibile şi noi părinţii şi terapeuţii şi ea sunt foarte încântaţi să fie pe cal. Este bine să existe competiţie, pentru că e o provocare pentru ei şi e o concurenţă benefică şi la fel ca şi ceilalţi copii şi ei simt nevoia să iasă în faţă.
Nu numai progresul este vizibil, ci şi bucuria celor mici. Iar la final, toţi copiii au fost câştigători.