''O contradicţie totală, o lipsă de coerenţă.'' Haosul şi bâlbâielile autorităţilor îi aduc la disperare pe patroni, angajaţi şi clienţi deopotrivă
Haos şi bâlbâieli în cel mai critic moment al pandemiei. În Bucureşti regulile s-au schimbat de două ori în două zile, spre disperarea tuturor: patroni, angajaţi, clienţi, vaccinaţi, nevaccinaţi. Până la urmă s-a luat o hotărîre fără precedent şi e valabilă la nivel naţional, oriunde rata de infectare depăşeşte şase cazuri la mia de locuitori: doar vaccinații sunt liberi, pot ieşi seara din casă şi pot merge la restaurant sau la terasă.
De Redactia Observator la 02.10.2021, 20:14''Este un haos generalizat! Nimeni nu ştie exact cum trebuie sa procedeze. Noi la nivelul cetăţeanului obişnuit sesizam cu un impact major această lipsă de logică în luarea deciziilor.''
În mai puţin de 24 de ore, oficialii au şi închis, au şi deschis resturantele în Capitală. Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă a aplicat restricții în baza unei hotărâri vechi. Astfel că, cel puțîn în teorie, de la miezul nopții restaurantele, barurile, terasele și cluburile ar trebui închise, la fel și cinematografele și sălile de spectacole. În plus, se interzic evenimentele private și apare carantină de noapte în ultimele 3 zile ale săptămânii. O decizie care a semănat confuzie noaptea trecută în oraş.
Violeta Stoica, manager locaţie: Nu ai cum! Nu mai există predictibilitate sub nicio formă! Astăzi ai voie să primeşti clienţii, vaccinaţii, testaţii sau care au trecut prin boală, mâine primeşti comunicat că de fapt cei testaţi sunt la fel ca cei nevaccinaţi.
''Cum ţi se par noile restricţii?
Discriminatorii.
De ce?
Pentru că persoanele nevaccinate şi persoanele vaccinate ar trebui să aibă aceleaşi drepturi şi nu să li se impună anumite restricţii.''
Nici astăzi, patronii nu ştiau ce fac mâine.
Bogdan Bazaoache, patron restaurant: În data de 30 septembrie au fost propunerile CNSU, acum la 48 de ore prefectura a venit cu altă decizie. Ne-au întrebat nu doar angajaţii ci şi clienţii care ne întreabă maine mai venim, nu mai venim? În momentul de faţă, sincer, nu ştiu ce să le spun.
"Am citit un document aseară care cuprindea o serie de restrictii la nivelul capitalei. Erau foarte multe lucruri care mi se păreau contradictorii. Dincolo de declaraţiile sforăitoare, la nivelul omului de rând, se vede o contradicţie totală, o lipsă de coerenţă.''
Hotărârea de seară a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă prevedea restricții dure şi puține derogări pentru vaccinați. Pe lângă restaurante se închideau şi săli de fitness sau de spectacole.
"Hai ca la ora 12 știam ca teatrele nu se închid și acum, la 23.00, se hotărâră şi decretară că se închid. Îmi place ca știu ce fac și sunt consecvenți'', a scris actriţa Oana Pellea pe Facebook.
Cristian Strava, antreprenor fitness: Ne ţin activitatea pe loc şi ne e foarte greu să ne organizăm. De exemplu, în momentul de faţă, noi făceam angajări şi căutam colaboratori. Îi ţinem pe toţi în stand-by până vedem ce se întâmplă. Membrii ne sună şi ne întreabă ce se întâmplă. Este un haos.
Astăzi, la prânz s-a schimbat schimbarea. Guvernul a luat o hotărîre fără precedent. Doar vaccinații şi cei trecuţi prin boală au libertăţi. Astfel, restaurantele şi cafenelele rămân deschise de la ora 5 dimineaţa pana la miezul nopţii, doar pentru ei. Doar cei imunizaţi pot merge la nunţi şi botezuri,
dar şi la cinema, la concerte în aer liber sau la săli de fitness. La incidenţă peste 6 la mie, în weekend cei care nu sunt vaccinaţi pot ieşi seara din casă doar cu declaraţie pe proprie răspundere.
Testele antigen sau PCR nu mai sunt luate în considerare
Testul antigen sau PCR nu mai e un bilet de intrare. Nici pentru copiii de peste 12 ani.
Raed Arafat, şeful DSU: Întrebarea ''de ce nu permitem și testaţilor?" Testații, chiar dacă sunt testați, ei pot să se infecteze, ei pot să aibă probleme și pot să ajungă la terapie intensivă, motiv pentru care, în zonele în care este riscul mai mare, a rămas prelungirea unor activități peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate și pentru persoanele care sunt trecute prin boală.
Cristian Strava, antreprenor fitness: Dacă nu avem voie cu copii peste 12 ani, nevaccinaţi, asta este! Nu avem cum să îi primim pe cei peste 12 ani, nevaccinaţi.
Cluburile şi barurile se închid cel puţin două săptămâni. La biserică se merge după regulile vechi. Cu mască şi la distanţă. Credincioşii nu se împart în vaccinaţi şi nevaccinaţi.
''Ce e mai mare: frica de Dumnezeu sau frica de COVID?
Bineînțeles, frica de Dumnezeu.''
''Odată ce am încredere în Dumnezeu, nu am de ce să îmi fie frică. Mă las în mâna lui Dumnezeu.''
Pentru a intra în vigoare noile restricţii din Capitală, trebuie din nou o nouă hotărăre a Comitetului Municipal. Cum explică autorităţile haosul din ultimele zile?
Raed Arafat, şeful DSU: A fost o hotărâre de guvern care era aprobată și prefectura a luat o decizie în baza ei, asta era și acum au fost modificate anumite prevederi și acum aceste prevederi se aplică.
Restricţiile sunt valabile pentru toate localităţile care depăsesc 6 cazuri la mia de locuitor. În Bucureşti acest prag, dar şi următorul de 7,5 la mie a fost de mult depăşit. Capitala are astăzi cea mai mare rată de infectare înregistrată vreodată: 8,28 la mie. În aceste condiţii, restricţiile pentru nevaccinaţi sunt valabile toată săptămâna, iar magazinele şi restaurantele se închid la ora 22.00. Tot astăzi, România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din pandemie, peste 12.500 într o zi.