O corabie misterioasă a blocat proiectul de 430 de milioane de lei de pe litoral
Una dintre cele mai ample investiții de pe litoralul românesc - un proiect de 430 de milioane lei - care schimbă complet fața plajelor din Eforie Sud, s-a blocat din cauza birocraţiei. O corabie misterioasă, descoperită în adâncuri i-a oprit pe muncitorii de la înnisipări. Şantierul nu poate continua fără avizul Ministerului Culturii. De doi ani, specialiştii ministerului nu găsesc arheologi-scafandri brevetaţi. Echipa Observator a găsit unul în doar câteva ore.
De Andreea Filip la 20.01.2023, 20:27Epava care blochează şantierul i-a surprins numai pe oficialii din ministerul Culturii. Localnicii ştiu de ea de ani de zile.
Localnic: Ehee, de câte ori am fost noi la corabie. Ei, că copiii se duceau. S-au scufundat sau ei, înot se duceau. Păi e aproape.
O corabie misterioasă a blocat proiectul de 430 de milioane de lei de pe litoral
De altfel, în 2010, Pascale Roibu, unul dintre cei mai cunoscuţi scafandri din Constanţa, a şi filmat-o. Acestea sunt imagini de atunci.
- Marea Neagră "se răzbună". În loc de scoici, valurile aruncă pe plajă papuci, periuțe de dinți și alte...
- O nouă specie de plantă, descoperită în România: cum arată şi ce nume a primit. "A stat ascunsă la vedere...
- Descoperirea "misterioasă" făcută lângă plaja din Eforie Sud. Lucrările de înnisipare au fost oprite
Pascale Roibu, scafandru: Adâncimea este relativ foarte mică. Trei metri jumătate adâncimea. Vizibilitatea este destul de bună în orice anotimp pentru că e fundul stâncos.
Se văd câteva lemne - coaste ale fostei corăbii şi o bucată de bordaj. Firma care a câştigat licitaţia pentru înnisipare a filmat şi ea epava în 2020 cu un minisubmarin. Estimările experţilor spun că vasul ar avea 200 de ani vechime, 20 de metri lungime şi patru metri lăţime.
Marius Stamat - șef de santier: Având în vedere că s-a notat că în zonă există o epavă necercetată, deşi de această epavă se ştie şi a fost, aparent, cercetată prin anul 2008, Ministerul Culturii a impus prin aviz o zonă de protecţie în care nu se poate face înnisiparea.
Condiţia impusă de minister pentru deblocarea şantierului a fost ca un scafandru-arheolog atestat să cerceteze epava. Şeful de şantier acuză că nu a fost decât o piedică pusă cu bună-ştiinţă în calea şantierului.
Marius Stamat - şef de şantier: La momentul 2020, Ministerul Culturii ştia că nu există un arheolog scafandru atestat, drept pentru care cererea în sine a fost un drum închis.
Am mers la muzeu. Am aflat că deşi există arheologi cu atestat de scufundare recreativă, nu pot face descărcarea arheologică.
Aurel Mototolea - arheolog: Am fi interesaţi de astfel de activităţi. Momentan pot să vă zic că nu avem arheologi brevetaţi, conform legislaţiei actuale, de către Centrul de Scafandri.
În lipsa unui scafandru arheolog brevetat, firma i-a propus ministerului să acopere complet epava cu nisip, iar apoi cercetarea arheologică să se facă de pe uscat. Ministerul a refuzat. Ping-pongul a continuat. Firma a propus ca un arheolog să investigheze epava dintr-o barcă, cu ajutorul unui scafandru, din adâncuri. Ministerul nu a mai răspuns. Anii au trecut, şantierul e azi aproape gata, dar în dreptul corabiei scufundate, plaja arată deplorabil.
Andreea Filip, reporter Observator: Dacă până la începutul sezonului estival firma care face lucrări de înnisipare nu reuşeşte să se înţeleagă cu Ministerul Culturii, atunci turiştii care vor veni vor găsi astfel de munţi de nisip, înalţi de 5 metri, un real pericol pentru cei care trec pe aici.
Marius Stamat - şef de şantier: Este periculos pentru că, practic, avem o pantă cu o înclinare foarte mare, pe o înălţime de trei metri, orice accident este posibil.
În decembrie, ministerul Culturii a revenit la propunerea iniţială: corabia să fie înglobată în viitoarea plajă şi cercetarea să se facă de pe uscat. Apele Române, beneficiarul şantierului, a refăcut actele şi le-a trimis la minister. După două săptămâni, Încă nu au primit vreun răspuns.
Marius Stamat - şef de şantier: Eu am nevoie de aproximativ 10 zile să aduc plaja în profil, după care se poate face excavarea pentru cercetarea arheologică care ar mai dura încă 10-20 de zile.
Am încercat zadarnic azi să luăm legătura atât cu cel care a iniţiat ordinul de ministru, cât şi cu Ministrul Culturii. Am fi vrut să le spunem că am găsit şi scafandrii, şi arheologi şi scafandri-arheologi brevetaţi. Când au văzut că nu îi caută nimeni, oamenii şi-au oferit serviciile, inclusiv Ministerului Culturii.
Iulian Rusu - scafandru arheolog: Noi ne-am oferit să participam la activitatea de descărcare de sarcină arheologică 3.52 nu ne-a răspuns nimeni. Sunt brevetat de centrul de scafandri și în registrul arheologilor Am brevet activ, ore de scufundare, vizită medicală valabilă.
Dacă proiectul de înnisipare nu va fi gata până la sfârşitul anului, riscăm să fim sancţionaţi de UE.