Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Descoperirea "misterioasă" făcută lângă plaja din Eforie Sud. Lucrările de înnisipare au fost oprite

Lărgirea plajei de la Eforie Sud riscă să fie întreruptă. Lucrările ar trebui terminate în acest an, dar firma care se ocupă de înnisipare a descoperit epava unei corăbii la mică distanţă de plajă. Aşa că pentru terminarea lucrărilor este nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii.

de Redactia Observator

la 31.10.2022 , 21:13

Corabia misterioasă zace de mai bine de 100 de ani pe fundul Mării Negre. "Epava se află la aproximativ 40 de metri în larg faţă de linia actuală a ţărmului, la o adâncime de doi metri şi jumătate", spune Marius Stamat, constructor.

Descoperirea din Eforie Sud a oprit lucrările

Scafandrii din zonă ştiu de câţiva ani de existenţa epavei. "Am văzut-o cu vreo 6-7 ani în urmă. Ar fi undeva sfârşit de secol 19, inclusiv după modul de construcţie. Este o epavă de lemn, iar coca corabiei este acoperită. O parte din ea, că nu se mai vede mult din ea, este acoperită cu tablă din cupru", povesteşte Cosmin Binzeanu, instructor de scufundare. 

Vezi și

Cercetarea arheologică nu a început, deşi Ministerul Culturii a emis un aviz de anul trecut. Motivul? Este nevoie de un arheolog cu brevet de scafandru. Care ... nu există. "Nu există arheologi autorizaţi care să fie scafandri profesionişti", declară Marius Stamat, constructor. 

Pe acelaşi subiect

"Trebuie evaluată zona prin aparatură şi trebuie văzut ce este acolo de fapt, cât mai aproape de realitate. Dar, fără a coborî scafandrul - ceea ce este foarte greu în Marea Neagră - şi fără a vedea, şi fără a aduce probe, fără a cunoaşte detalii tehnice nu ai cum să-ţi dai seama de ceea ce este sub apă", a precizat Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie.

Zonă de protecţie de 8.000 de mp

Aşa că, în jurul corabiei, a fost instituită o zonă de protecţie de 8.000 de metri pătraţi. "Problema e că aici nu va exista mare, nisipul va fi spălat, procesul eroziv va fi mult mai intensiv, ceea ce poate duce, în timp, la prăbuşirea falezei şi, ulterior, a proprietăţilor din zonă", adaugă Marius Stamat, constructor. 

Constructorii continuă lucrările, ocolind zona în care se află corabia. Este nevoie de un milion și jumătate de metri cubi de nisip pentru o plajă de 6 kilometri, cu o lăţime între 100 şi 140 de metri. 100 de milioane de euro costă extinderea plajei de la Eforie Sud. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Descoperirea "misterioasă" făcută lângă plaja din Eforie Sud. Lucrările de înnisipare au fost oprite