"O problemă clasică şi veche". Cum scapă românii de kilometrajul dat înapoi: ce este RAR auto-pass
Românii care vor să îşi vândă maşina trebuie de la anul sa aiba un document special de la Registrul Auto Român. "RAR auto-pass" este o evidenţă electronică ce conţine kilometrajul real al automobilului şi istoricul reparaţiilor.
De Ingrid Tîrziu la 11.10.2023, 20:55RAR Auto-Pass va deveni obligatoriu de la sfârşitul anului viitor. Cine vinde o maşină second-hand trebuie să arate acest document cumpărătorului. "Informaţiile cuprinse în RAR auto-pass îl vor ajuta pe acest cumpărător să ia decizia în cunoştinţă de cauză", a declarat Viorel Bucur, director tehnic RAR. Până atunci, Registrul Auto Român va colecta mai multe date despre maşinile aflate în trafic. "Dacă mă duc la o staţie de inspecţie tehnică periodică, evident că voi înregistra kilometrajul, dacă mă duc la un atelier de reparaţie auto, se va înregistra de asemenea kilometrajul", a declarat Viorel Bucur, director tehnic RAR.
Experţii spun că proiectul are şi hibe
Pe lângă kilometraj, RAR Auto-Pass va conţine date despre reparaţiile majore efectuate la sistemele de direcţie sau frânare şi la structura de rezistenţă a automobilului. Cumpărătorul va fi informat şi dacă maşina a fost supusă rechemărilor pentru defecte de fabricaţie. "Mi se pare ceva corect, adică ar trebui să ştii despre maşină în momentul în care o cumperi", spune o tânără. "Am avut probleme în special pe partea tehnică, motorul cu probleme şi kilometrii daţi înapoi, da, e o problemă clasică şi veche", spune un şofer.
Experţii spun că proiectul are şi hibe. Datele care vor fi introduse în RAR Auto-Pass pot fi colectate doar de la service-urile autorizate. "Dacă eu am kilometrajul dat înapoi, evident că nu o să fie dat înapoi undeva într-un service autorizat. Că apare apoi că e dat înapoi", a declarat Dan Babu, evaluator auto. Pentru a ne asigura că maşina nu are defecte ascunse, este necesară şi o inspecţie la service. Modificarea kilometrajului este pedepsită, în prezent, cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei. Potrivit RAR, în 2021, 3 din 4 maşini second hand vândute în România aveau parcurse distanţe mai mari decât cele înregistrate la bord.