O româncă fascinează străinii cu magia care iese din mâinile sale. Povestea Mioarei, meşterul care duce mai departe tradiţia moştenită de la bunici
A ţesut kilometri de covoare şi mii de cămăşi tradiţionale, iar străinii au rămas fascinaţi de ce a ieşit din mâinile sale. Un meşter popular din Gorj duce mai departe meşteşugul moştenit de la bunici. Toată viaţa, războiul de ţesut i-a fost cel mai bun prieten doamnei Mioara. Femeia şi-a transformat casa într-un mic muzeu.
De Diana Speretoiu la 03.06.2024, 18:25Doamna Mioara avea opt ani când s-a aşezat în faţa războiului de ţesut. Mai întâi, de nevoie, pentru că era singurul venit din casă şi făcea zestre pentru fetele din sat, apoi mai mult de plăcere. A ţesut kilometri de covoare şi a cusut ii cu miile.
Munca ei a ajuns şi peste hotare. Şi-a prezentat meşteşugul în Londra şi Berlin, iar străinii au fost fascinaţi. Mulţi turişti care o găsesc în muzeele din Sibiu sau Bucureşti pleacă de acolo cu un suvernir ţesut de mâinile doamnei Mioara.
O ie cu vechime de peste 50 de ani este una dintre cele mai valoroase piese din colecţie
"Torcând la furcă, se mai rupe şi firul şi se prinde. M-au căutat în mâini şi strigau: Magie, magie! Mi-a crescut sufletul de bucurie. Au fost foarte apreciate. Mai ales geacurile cu fermoar, desagii, le plăcea şi lâna, şi bumbacul", povesteşte Mioara Dinoiu, meşter popular.
Pe lângă covoare, o colecţie cu zeci de cămăşi populare, cu altiţă, şi tot felul de modele ies din mâinile doamnei Mioara. O ie este una dintre cele mai valoroase piese din colecţie. A fost ţesută la război şi are o vechime de peste 50 de ani. Meşteşugul nu se pierde. Îl predă la Şcoala Populară de Artă, unde învaţă zeci de copii tainele artei populare.