Antena LIVE

Curs valutar

Video

O sculptură de Brâncuşi, evaluată la 2 milioane de euro, expusă în premieră weekendul acesta la Bucureşti

La 149 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, primul bust de copil sculptat de artist a fost prezentat în premieră la Bucureşti. Un colecţionar privat a oferit publicului larg ocazia să admire opera preţ de câteva zile. Astăzi este evaluat la aproape 2 milioane de euro. Creatorul genial, care a plecat pe jos la Paris să se facă mare, a lăsat o moştenire inestimabilă în urmă, parte din patrimoniul UNESCO, însă, operele au nevoie urgentă de reparaţii.

De la 19.02.2025, 22:19
WhatsApp
Vezi și:

"L'Enfant" sau "Bust de copil" este prima sculptură a lui Constantin Brâncuşi dedicată copiilor. Un ghips patinat de o tactilitate extraordinară, care fascinează. L-a prezentat prima dată la Salonul de Toamnă din Paris, în anul 1906, după ce s-a stabilit în Franţa.

"Ai impresia că păstrează atingerea lui Brâncuși. Nu vrea să reproducă frumusețea unui cap de copil, este complet împotriva acestei calofilii, el exprimă exact un copil din stradă, puțin necăjit, cu ochi, fără privire, cu urechile clăpăuge, cu obrajii bucălați, un copil din stradă, un copil sărac fără alte atribute. Pe vremuri, pictorul Ştefan Popescu a achiziţionat lucrarea la un preţ ca-ntre prieteni. A ajuns mai apoi la un cunoscut colecţionar, David Grob, care a vândut-o în cele din urmă la Londra", povesteşte Doina Lemny, istoric de artă, cercetătoare specializată în opera lui Brâncuși.

În anul 2018, opera a fost cumpărată de un colecţionar român, iar de astăzi și până duminică este expusă în centrul Bucureștiului pentru publicul larg. Intrarea este gratuită.

"Prin diferite mâini a ajuns la David Grob, un cunoscut colecţionar care a vândut-o și, în cele din urmă, în 2018, la Londra, a fost pusă la vânzare şi a fost achiziționată de un colecţionar român la un preţ brut de 650 de lire sterline, şi care, cu tot cu taxe, se ridică la un milion de euro. Aceste lucrări sunt asigurate pe bani frumoși. Orice lucrare de Brâncuși suscită un enorm interes, imediat, dovadă că valoarea lui pe piață nu face decât să crească. Acum ar fi un milion jumătate spre două milioane", a declarat Horia Patapievici, preşedintele Artmark.

Râvnite de străini, uitate de români

Operele titanul din Hobiţa, creatorul genial care a pus România pe harta revoluţiei în arta mondială, râvnite de colecţionari de pretutindeni, sunt date uitării fix în ţara care l-a trimis în lume.

Cea mai de preţ moştenire lăsată de sculptor se află la Târgu Jiu. Ansamblul care se întinde pe o axă de la vest la est şi care a fost introdus în Patrimoniul UNESCO – Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit - se degradează sub ochii celor care ar trebui să se asigure că măiestria lui Brâncuşi va dăinui.

La mai bine de opt decenii de la momentul la care a fost inaugurată, Coloana fără Sfârşit are mare nevoie de restaurare. Lipsa de intervenţii şi intemperiile şi-au lăsat amprenta asupra capodoperei. Aproape toate modulele au înnegrit.

Iar altele au fost scrijelite de turişti. A fost motivul pentru care autorităţile au interzis vizitatorilor să atingă sculpturile. Amenda ajunge la 2.500 de lei.

"Am venit cu toată inima să vedem aceste monumente frumoase şi să ne preţuim ţara. Brâncuşi ne-a lăsat ceva şi noi nu avem grijă de ele, păcat", a spus o persoană reporterului Observator.

Apelul oficialilor

Scuza autorităţilor e, ca de obicei, lipsa fondurilor. În ultimii ani, însă, Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat fonduri pentru intervenţii asupra operelor de la Târgu Jiu, dar nu s-a prezentat nimeni la licitaţii.

"În timp ce noi stăm la Târgu Jiu şi spunem: Brâncuşi e al nostru şi nimeni nu are voie să ni-l ia, au loc conferinţe la Tokyo, la Londra, la Paris, în Spania, SUA impresionante. Oameni de cultură care fac cu adevărat cinste memoriei lui Constantin Brâncuşi", a declarat Adrian Tudor, viceprimar Târgu-Jiu.

"De săptămâna viitoare, sperăm ca toate instituţiile din subordine să aibă filă bugetară, sa înceapă de urgență demararea tuturor procedurilor în acest an, să se identifice acele firme cu expertize, să spună da, ne dorim să participăm la licitaţie, și că am și câștigat licitația și că pornim această investiție", a spus Natalia Intotero, Ministru al Culturii din România.

Ministrul speră că anul viitor, la împlinirea a 150 de ani de la naşterea artistului, să înceapă în sfârşit şi lucrările de reabilitare.

Diana Speretoiu

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează. ...

brancusi expozitie bucuresti arta
Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?

Mai puţin de o oră

1-3 ore

Peste 3 ore

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Comuna din România unde te simți ca-n Dubai. Autoritățile au făcut o...
Fanatik.ro
Publicat 21.02.2025
Alertă Severe Weather! Orașele din România unde vor fi -26 grade Celsius...
Gandul
Publicat 21.02.2025
Alegeri Germania. Gafa imensă a nemților, la indigo după cea din România....
Adevărul
Publicat 21.02.2025
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 19, 20 și 21, 20 februarie...
A1
Publicat 21.02.2025
Horoscopul zilei de 22 februarie 2025. Racii sunt norocoși. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Regina faimoasă care a ieșit distrusă dintr-un triunghi amoros de coşmar! A...
Click.ro
Publicat 21.02.2025
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai...
Useit
Publicat 21.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
BLACKPINK va organiza un turneu mondial uriaș în 2025, după o perioadă de...
ZU
Publicat 21.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Expunerea la murdărie: de ce e important să îți lași copilul să se joace liber
Deparinti
Publicat 21.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi...
Medicool
Publicat 21.02.2025