Video Cum se mai introduc droguri în închisorile românești: tehnică demnă de Facultățile de Chimie, descoperită la Poarta Albă
Traficanţii bagă droguri în puşcării impregnate pe foi de matematică. La penitenciarul Poarta Albă autorităţile au descoperit că dealerul închisorii avea afară complici care îi furnizau substanţele interzise. Drogurile au trecut de controlul de rutină pentru că penitenciarele din România nu au aparate speciale pentru detectarea stupefiantelor.
Traseul drogurilor din penitenciarul Poarta Albă a fost deconspirat de unul dintre deţinuţi. Poliţiştii au acţionat la pont şi au descoperit, într-o celulă, mai multe coli de matematică imprimate cu metamfetamină cristalină. Anchetatorii au stabilit că drogurile erau aduse în penitenciar de un intermediar, sub formă de corespondenţă. În penitenciar există doar un detector de metale, nu şi un aparat care să detecteze substanţele interzise.
"Aici ar trebui un aparat special cu raze X care să preleveze aceste substanţe. Din păcate, nu există. Corespondența se deschide pentru a preveni introducerea unor astfel de substanțe în plicuri", a declarat Cristian Oprișan, expert antidrog.
Liderul rețelei este un individ încarcerat pentru trafic internațional de droguri de risc. În închisoare, le vindea deţinuţilor substanţele interzise pentru două pachete de ţigări sau pentru 50 de lei.
"În camera ocupată de liderul grupului au fost găsite coli imprimate cu substanța interzisă, ascunse în diverse spații. O altă cantitate de substanță a fost descoperită și ridicată dintr-un spațiu exterior al penitenciarului, locație în care, pentru o scurtă perioadă, a fost condusă una dintre persoanele încarcerate", a declarat Olimpia Ceară, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.
- "Crucea", o închisoare uriaşă din Sankt Petersburg, va deveni hotel. Clădirea a fost vândută cu 12 milioane de €
- O femeie de 104 ani a fost luată din azil şi dusă direct la închisoare. Cum a ajuns bătrâna din New York să...
- Ultimele cuvinte disperate ale unui condamnat la moarte, înainte să primească injecția letală. Familiile...
- Câţi ani de închisoare a primit o româncă după ce a torturat şi păcălit un italian. Ce i-a făcut...
- O tânără şi-a minţit iubitul englez că e însărcinată cu gemeni: a purtat chiar şi o burtă falsă din...
"Cei care erau în exterior sunt cercetați pentru că au primit sume de bani, existând suspiciunea că știau pentru ce primesc acești bani", a explicat Liviu Cristescu, avocat.
Nu este prima dată când această metodă este folosită în România
"A fost descoperită de DIICOT printr-o acțiune a ofițerilor în iulie 2024, în patru penitenciare din țară: Jilava, Rahova, Târgu Jiu și Mioveni. Este un drog extrem de periculos. Este un stimulent care afectează atât sănătatea fizică, cât și cea psihică. Din păcate, este din ce în ce mai consumat de adolescenți și tineri, deoarece este facil și ușor de procurat", a explicat Cristian Oprișan.
Penitenciarul Poarta Albă are un aparat drugtest, dar acesta este folosit doar atunci când gardienii au suspiciuni că un deţinut consumă droguri. În plus, dispozitivul nu poate detecta toate substanţele stupefiante.
"Marea problemă a sistemului penitenciar este introducerea drogurilor prin corespondență. Au apărut tot felul de substanțe noi, iar unele dintre ele nici măcar în laborator nu pot fi detectate", a declarat George Lazer, polițist în penitenciarul Poarta Albă.
"Nici în alte țări nu există această aparatură pentru a depista în bagaje substanțele interzise, totul se bazează pe informații", a explicat Florin Stoica, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.
În lipsa unor dotări mai eficiente, singura soluție la care se gândesc polițiștii din penitenciar este deschiderea scrisorilor în prezența deținutului. În caz contrar, ar fi considerată violare de corespondență. O altă variantă ar fi realizarea unei fotocopii a scrisorii și distrugerea originalului.
Poliţiştii au percheziționat și celula lui Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, condamnat în primă instanţă la 10 ani de închisoare, dar nu au găsit nimic suspect.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰