Ofertele restaurantelor pentru clienţi, dacă acceptă să plătească numerar. "Mi-a atras atenţia o anumită cifră: 16.000 de lei"
Plăteşti cash, ai discount! Tot mai mulţi comercianţi au început să ofere reduceri pentru plăţile în numerar. În acest fel, scapă de comisioanele către bancă şi îşi fidelizează clienţii. Experţii în fiscalitate atrag însă atenţia: legea nu avantajează astfel de practici, aşa că aceste firme pot fi pasibile de amenzi.
De Mădălina Chiţac la 15.11.2023, 20:23Mădălina Chițac, reporter Observator: Şi restaurantele au început să ofere discount la plata în numerar. În acest local, clienţii găsesc pe masă astfel de pliante în care sunt anunţaţi că beneficiază de un discount între 5 şi 10% pentru fiecare consumaţie achitată cu bani cash. Iar pentru evenimente, discountul ajunge şi până la 20%.
Alexandra Dragnea, manager restaurant: Ideea discountului a fost făcută nu neapărat pentru a atrage anumiţi clienţi, ci pentru că chiar m-am lovit de un client care nu avea un card.
Un alt motiv e legat de comisioanele mari pe care antreprenorii le-au de plătit
Alexandra Dragnea, manager restaurant: Mi-a atras atenţia o anume cifră: 16.000 de lei. Datorată comisioanelor pentru încasările prin bancă. Era pe vreo 4-5 luni. Mi s-a părut o sumă destul de mare. Pentru fiecare încasare pe care o avem prin pos plătim o anumită sumă. Comisioanele diferă.
Iar clienţii văd cu ochi buni ideea. E ca un fel de bacşiş pentru client.
"Dacă mai am şi o facilitate, cu atât mai bine. O să caut să plătesc cu cash."
"Sunt dispus să plătesc cash. Şi atunci poate îmi revizuiesc şi atitudinea de a avea cash sau nu".
Reducerile care se dau pentru plăţile în numerar sunt puse în practică de tot mai mulţi comercianţi.
Mihai, companie tuning auto: 3% şi înseamnă de trei ori comisionul pe care noi l-am fi plătit către bancă. Şi diferenţa de 2% este un mic imbold de a fideliza clientul. Plata cash îţi oferă o anumită intimitate, o anumită personalitate a plăţii.
Şi la aprozare se dau discounturi. La acest magazin de lângă Iaşi, clienţii cu bani gheaţă au o reducere de 5%.
Experţii în fiscalitate îi sfătuiesc însă pe comercianţi să fie atenţi la bonusurile oferite
Ana Maria Ignat, proprietar aprozar: Susţinem cash-ul din două motive: plătim comisioane foarte mari la bancă. Pentru cei în vârstă, care nu se descurcă cu digitalizarea. Dacă sume este foarte mică, de multe ori comisionul poate fi mai mare decât suma care este plătită.
Comisioanele către bancă variază de la un comerciant la altul. Un magazin, spre exemplu, poate plăti un comision între 0,7 şi 2%. Acesta se percepe la fiecare tranzacţie efectuată prin intermediul POS-ului. Pe lângă aceste comisioane, firma mai plăteşte lunar un cost pentru fiecare POS-instalat, cost care poate fi de aproximativ 50 de lei. La toate astea, se adaugă un cost de administrare al contului bancar, între 30 şi 150 de lei pe lună.
Experţii în fiscalitate îi sfătuiesc însă pe comercianţi să fie atenţi la bonusurile oferite.
Valentina Saygo, expert contabil: Sunt solidară cu toţi comercianţii care sunt revoltaţi de măsurile şi modificările şi bătaia de joc din partea Guvernului. Că se restricţionează plăţile, că nu se restricţionează. Dar atenţie că acordarea de discounturi pentru plata în numerar este considerată contravenţie.
Trendul plăţilor cash există şi în Germania. Acolo, tot mai multe localuri au început să ofere clienţilor reduceri dacă oamenii plătesc consumaţia în numerar.