Antena LIVE

Curs valutar

Oficiul European de Brevete a lansat o nouă platformă pentru combaterea incendiilor de vegetaţie. România, a doua cea mai afectată ţară din UE

Oficiul European de Brevete (OEB) a lansat o platformă de schimb de cunoştinţe, pentru a pune la dispoziţie informaţii cruciale în combaterea incendiilor de vegetaţie şi pentru a sprijini autorităţile publice locale şi guvernele în pregătirea activităţilor de prevenire şi combatere a acestui fenomen. Anul trecut, în Europa, peste 830.000 de hectare de terenuri, aproape dublul suprafeţei Deltei Dunării, au fost distruse, generând un cost de 2,5 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană, informează news.ro.

De la 23.05.2023, 15:47
WhatsApp

Potrivit estimărilor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), România a fost a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Spania, peste 162.000 de hectare din suprafaţa ţării noastre fiind afectate grav de incendii, mai arată comunicatul de presă al Oficiului European de Brevete. După anul 2006, 2022 a fost al doilea cel mai nefast an pentru Europa din punct de vedere al zonelor arse şi al numărului de incendii, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), mai indică sursa citată.

Aceste incendii de vegetaţie au generat costuri de 2,5 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană, sub forma prejudiciilor economice, iar costul uman a fost incomensurabil. Conform estimărilor EFFIS, România a fost a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Spania, cu o suprafaţă de peste 162.000 de hectare de terenuri distruse. Cele mai mari trei incendii au fost înregistrate în judeţul Tulcea. De altfel, o mare parte din terenurile arse, peste 50%, se află în zone protejate.

Ca urmare a schimbărilor climatice, sezonul incendiilor de vegetaţie va rămâne de acum încolo o problemă constantă. Pentru a evita efectele devastatoare ale incendiilor din anii trecuţi, dar şi pentru a ajuta autorităţile publice locale şi guvernele naţionale să se pregătească, Oficiul European de Brevete (OEB) a lansat o nouă platformă de schimb de cunoştinţe la nivel mondial privind brevetele, precum şi a informaţiilor despre tehnologiile care pot salva vieţi şi terenuri. Brevetele şi cererile de brevetare publicate reprezintă o sursă preţioasă de informaţii pentru cercetători, ingineri şi guverne, deoarece acestea vizează  date operaţionale care le indică utilizatorilor ce invenţii au fost realizate deja, iar aceste informaţii pot conduce la noi perspective, descoperiri şi parteneriate tehnice.

„Reuşita globală în combaterea incendiilor depinde de accesul la know-how-ul şi la informaţiile tehnice adecvate, incluse în brevete. Noua platformă reuneşte circa 30 de interogări de căutare şi cuvinte-cheie, concepute pentru a ajuta oamenii, guvernele, cercetătorii şi inginerii să acceseze rapid cele mai relevante şi mai actualizate informaţii din acest domeniu”, a explicat preşedintele al Oficiului European de Brevete, António Campinos, potrivit sursei menţionate.

Pe acelaşi subiect

Prevenire, protecţie şi refacere

Noua platformă se concentrează pe patru piloni: detecţie şi prevenire, stingerea incendiilor, echipamente de protecţie respectiv refacerea după incendii. Domeniul stingerii incendiilor este, la ora actuală, sectorul în care au fost depuse cele mai multe cereri de brevetare, fiind urmat de cel al detecţiei şi prevenirii şi de cel al echipamentelor de protecţie . Platforma găzduieşte o serie întreagă de inovaţii, de la Inteligenţă Artificială şi tehnologii aeriene până la instruire în privinţa combaterii incendiilor prin tehnologii de realitate virtuală şi materiale ignifugante.

Platforma preia informaţii din baza de date publică a OEB, Espacenet – care include peste 140 de milioane de documente din 100 de ţări –, şi oferă un acces rapid la informaţii vitale. Examinatorii Oficiului European de Brevete şi-au unit forţele cu experţi şi analişti examinatori ai brevetelor de la oficiile naţionale de brevete din Spania, Portugalia, Franţa, Grecia şi Italia pentru a compila interogările relevante legate de combaterea incendiilor. Este a treia astfel de iniţiativă a OEB, după platformele „Fighting Coronavirus” (Combaterea coronavirusului) şi „Clean energy technologies” (Tehnologii curate în energie).

Abordarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite

Potrivit sursei amintite, în concordanţă cu angajamentul său faţă de obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, OEB va promova, de asemenea, rolul proprietăţii intelectuale, prin organizarea în comun a unei conferinţe internaţionale care va avea loc săptămâna viitoare şi la care vor lua parte Oficiul Naţional pentru Proprietate Intelectuală din Portugalia, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Evenimentul, intitulat „Thinking about Industrial Property, Sustainability and the Future of the Planet” (Perspective privind proprietatea industrială, dezvoltarea durabilă şi viitorul planetei), va fi organizat la Lisabona, în Portugalia, între 29 şi 30 mai 2023 şi va reprezenta un cadru în care se vor putea discuta şi schimba idei despre modul în care proprietatea intelectuală poate încuraja  şi proteja inovaţiile şi lucrările inventatorilor, în scopul de a construi un viitor mai sustenabil şi mai echitabil.

Pe parcursul conferinţei, OEB va prezenta un raport privind activităţile sale de  diseminare a cunoştinţelor incluse în brevete, în contextul celor şapte Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Misiunea centrală a OEB este de a facilita accesul şi de a democratiza cunoştinţele incluse în brevete, întrucât acestea joacă un rol crucial în promovarea unor soluţii inovatoare pentru atingerea ODD ale ONU.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

brevet incendii vegetatie onu ue
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024