Antena LIVE

Suceava a devenit o fortăreață închisă, după moartea a 31 de pacienți cu noul coronavirus (Video)

Coronavirusul schimbă România de la o zi la alta, iar măsurile sunt tot mai stricte. Suceava este, prin ordonanţă militară, primul oraş complet închis din ţară. Nimeni nu intră şi iese din localitatea păzită de zeci de militari cu arma în mână. Criza medicală atinge proporţii de neimaginat acolo.

De la 31.03.2020, 20:39

Coronavirusul schimbă România de la o zi la alta, iar măsurile sunt tot mai stricte. Suceava este, prin ordonanţă militară, primul oraş complet închis din ţară. Nimeni nu intră şi iese din localitatea păzită de zeci de militari cu arma în mână. Criza medicală atinge proporţii de neimaginat acolo. Sunt 21 de decese raportate numai în ultimele 24 de ore acolo. În ţară, bilanţul negru a ajuns la 78 de oameni. Suntem, potrivit cifrelor, în scenariul patru, 2.245 de români sunt infectaţi.

"Pe aici nu se trece!". De seara trecută, Suceava e o fortăreaţă. Zeci de soldaţi, jandarmi şi poliţişti au făcut zid în jurul oraşului.

Văzut de sus pare un oraş părăsit. Străzile sunt pustii, iar oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă din locuinţe. 

Suceava este primul oraş din România închis de coronavirus. Astăzi, doar rezidenţii care au fost prinşi de ordonanţa militară numărul 6 în afara zonei roşii s-au putut întoarce acasă: "Am ieşit ieri şi astăzi mă întorc. Am fost la o bătrână".

Aflaţi în mijlocul focarului, oamenii sunt sfătuiţi să respecte întocmai indicaţiile forţelor de ordine. Totul pentru ca numărul victimelor să poată fi ţinut sub control.

Miron Nicolai, primar comuna Bosanci: Există măști de protecție, dezinfectant. Se face aprovizionare atât la magazinele alimentare, cât și la farmaciile din localitate.

Decizia de închidere a oraşului Suceava şi a altor opt localităţi aflate de jur împrejurul municipiului este cea mai dură măsură luată până acum în România în criza coronavirusului. Sunt  peste 100 de mii de oameni în carantină impusă, după ce 31 de oameni au murit aici. 593 de oameni au coronavirus, dar autorităţile se tem că alţi 1.000 ar fi infectaţi fără să ştie. 

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Este strict interzis accesul în localități prin alte zone decât cele deschise de pe drumuri europene, naționale și județene.

Alexandru Moldovan, prefect Suceava: De aseară, s-au făcut zece puncte fixe, sunt filtre de intrare în jurul municipiului Suceava și ale celor opt comune limitrofe. Sunt echipe mixte formate din poliție, jandarmerie, MApN, poliție de frontieră, poliție locală, a fost detașat de la minister un colonel care coordonează această activitate.

În zonă mai este permis doar transportul de mărfuri. 

Clara Mihociu, corespondent Observator: În localitate, singurii care sunt lăsați să treacă sunt eventualele urgențe medicale și camioanele care aprovizionează oamenii.

Şi Aeroportul Internaţional Ştefan cel Mare din Suceava a fost închis. Doar zborurile militare, medicale cu aeronavele statului mai ajung aici. 

Medici, poliţişti şi jandarmi aflaţi în prima linie cer ajutor autorităţilor.

Gabriel Buliga, CNSLR Frăția Suceava: Da, suntem de acord că suntem în carantină, dar nu vrem să fim lăsaţi singuri. Sau pe principiul cine scapă, scapă, cine nu, nu. Din păcate e o situație tragică. Nu are cine să trateze asistentele și colegii internați. 

Şeful statului a avut un mesaj pentru oamenii care trec prin această situaţie atât de neobişnuită. 

Klaus Iohannis, președintele României: Nu sunteţi singuri. Suntem cu toţii în gând, alături de voi. Vom avea grijă ca tot ce este necesar pentru municipiul Suceava să şi ajungă acolo.

Autorităţile nu exclud să izoleze şi alte localităţi din zonă dacă focarul se extinde.

În România, dintre morții cu coronavirus, unul din trei este din Suceava. Seara trecută, s-au raportat public 13 decese înregistrate, atenţie, în perioada 22-29 martie. De ce aşa târziu? Încearcă să afle şi procurorii care au extins cercetările de la zădărniciriea combaterii bolilor la abuz în serviciu şi fals intelectual. Anchetatorii au indicii că decesele sunt în strânsă legătură cu activitatea funcţionarilor publici din sistemul medical de acolo.

Bianca Iacob, reporter Observator: În primă fază vorbim despre un dosar penal in rem, însă procurorii spun că există indicii care îi conduc către personalul din spital, personalul medical, dar și către cei care lucrează la Direcția de Sănătate Publică. Trebuie să avem în vedere că cercetările din acest dosar se desfășoară în condiții de siguranță, pentru că vorbim de o zonă roșie a României, Suceava, și procurorilor le este greu să strângă toate probele necesare în această fază, să poată merge efectiv în spital și să stea de vorbă cu medicii, mai ales că nici nu vor să-i spună unui stres în plus în acest moment.

Alessandra Stoicescu: Bianca, crezi că există posibilitatea unor rețineri în acest dosar?

Bianca Iacob, reporter Observator: Există această posibilitate, desigur, vorbim de măsuri preventive care pot fi luate în acest dosar. Dar, în primă fază, ne grăbim dacă spunem că pot fi luate curând. Cercetările trebuie făcute cu atenție. Dacă avem un probatoriu solid, trebuie să avem și declarațiile celor implicați în acest dosar.

În 22 martie, s-a înregistrat prima victimă a coronaviruslui de la noi. Era un bărbat de 67 de ani din Filiaşi internat la Craiova. Nimeni nu a ştiut că, de fapt, la aceeaşi dată, în Suceava, un alt pacient a murit tot de COVID-19. Decesul lui şi al altor 12 oameni au fost raportate abia aseară de către autorităţile din cel mai mare focar al ţării noastre. Un medic de la spitalul din Suceava face pentru Observator o mărturisire şocantă: mai mulţi pacienţi ar fi fost răpuşi de coronavirus dar a fost înregistrată o altă cauză a decesului în cazul lor pentru că nici măcar nu li s-au făcut teste.

Mircea Dinu Bordiniuc, cadru medical Suceava: Decesele nu se produc la prima zi, a doua zi după ce am intrat în contact cu virusul. Din datele din Wuhan avem informații că majoritatea deceselor apar la 14 până la 17 zile de evoluție a bolii! Ceea ce vedem noi acum, cazurile foarte grave soldate cu deces au fost contaminate în săptămânile anterioare, săptămâni în care la nivelul spitalului nu se știa că există transmitere comunitară. Este posibil ca și alte decese, la momentul respectiv, să fi fost etichetate ca și simple insuficiențe respiratorii și să nu fi fost luate aceleași măsuri de izolare, să nu fi fost prelevate teste, familia să se fi ocupat de înmormântarea acestor pacienți fără să fi știut că infecția cu covid a avut un rol. Există o diferență între ce se comunică oficial și ce se întâmplă în fapt la Spitalul Județean Suceava.

Decesele raportate la un loc, atât de târziu, s-au produs în perioada 22-29 martie. Este vorba despre pacienţi cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani care erau internaţi în patru secţii din spital - nefrologie, boli interne, chirurgie plastică şi gastroenterologie. Pentru ei, rezultatele testelor au venit abia ieri. De ce aşa târziu? Când le-au fost recoltate probele? Nimeni nu poate da un răspuns clar.

Manuela Trifan, director DSP Suceava: Să ştiţi că sunt şi pacienţi care au murit din alte, adică au avut şi alte afecţiuni, şi alte afecţiuni. Bun, erau persoane care aveau şi covid confirmat dar şi alte afecţiuni? Eu am aici trecut diagnosticul cu care a fost internat, diagnosticul clinic, da. Şi-mi este dat numărul de pacienţi decedaţi. Le-aţi raportat mai departe la Grupul de Comunicare Strategică? Nu sunt în statisticile de la nivel naţional. Nu sunt toţi, dar raportarea o face epidemiologia.

Potrivit bilanţului de la ora 13, din cele 69 de decese înregistrate la nivel naţional, 29 s-au produs în Suceava. Adică o treime din victimele coronavirusului au pierdut lupta cu boala acolo. Iar din numărul total de 2.245 de infectaţi în toată ţara, 593 sunt tot din Suceava, aproape un sfert. Dintre ei, 181 sunt cadre medicale. În stastisticile oficiale, judeţul nu apare cu niciun caz de vindecare raportat. 

Ți-a plăcut acest articol?

suceava oras fortareata politisti militari coronavirus medici
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024