Parada de 1 decembrie 2022 LIVE VIDEO, programul de Ziua Națională a României, restricţii, concerte şi evenimente
La mulţi ani, România! La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla! Pe tot parcursul Zilei Naţionale, au loc parade militare, depuneri de coroane pentru soldații care au murit în lupta pentru unirea provinciilor istorice românești, dar şi multe alte ceremonii şi evenimente. De la ora 11.00, începe Parada Militară din Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti. Parada de 1 Decembrie este LIVE VIDEO pe observatornews.ro şi pe pagina noastră de Facebook.
De Redactia Observator la 01.12.2022, 11:07În acest an se împlinesc 104 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Ce sărbătorim de 1 Decembrie şi care este semnificaţia Zilei Naţionale, aflaţi aici. Parada militară de 1 Decembrie din Capitală începe de la ora 11.00 şi este transmisă în direct de Antena 1 într-o ediţie specială şi LIVE VIDEO pe pe observatornews.ro şi pe pagina noastră de Facebook.
Ce vor vedea românii la parada de la Arcul de Triumf? Ceremonia va fi condusă de preşedintele Klaus Iohannis care va depune o coroană de flori. Armata română defilează cu tehnica militară avansată, fiind anunţate câteva premiere. Ar fi vorba de lansatoarele multiple HIMARS şi sistemele de rachete antiaeriene Patriot și Hawk. Spectacolul aviatic a fost anulat din cauza vremii. Șeful Statului Major al Apărării precizează că plafonul de nori este foarte jos și avioanele nu pot zbura în siguranță în formațiile stabilite pentru paradă. A fost actualizată prognoza meteo pentru București și Alba Iulia, de Ziua Națională. Vor fi ploi, lapoviță, ninsori, dar și polei. Cum va fi vremea de 1 Decembrie, aflaţi aici.
Zeci de aeronave, inclusiv F16, F18, precum și elicoptere americane Black Hawk, Apache şi Chinook, urmau să survoleze Bucureștiul. Peste 23.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea în minivacanţa 30 noiembrie - 4 decembrie. Premierul Nicolae Ciucă a participat joi dimineaţă la ceremonia organizată în Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Naţionale a României, depunând o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Ce străzi închide astăzi parada militară şi ce rute ocolitoare recomandă Poliţia aflaţi aici.
- Observator Antena 1 pe acoperișul României, de 1 Decembrie. Andreea Țopan a dus tricolorul pe Vârful Moldoveanu
- Parada de 1 Decembrie, LIVE VIDEO, pe Observator. Armata Română va defila cu artileria HIMARS și sistemul de...
- Restricţii de circulaţie în Bucureşti, de Ziua Naţională. Ce străzi închide astăzi parada militară şi ce...
Peste 1.500 de militari români şi 150 străini, la Parada de 1 Decembrie din Capitală
Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice participă în acest an la parada de Ziua Naţională a României.
Potrivit MApN, în blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.
Fondul sonor al defilării va fi asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava".
Cu ocazia Zilei Naţionale, Armata României participă, la solicitarea autorităţilor publice, la organizarea de ceremonii militare în garnizoanele din întreaga ţară.
Militarii aflaţi în misiune în afara ţării desfăşoară şi ei, cu acest prilej, ceremonii militare.
În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.
Pierderile Armatei României în Primul Război Mondial sunt estimate la peste 330.000 de căzuţi la datorie, dintre care peste 60.000 în prizonierat. În cel de-al Doilea Război Mondial, ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi, potrivit MApN.
Peste 25.000 de oameni la parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia
Festivităţile oficiale dedicate Zilei Naţionale a României au început miercuri la Alba Iulia cu tradiţionalul ceremonial al depunerilor de coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, voievodului Mihai Viteazul şi la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria. În prezenţa unui public al cărui număr a crescut constant, ajungând la câteva sute pe măsură ce respectivul ceremonial era organizat la fiecare monument în parte, au fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Parlamentului, autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a unor partide politice, asociaţii de revoluţionari, instituţii etc.
De asemenea, a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Unităţii Naţionale din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, reprezentat la Alba Iulia de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor. Tot miercuri a fost arborat Drapelul Naţional în Piaţa Tricolorului, nu înainte ca acesta să fie sfinţit de mai mulţi preoţi.
În partea a doua a zilei, au loc un festival de tradiţii şi obiceiuri, intitulat "România Tradiţională", o expoziţie de artă urbană de artă fotografică şi reenactment istoric, expoziţii de pictură, o expoziţie de artă plastică, concerte. De 1 Decembrie, autorităţile locale aşteaptă peste 25.000 de oameni la Alba Iulia. La parada militară de la Alba Iulia va asista şi premierul Nicolae Ciucă.
"Aşteptăm peste 25.000 de oameni să vină mâine (joi - n.r.) la Alba Iulia. Este şi această mini-vacanţă... Mă aştept să vină mulţi români la Alba Iulia de Ziua Naţională. Sunt toate 'ingredientele', începând de la partea oficială şi partea culturală. Începem cu dezvelirea plăcii de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Teatrului 'Caragiale', apoi la ora 11,00 vom avea pe esplanada Sălii Unirii primirea soliilor din Cetăţile de scaun ale Sucevei şi Târgoviştei şi a soliei de la Alba Iulia. Va fi şi un Te Deum la Catedrala Reîntregirii. De la ora 14,00 va avea loc parada militară, în prezenţa primului ministru Nicolae Ciucă", a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.
La rândul său, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, a dat asigurări că va fi o Zi Naţională "de neuitat". "Suntem pregătiţi. (...) Toţi românii sunt bine primiţi. Va fi o Zi Naţională de neuitat", a spus prefectul.
Trafic rutier restricţionat pe mai multe artere din Capitală de Ziua Naţională a României
Brigada Rutieră a Capitalei anunţă mai multe restricţii de trafic, începând cu ziua de vineri, pentru pregătirea şi desfăşurarea evenimentului organizat la Arcul de Triumf cu prilejul Zilei Naţionale - 1 Decembrie. Se vor dispune măsuri specifice în vederea fluidizării şi restricţionării traficului rutier atunci când situaţia va impune acest lucru.
Pe 1 Decembrie, începând cu ora 11,00, în Piaţa Arcul de Triumf, va avea loc Parada Militară Naţională, iar între orele 19,00 - 22,00 este programată solemnitatea retragerii cu torţe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional - Cal. Victoriei, Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu - Spl. Independenţei - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd.General Paul Teodorescu - Bd.Timişoara - sediul Brigăzii 30 Gardă. Deplasarea se va face exclusiv pe banda I de circulaţie, pe sensul normal de mers.
Pentru pregătirea Paradei Militare Naţionale se va desfăşura un antrenament general în ziua de 27 noiembrie, între orele 05,00 - 17,00, în Piaţa Arcul de Triumf, iar pe timpul intonării Imnul Naţional se vor executa salve de artilerie.
Pentru buna organizare şi desfăşurare a activităţilor premergătoare şi a celor organizate în zilele de 27 Noiembrie şi 1 Decembrie 2022 se vor lua următoarele măsuri:
* începând data de 25 noiembrie, ora 08,00, până la 1 decembrie, ora 17,00: închiderea alveolei, în dreptul staţiei STB din Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre Bdul Mareşal Constantin Prezan către Piaţa Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare;
* în perioadele 26 noiembrie, ora 14,00 - 27 noiembrie, ora 17,00 şi 30 noiembrie, ora 14,00 - 1 decembrie, ora 18,00:
- restricţionarea parcării/staţionării voluntare în supralărgirea Şos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei;
- restricţionarea parcării autovehiculelor pe Str. Docenţilor;
- restricţionarea parcării/staţionării voluntare pe Aleea Pescăruş (între Intrarea Pescăruş şi Restaurantul Pescăruş);
- blocarea traficului rutier pe Şos. Pavel D. Kiseleff şi a străzilor adiacente (între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal);
- blocarea traficului pe Bdul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
- blocarea traficului pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
- blocarea traficului pe Bdul Mareşal Alexandru Averescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
- blocarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;
- blocarea traficului pe Str. Clucerului, între Str. Arh. Ion Mincu şi Bdul Mareşal Alexandru Averescu, şi a străzilor adiacente spre Bdul Ion Mihalache;
- blocarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între Str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, şi a străzilor adiacente către Bdul Aviatorilor;
- blocarea traficului pe Str. Uruguay, între Bdul Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, şi a străzilor adiacente spre cele două bulevarde;
- blocarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;
* în perioada 30 noiembrie, începând cu ora 09,00, până pe 1 decembrie, ora 19,00 se va bloca traficul rutier pe benzile I, II şi III în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf şi pe Str. Alexandru Constantinescu, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale;
* în ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 07,00 - 13,00, interzicerea accesului pietonal, astfel:
- pe Şos. Kiseleff între Str. Primo Nebiolo şi Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia invitaţilor;
- pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
- pe Bdul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia reprezentanţilor mass-media;
- în Parcul Regele Mihai I între Aleea Michael Jackson (porţiunea cuprinsă între Piaţa Arcul de Triumf şi zona aleii de acces spre Muzeul Satului) - Aleea Grădina Japoneză - Aleea Aventura Parc şi Bdul Constantin Prezan;
* restricţionarea accesului pietonal, astfel:
- pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Uruguay;
- pe Bdul Mareşal Alexandru Averescu, între Bdul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
- pe Bdul Mareşal Constantin Prezan (pe trotuarul din partea stângă pornind de la Piaţa Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.
Brigada Rutieră recomandă ca rute ocolitoare:
- Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - str. Turda- Bd. I Mihalache - Piaţa Victoriei;
- Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - Str. Turda - Podul Grant;
- Piaţa Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti;
- Şos. Stefan cel Mare - Str. Barbu Văcărescu - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti.
Concerte live în Piața Constituției. Spectacole şi expoziţii organizate de Ziua Naţională a României
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că pe 1 Decembrie vor avea loc concerte live în Piaţa Constituţiei, unde este amplasat şi Târgul de Crăciun. Pe scenă vor urca Lavinia Goste alături de maestrul dirijor Marius Zorilă, Orchestra Naţională „Valahia” şi invitatul de onoare Valentin Samfira, care vor interpreta melodii populare, colinde și cântece tradiționale.
Ce alte evenimente cuturale sunt organizate:
*Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti lansează, la data de 1 decembrie, ora 18,00, seria de transmisii online "Podcasturile Teatrului Naţional". Prima ediţie o va avea ca invitată pe actriţa Maia Morgenstern, iar interviul va fi difuzat în variantă video, pe TNB-TV - canalul de youtube al TNB.
*Teatrul Naţional "Marin Sorescu" (Craiova) prezintă spectacolul "100 pentru România" - Teatru documentar Reenactment, al evenimentelor istorice care au pecetluit Marea Unire de la 1918, urmând a fi difuzat pe TVR Craiova, joi, 1 decembrie. Teatrul craiovean va mai prezenta cu ocazia Zilei Naţionale şi spectacolul "Treptele Unirii" (concept şi interpretare Emil Boroghină) în Sala ID Sîrbu.
*Opera Naţională Bucureşti aduce pe scena din Capitală "Povestea Iei", un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de diplomaţie românească şi pentru a marca Ziua Naţională a României.
*Concerte dedicate acestei zile au pregătit şi Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", care prezintă pe scena Oslo Met Hall un program al Ansamblului Violoncellissimo, Centrul de Cultură Arcuş (Covasna), Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa, care aşteaptă publicul la spectacolul "Romanţa, regina inimilor", dar şi Opera Naţională Română din Iaşi, care a programat un recital excepţional, susţinut de artiştii ieşeni în Sala "Unirii" (Cinema Victoria).
*La Muzeul Naţional Peleş va fi pus în scenă spectacolul "Alegerea", un text scris de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana, în regia lui Alexandru Boureanu.
*Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei invită publicul să-i viziteze expoziţiile, cu intrare liberă, în cadrul noului program de iarnă (10,00 - 17,00). Totodată, a pregătit o nouă expoziţie, în parteneriat cu USAMV, legată şi de evenimentele Unirii din 1918 - "Mihai Şerban - Rector şi făuritor al Marii Uniri".
*Muzeul Naţional Brukenthal îşi aşteaptă vizitatorii cu o expoziţie cu totul specială, dedicată acestei zile: Marea Unire, în fotografii şi documente, Colecţia Alexandru Bârsan. Expoziţia găzduieşte numeroase obiecte personale ale celor care au participat direct la Marea Unire, aşa cum este Iuliu Maniu, însemnări aparţinând unor istorici de marcă din perioada interbelică, precum Silviu Dragomir, şi el secretar al Marii Uniri, sau Ioan Lupaş, un istoric de marcă al perioadei interbelice, profesor universitar de istorie modernă a românilor şi de istorie a Transilvaniei la Universitatea din Cluj. Expoziţia subliniază şi rolul sibienilor la făurirea Marii Uniri, cât şi statutul pe care Sibiul îl poate avea, ca oraş al Unirii.
Survol în premieră al Forţelor Aeriene Române, la Sinaia, de Ziua Naţională
Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor survola, în premieră, staţiunea Sinaia de Ziua Naţională, sărbătoarea urmând să fie marcată şi printr-o paradă militară şi o expoziţie de tehnică de luptă.
Conform unui comunicat transmis, marţi, de Primăria Sinaia, de Ziua Naţională a României vor avea loc, pe Bulevardul Carol I, după ora 14,00, manifestările care marchează această sărbătoare.
Astfel, în ritmuri de fanfară, militarii batalionului 21 Vânători de Munte - Predeal, Detaşamentul de Pompieri Sinaia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova şi cei de la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Jandarmi Montan Regele Carol I - Sinaia vor defila şi vor da onorul.
În tot acest timp, Sinaia va fi survolată, în premieră, de două aeronave militare Spartan C27, aparţinând Forţelor Aeriene Române.
Începând cu ora 10,00 pe Bulevardul Carol I va exista o expoziţie militară cu tehnică de luptă, unde curioşii vor putea face poze, dar şi interacţiona cu militarii.
De la ora 15,00, va avea loc un ceremonial religios la Cimitirul Eroilor.
Casino-ul din Sinaia şi Castelul Ştirbey-Muzeul Oraşului vor putea fi vizitate gratuit între orele 10,00 şi 15,00.
De asemenea, în faţa Casino-ului din Sinaia vor fi spectacole de la ora 15,30, pe scenă urmând să urce mai mulţi artişti.
Toţi cei prezenţi se vor putea încălzi cu vin fiert sau ceai şi vor gusta sarmale, arată sursa citată.
Paradă de tehnică militară la Caracal, cu participarea detaşamentelor americane de la Deveselu
O paradă de tehnică militară, organizată de detaşamentele române de la Caracal şi de cele americane de la Deveselu, va avea loc în Caracal, de Ziua Naţională a României. La Caracal va fi organizat şi un spectacol de muzică folclorică, se vor aprinde luminile de sărbătoare şi va fi inaugurat un patinoar artificial.
"Mâine, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, se cuvine să fie sărbătorită de noi toţi cu respect pentru înaintaşi dar şi cu speranţa în generaţiile care vin şi vor duce mai departe mesajul de unitate al românilor. Anul acesta ne vom bucura de o paradă cu tehnică militară organizată de detaşamentele române din Caracal şi cele americane dislocate la baza militară Deveselu. Prima parte a zilei o vom dedica sărbătoririi Marii Uniri în timp ce a doua parte a zilei este dedicată deschiderii oficiale a sezonului sărbătorilor de iarnă prin aprinderea luminilor în bradul de Crăciun din Piaţa Victoriei", a anunţat Primăria Caracal într-o postare pe Facebook.
Manifestările vor începe joi dimineaţa, la ora 10,00, cu un ceremonial militar la Monumentul Eroilor, urmat de o paradă militară la Monumentul Recunoştinţei.
Patinoarul artificial, amplasat pe platoul administrativ din centrul municipiului, va fi inaugurat la ora 16,00, iar apoi fi deschis târgul de Crăciun şi se vor aprinde luminile de sărbătoare.
Un spectacol dedicat Zilei Naţionale va fi susţinut, joi seara, de Ansamblul Folcloric Romanaţi. Pe scena din Caracal va urca şi Ansamblul Etnofolcloric Plăieşii.
Paradă militară şi foc de artificii ce va colora cerul în roşu, galben şi albastru, pe 1 Decembrie, la Constanţa
Peste 450 de militari, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice, vor participa la parada militară ce va fi organizată pe bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, evoluând totodată şi şase aeronave, de Ziua Naţională a României. Manifestările includ şi un spectacol de artificii, iar cerul Constanţei va fi colorat în roşu, galben şi albastru, culorile drapelului ţării noastre.
"De 1 decembrie, cerul Constanţei va fi tricolor! Sărbătorim România! Sărbătorim împreună Ziua Marii Uniri: ceremonii, parade şi artificii spectaculoase! Primăria Municipiului Constanţa, împreună cu Instituţia Prefectului şi Comandamentul Flotei vă invită la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României", se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Conform sursei citate, începând cu ora 9.00, la Monumentul "Victoriei" din Parcul Arheologic, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă pentru "a rememora eforturile unor generaţii întregi de patrioţi din toate regiunile istorice româneşti, dublate de jertfele de sânge ale ostaşilor români pe câmpurile de luptă ale Marelui Război, care au condus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918".
De la ora 11.00, peste 450 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Generală Poliţia Locală, la care se alătură militari străini şi un grup de cercetaşi, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice, vor participa la parada militară organizată pe bulevardul Tomis. De asemenea, vor evolua şi şase aeronave.
"Surprizele nu se opresc aici. Primăria Constanţa va oferi celor prezenţi la eveniment steguleţe tricolore şi baloane, iar la finalul paradei, ne vom bucura de un impresionant spectacol de artificii de zi. Cerul Constanţei va fi colorat în roşu, galben şi albastru, culorile drapelului României, simbolul neamului românesc", se mai spune în comunicat.
Defilare spectaculoasă cu TAB-uri, obuziere, cai ai Cavaleriei Române de Ziua Naţională în Brăila
Autorităţile locale din Brăila pregătesc pentru 1 Decembrie "cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani", cu tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice, între care TAB-uri şi obuziere, cu detaşamente îmbrăcate în uniforme actuale şi de epocă şi cai ai Cavaleriei Române, informează Primăria Brăila.
"Primăria Municipiului Brăila în parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Brăila organizează, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2022, unul dintre cele mai mari evenimente anuale, Târgul de Iarnă. Târgul debutează pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani, cu personal şi tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice ale M.A.P.N., M.A.I., I.S.U., Poliţia de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Detaşamentul de Cavalerie al Direcţiei generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Penitenciarul Brăila, Flotila Fluvială şi Serviciul Român de Informaţii. Astfel, vom putea admira în defilare de la TAB-uri, obuziere, autospeciale, maşină cu termoviziune, laborator criminalistic, maşini ale Poliţiei Rutiere, maşini de descarcerare şi de ordine publică, trailere, autospeciale până la Fanfara Muzicii Militare şi detaşamente cu uniforme actuale şi de epocă, dar şi nouă cai ai Cavaleriei Române", se arată într-un comunicat de presă remis joi de Primăria Brăila.
Pe data de 1 decembrie, de la ora 16,00, este programată Parada portului popular, a datinilor şi tradiţiilor de iarnă pe traseul Viziru I - Calea Călăraşilor - Bariera Călăraşilor - Primăria Brăila, precum şi aprinderea luminilor de sărbătoare în oraş. În paradă participă, pe lângă ansambluri din judeţul Brăila, şi Ansamblul Mugurelul - Mărgineanca Botoşani, Ansamblul Zărandul Arad, Ansamblul Plaiurile Dornelor din Vatra Dornei, Ansamblul de Căluşeri Răşinari Sibiu, Ansamblul Sârba-n Ciobănaş Iaşi, Ansamblul Nemţenii Târgu Neamţ, Ansamblul Mugurelul Sighetu Marmaţiei - Maramureş, Ansamblul Cununa Someşană Bistriţa Năsăud şi Ansamblul Muguraşii Oltului-Pleşoiu.
Târgul de Iarnă se va desfăşura timp de 12 zile în faţa Primăriei şi va reuni producători autentici din ţară şi cele mai renumite ansambluri de tradiţii, datini şi obiceiuri. Vor exista 70 de căsuţe din lemn unde vizitatorii pot alege dintre cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiţionale şi produse alimentare. Producătorii sunt veniţi din Republica Moldova, Jurilovca - Tulcea, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău, Piteşti, Braşov, Prahova, Constanţa, Bucureşti, Galaţi şi Brăila.
"Fie că este vorba de ceramică tradiţională, de cămăşi, măşti, blănuri, împletituri sau decoraţiuni de Crăciun, obiectele expuse în fiecare căsuţă dau un farmec aparte oraşului. Între cumpărături, concerte şi diverse activităţi distractive, te poţi încălzi şi răsfăţa cu delicatese de iarnă în zona gastronomică. Astfel, pentru pasionaţii de gastronomie, în cadrul târgului pot găsi mâncăruri diverse, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumături şi mămăliguţă, cârnaţi, pârjoale până la peşte şi preparate din peşte, carne de porc şi oaie la cazan, condimentate cu murături şi vin fiert la discreţie. Iar copiilor li se oferă din belşug halviţă, turtă dulce şi şerbet, toate făcute în casă. Pretutindeni, oriunde ţi-ai întoarce capul te îmbie spiritul Crăciunului. Atmosfera festivă din faţa Primăriei este completată de un brad de mari dimensiuni, dar şi numeroase decoraţiuni luminoase de iarnă. Pe scena amplasată în faţa Primăriei vor concerta ansambluri, artişti şi grupuri vocale ce promovează creaţia românească tradiţională. Pe lângă colinde şi cântece tradiţionale, bucuria sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini şi obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale ţării", se mai arată în comunicatul Primăriei Brăila.
Ziua Naţională a României, sărbătorită la Mangalia cu onoruri militare şi fasole cu cârnaţi
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Mangalia prin ceremoniale militare şi religioase, organizate de primărie şi garnizoană în Piaţa Republicii, după care cetăţenilor li se oferă de către administraţia locală fasole cu cârnaţi. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Primăria Mangalia, locuitorii oraşului sunt aşteptaţi pe 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, să ia parte la desfăşurarea festivităţilor militare şi religioase, ce includ şi o paradă militară a Detaşamentului de Onoare al Garnizoanei.
"Manifestările dedicate românilor de pretutindeni vor debuta cu ceremonialul militar, în cadrul căruia va avea loc întâmpinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Mihai Dănilă, de către Garda de Onoare. Din cuprinsul festivităţilor militare, amintim intonarea Imnului Naţional, respectiv arborarea drapelului la catarg, oficierea serviciului religios, dar şi susţinerea alocuţiunilor prin care autorităţile prezente vor evoca semnificaţia acestei zile. Pe parcursul evenimentului, se vor depune coroane şi jerbe de flori din partea oficialităţilor şi a cetăţenilor oraşului şi va avea loc parada militară a Detaşamentului de Onoare al Garnizoanei", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, după ceremonialul militar, toţi cei prezenţi sunt aşteptaţi să servească o porţie din tradiţionala fasole cu cârnaţi, oferită de Primăria Mangalia.
Ceremonial militar şi religios de Ziua Naţională la Iaşi
Ziua Naţională a României va fi marcată la Iaşi printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată în data de 1 Decembrie, în faţa Palatului Culturii, de la ora 11.00.
"Invităm toţi ieşenii la o serie de manifestări pregătite pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua Naţională. După doi ani de pandemie ne dorim să dăm o altă anvergură acestor manifestări. Ceremonia militară şi religioasă va fi urmată de o paradă la care vor participa militari, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi tehnică militară de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie şi autospeciale de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Ministerul Justiţiei - Penitenciarul Iaşi, Direcţia Regională de Informaţii Moldova-Nord, Poliţia Locală Iaşi, Serviciul de Ambulanţă Iaşi", a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.
Conform sursei citate, peste 250 de militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila pe bulevardul Anastasie Panu. În ceea ce priveşte tehnica militară, ieşenii vor putea să vadă 3 URO VAMTAC, 3 TABC, 7 TAB 77, 2 TAB C-79, 3 autocamioane DAC 665T, 15 autospeciale de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ATV şi 5 autoturisme de intervenţie de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, 5 autospeciale de Poliţie, 4 autospeciale de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, 3 autospeciale de la Penitenciarul Iaşi, 2 autospeciale de la Direcţia Regională de Informaţii Moldova-Nord, 4 autospeciale de la Poliţia Locală.
"În funcţie de condiţiile meteorologice, ne dorim ca parada să fie completată cu un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. Totodată, de Ziua Naţională, de la ora 18.30, va fi organizată şi retragerea cu torţe pe traseul Muzeul Unirii - Palatul Culturii", a completat prefectul judeţului Iaşi.
Pentru a pregăti parada de Ziua Naţională, în data de 29 noiembrie, între orele 9 şi 12, va avea loc un antrenament general cu toată tehnica militară care va presupune restricţionarea traficului auto pe bulevardul Anastasie Panu.
Militarii din Forţele Navale Române participă la ceremoniile de Ziua Naţională
Militarii din Forţele Navale Române participă la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale, în Bucureşti, Constanţa, Mangalia, Năvodari, Tuzla, Brăila şi Tulcea. În Bucureşti, reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale vor depune, joi, 1 Decembrie, o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, în cadrul unei ceremonii care va începe la ora 09,00.
Totodată, două detaşamente, alcătuite din militari din subordinea Comandamentului Flotei, studenţi de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi elevi de la Colegiul Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza", vor defila la parada naţională, organizată în Piaţa Arcului de Triumf, începând cu ora 11,00, sub conducerea locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă Liviu Coman.
* La Constanţa, marinarii militari vor participa, pe 1 Decembrie, la ceremonia militară şi religioasă de depunere coroane de flori în memoria eroilor români, care va avea loc la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic, începând cu ora 09,00.
După ceremonie, va avea loc parada militară, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, începând cu ora 11,00, pe Bulevardul Tomis (zona Miga - Prefectură), la care defilează peste 450 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Generală Poliţia Locală, un detaşament de parteneri militari străini cantonaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum şi un grup de cercetaşi. Detaşamentele pedestre vor fi urmate de aproximativ 60 de mijloace tehnice auto, iar cerul va fi survolat de 6 aeronave de luptă.
* La Muzeul Naţional al Marinei Române intrarea va fi gratuită joi, în intervalul orar 10,00 - 16,00.
* La Mangalia, militarii din garnizoană vor participa la ceremonia organizată în Piaţa Republicii, începând cu ora 09,00. La această festivitate, vor fi prezente şi două delegaţii ale Uniunii Ofiţerilor şi Sergenţilor în Rezervă din Bulgaria, la invitaţia Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Mangalia, şi a Ligii Maiştrilor Militari, Filiala Mangalia.
Delegaţia din oraşul bulgăresc Shabla este condusă de preşedintele Consiliului Local, Iordanka Stoeva, iar delegaţia din oraşul Balcic este condusă de colonelul (în rezervă) Ivan Apostolov.
* La Năvodari, marinarii militari vor fi prezenţi la ceremonia organizată, la ora 11,00, de primăria din localitate la Troiţa Eroilor, iar la Tuzla marinarii vor participa la ceremonia de la Monumentul Eroilor, începând cu ora 09,00.
* Flotila Fluvială "Mihail Kogălniceanu" participă cu marinari şi infanterişti marini la manifestările organizate, joi, 1 Decembrie, în garnizoanele Brăila, Tulcea şi Babadag.
La Brăila, peste 60 de marinari militari vor fi prezenţi la ceremonia organizată în Piaţa Independenţei, începând cu ora 10,00, iar la Tulcea vor fi depuse coroane de flori la monumentul din Cimitirul Eroilor, la ora 09,00, după care este planificată defilarea militarilor şi a tehnicii de la unităţile militare tulcene, începând cu ora 11,00, pe Strada Isaccei.
Infanteriştii marini de la Regimentul 307 Infanterie Marină "Heracleea" vor participa la ceremonia militară de la Monumentul Eroilor din localitatea Babadag, începând cu ora 09,00, după care este planificat un marş cu tehnică militară, pe traseul Babadag - Jurilovca - Sarichioi - Babadag.
Militari francezi dislocaţi la Cincu, la parada de la Alba Iulia
Un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu, judeţul Braşov, va defila de 1 Decembrie la Alba Iulia, alături de peste 850 de militari, jandarmi, pompieri, poliţişti, studenţi şi elevi militari, la ceremonie urmând să fie prezentate, printre altele, şi complexe de artilerie antiaeriană şi terestră GEPARD şi HIMARS şi transportoare Piranha III şi Piranha V
Joi, 1 Decembrie, începând cu ora 14,00, va avea loc ceremonia militară cu trupe şi tehnică de luptă în zona Bulevardului "1 Decembrie 1918", cu participarea a 15 detaşamente de defilare pe jos şi a 11 detaşamente de defilare cu mijloace terestre.
Potrivit sursei citate, vor defila aproximativ 850 de militari aparţinând Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Forţelor pentru Operaţii Speciale, Batalionului 136 Geniu "Apulum"/ Brigada 10 "Dunărea de Jos", Batalionului 26 Cercetare Supraveghere "Avram Iancu"/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere "Decebal", Grupării de Jandarmi Mobile "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" al judeţului Alba, Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu şi Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia.
În premieră, vor lua parte la defilare reprezentanţi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filialei Alba a organizaţiei Crucea Roşie Română.
Vor fi, de asemenea, 11 detaşamente de defilare cu mijloace terestre: vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană şi terestră GEPARD şi HIMARS, transportoare Piranha III şi Piranha V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 Zimbru, autospeciale de intervenţie ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi ale organizaţiei Crucea Roşie Română.
Cerul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu" şi avioane F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 86 Aeriene "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă".
Avioane şi elicoptere de luptă, în premieră la parada de la Miercurea-Ciuc
Avioane şi elicoptere de luptă vor fi prezente, pentru prima oară, la parada organizată la Miercurea-Ciuc cu prilejul Zilei Naţionale a României, acestea urmând să survoleze cerul oraşului, dacă vremea o va permite.
Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", colonelul Nicolae-Gabriel Oros, a informat, vineri, că avioanele şi elicopterele vor veni fie de la Baza aeriană Bacău, fie de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, dar prezenţa acestora depinde foarte mult de condiţiile meteo din ziua respectivă.
De asemenea, la parada de 1 Decembrie, din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, vor defila atât aproximativ 200 de militari MApN, jandarmi, poliţişti, pompieri şi lucrători de la penitenciarul din oraş, precum şi tehnică de luptă.
Totodată, la parada de 1 Decembrie de la Miercurea-Ciuc va defila, în premieră, şi un detaşament al Armatei Franceze, parte a Grupului de Luptă cu Prezenţă Înaintată al NATO (BGFP), dislocat în România.
La fel ca în fiecare an, manifestarea de 1 Decembrie va începe în faţa monumentului Ostaşului Necunoscut, acolo unde se va prezenta onorul, se va intona imnul naţional şi va fi oficiat un serviciu religios, urmând să fie depuse şi coroane de flori.
În cursul serii, la Miercurea-Ciuc va avea loc şi tradiţionala retragere cu torţe a militarilor, aceştia urmând să parcurgă bulevardul principal al oraşului.
Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a precizat că mai multe primării din judeţ pregătesc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, amintind comuna Subcetate, unde în data de 26 noiembrie este programat un spectacol folcloric organizat împreună cu Societatea Cultural-Patriotică "Avram Iancu" din România şi Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna.
De asemenea, un spectacol extraordinar dedicat Marii Uniri de la 1918 va avea loc şi la Miercurea-Ciuc, în data de 29 noiembrie.
Prefectul a adăugat că şi Primăria Odorheiu Secuiesc organizează în data de 1 Decembrie un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane la Cimitirul Ostaşilor Români din municipiu, iar în cursul serii este programat un concert susţinut de Monica Anghel.
În data de 1 Decembrie vor avea loc ceremonii de depuneri de flori la monumente ale ostaşilor români din Voşlăbeni, Subcetate, Tulgheş, Corbu, Sărmaş, Gălăuţaş, Bilbor, precum şi la Troiţa din Parcul Centenar din Topliţa, a mai informat Instituţia Prefectului.
Un contingent al armatei Republicii Moldova va participa la parada militară de la Bucureşti
Un contingent de militari moldoveni a plecat vineri la Bucureşti pentru a participa la parada militară care va avea loc joi 1 decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României, transmite MOLDPRES. Potrivit Ministerului Apărării, detaşamentul moldovenesc este format din 16 ofiţeri, soldaţi şi sergenţi ai Companiei Garda de Onoare din Regimentul de Stat Major.
Contingentul va defila în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, alături de militari din România, Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
Detaşamentul Armatei Naţionale a Republicii Moldova va fi condus de căpitanul Vitalie Josan, iar drapelul de stat va fi purtat de sergentul Sergiu Cebîrciu. Republica Moldova participă la parada militară din România începând cu anul 2014.