Cinci zimbri au fost eliberaţi în pădurile din Parcul Natural Vânători din Neamţ (Video)
Parcul Natural Vânători din Neamţ are încă cinci locuitori noi. Este vorba de o familie de zimbri, patru adulţi şi un pui de doar câteva zile, care au fost eliberaţi în pădurile din zonă.
De Redactia Observator la 11.05.2019, 14:18Parcul Natural Vânători din Neamţ are încă cinci locuitori noi. Este vorba de o familie de zimbri, patru adulţi şi un pui de doar câteva zile, care au fost eliberaţi în pădurile din zonă. Aceştia sunt monitorizaţi permanent, iar specialiştii susţin că s-au acomodat nesperat de repede. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa şi a fost încadrat științific în categoria speciilor aflate în pericol de dispariţie.
La Parcul Natural Vânători din Neamţ este sărbătoare. Cei patru zimbri adulţi şi puiuţul de 10 zile au fost eliberaţi ieri în rezervaţie după ce au fost ţinuţi în ţarcul de aclimatizare timp de 21 de zile. Două exemplare provin din Rezervaţia Vama Buzăului.
Sebastian Cătănoiu director Parcul Natural Vânători Neamţ: Este a opta eliberare pe care o facem. În fiecare an s a reusit a se pune in libertate un nr variabil de exemplare. Anul acesta sunt 5 exemplare. Initial au fost 4 dar este vorba de un pui fatat in tarcul de eliberare.
Programul de reintroducere a zimbrului în România este iniţiativa Romsilva. Chiar dacă turma se va putea dezvolta fără probleme, reprezentanţii parcului vor acorda şi în continuare atenţie şi vor monitoriza exemplarele aflate în libertate cu ajutorul radiocolarelor, iar pe perioada iernii vor ajuta zimbri cu hrana suplimentară.
Ștefan Nemțeanu administrator Parcul Natural Vânători Neamţ: Tarcul de aici de la statia de monitorizare chitele are aprox 2 hectare. Nejustificat cat repede s au acomodat si speram sa fie si asa in libertate.
Odată cu eliberările de ieri nucleul de zimbri se apropie de 50 de exemplare, număr la care diverse studii consideră că turma se poate descurca singură, iar specia nu mai este în pericol de dispariţie.
Din 2012 s-a început cu primele 5 exemplare eliberate şi după 7 ani numărul a crescut de 10 ori. Chiar şi aşa, zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa, este încadrat în categoria speciilor aflate în pericol.