Părinţi morţi şi un copil care se zbate pentru viaţa lui, după un accident îngrozitor petrecut în Iaşi
Un accident cumplit, petrecut pe o şosea din Iaşi, trage, din nou, un semnal de alarmă: scaunul auto pentru copii face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Două maşini s-au ciocnit violent, iar, din impact, un băiat de patru ani a fost aruncat lângă şosea. E în stare gravă la spital, în timp ce părinţii lui au murit.
De Clara Mihociu la 05.04.2021, 20:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Un alt şofer este vinovat pentru accidentul produs în Iaşi.
Sunt imagini filmate la scurt timp după accidentul din localitatea Cozmeşti. Martorii privesc dezastrul. Un bărbat mort, o femeie care nu dă semne de viaţă şi un copil de patru ani aruncat pe câmp după impactul violent.
La faţa locului a intervenit o armată de salvatori. Femeia a fost iniţial resuscitată, dar s-a stins imediat ce a ajuns la spital. Şi băiatul era în stare critică.
Diana Cimpoeşu, şef UPU SMURD Iaşi: Cel mai grav, un copil de patru ani, politraumă, necesitând protejarea căii aeriene, intubaţie şi ventilaţie mecanică. A fost găsit în exteriorul caroseriei.
Impactul a avut loc după ce un tânăr a intrat în depăşire şi a izbit în plin maşina lor care venea din sens opus. O tragedie care scoate în evidenţă şi un alt aspect neglijat de mulţi părinţi: lipsa unui scaun auto special pentru copii.
Alice Mitu, expert siguranţă auto copii: De exemplu, un copilaş ţinut în braţe la o maşină care rulează şi este implicată într-un accident cu o viteză de doar 50 de kilometri la oră va fi strivit de corpul mamei lui dacă este dus în braţe cu o greutate egală cu o tonă şi jumătate.
Potrivit legislaţiei în vigoare, un copil care are o înălţime mai mică de 135 de centimetri poate fi transportat cu o maşină dacă în prealabil a fost montat în aceasta un scaun special pentru copii şi, de asemenea, dispozitive speciale omologate care să poată fi reglate în funcţie de caracteristicile fizice ale fiecărui copil.
Anca Vîjiac, purtător de cuvânt IPJ Iaşi: Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate pentru copii.
Unii părinţi respectă legea, în vreme ce alţii o ignoră.
122 de copii mor anual în România, în accidente de circulaţie
Fundaţia pentru Siguranţa Auto a Copiilor a lansat o petiţie online prin care cere mărirea amenzii, sancţiune care în prezent e curpinsă între 580 şi 725 de lei.
Alice Mitu, expert siguranţă auto copii: Este vorba de o creştere a cuantumului amenzilor de la valoarea actuală la o valoare a unui scaun mediu de pe piaţă, deci undeva la 2000 de lei, pentru ca, în felul acestea, prin cunoaşterea de către părinţi că există o sacţiune aspră, ei să respecte legea.
Petiţia cere şi obligativitatea transportării copilului în scoică încă de la ieşirea de la maternitate, dar şi participarea părinţilor la cursuri pe tema siguranţei auto a micilor pasageri. Asta mai ales pentru că cifrele sunt înfiorătoare. În România, anual, 122 de copii îşi pierd viaţa în accidente rutiere.