Pensiunea care a ars la Moeciu nu avea autorizație
Flăcări uriaşe au înghiţit în noapte o pensiune din Moeciu, fără autorizaţie, dar plină de turişti. Au fost momente de groază. Cum nu existau reguli de evacuare şi măsuri de siguranţă la incendiu, turiştii s-au salvat pe cont propriu.
De Redactia Observator la 31.12.2018, 23:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Flăcări uriaşe au înghiţit în noapte o pensiune din Moeciu, fără autorizaţie, dar plină de turişti. Au fost momente de groază. Cum nu existau reguli de evacuare şi măsuri de siguranţă la incendiu, turiştii s-au salvat pe cont propriu. Au fugit, dar s-au temut că au lăsat prieteni în urmă. În grupul venit din Bucureşti, să-şi petreacă Revelionul, se afla şi un copil. O tragedie se poate întâmpla oricând. Chiar autorităţile recunosc că orice casă din zonă, cu o cameră liberă, primeşte turişti. Şi nimeni nu verifică aceste locuinţe transformate în pensiuni.
Flăcările sunt mai mari decât casa pe care o acoperă. Turiştii aflaţi înăuntru şi proprietara pensiunii abia au reuşit să iasă. Au fost alarmaţi de vecinii care au văzut cum acoperişul se aprinde. Minute bune, oamenii strânşi în curte au încercat să afle dacă cineva a fost prins înăuntru.
Nouă adulţi şi un copil abia ajunseseră în casa făcută scrum, închiriată din timp de grupul de prieteni, pentru Revelion.
O locuinţă cu şase camere în care sunt cazaţi invitaţi ar trebui, conform legii, să fie clasificată ca unitate turistică. Însă casa nu avea nicio autorizaţie pentru a primi turişti. Asta înseamnă că nimeni nu a verificat dacă respectă norme minime de siguranţă la incendiu.
Mircea Manea, primarul localităţii Moeciu: Nu era o pensiune, era casa omului care. Mă rog, acum, în zonă, dacă e să discutăm despre turism, e o industrie în zonă şi oricine închiriază. Dacă are o cameră, două libere şi vin atâţia turişti în zonă, vă daţi seama că le închiriază.
Invitaţii, care erau din Bucureşti, s-au întors acasă duminică noapte. Au scăpat teferi din incendiu. Şi-au pierdut însă bagajele. Ministerul Turismului atrage atenţia că, pentru siguranţa lor, turiştii ar trebui să verifice înainte
Adrian Bujoaică, purtător de cuvânt al Ministerului Turismului: Acest lucru se poate face foarte uşor. Pot intra pe site-ul instituţiei la secţiunea "autorizare turism", respectiv "structuri de cazare autorizate" şi acolo vor vedea fiecare pensiune clasificată de Ministerul Turismului din întreaga ţară.
Cauza incendiului nu este clar cunoscută. Ar putea fi un cablu electric care s-a aprins, în urma unei variaţii de tensiune.
Din fericire, focul nu s-a extins şi la alte case. Zona Bran-Moeciu este una dintre cele mai vizitate în această perioadă. Deşi sunt sute de pensiuni, nu există şi hidranţi. Duminică noapte, apa a fost luată din pârâul Moeciu, aflat la 50 de metri de casa arsă.