Pericolul provocat de ploaia înghețată rămâne major și după dezgheț, din cauza țurțurilor
După un weekend de gheaţă, urmează o săptămână cu temperaturi de primăvară, de până la 14 grade. Şi cu un pericol uriaş. Ţurţuri mari stau să cadă la fiecare colţ de stradă, în oraşe.
De Redactia Observator la 28.01.2019, 22:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
După un weekend de gheaţă, urmează o săptămână cu temperaturi de primăvară, de până la 14 grade. Şi cu un pericol uriaş. Ţurţuri mari stau să cadă la fiecare colţ de stradă, în oraşe. Blocuri de gheaţă strânse pe acoperişuri riscă să se prăbuşească în orice clipă, cu totul. Iar asta ar putea duce la o tragedie.
Trei zile, România a încremenit. Pe alocuri, un peisaj de poveste. În realitate, un pericol iminent.
Ţurţuri de proporţii ameninţă să cadă peste oameni, odată ce temperaturile cresc. Cel mai mare pericol este în zonele cu arbori, cabluri sau pe trotuarele de sub acoperişuri. Câţiva metri pătraţi de gheaţă pot cântări zeci de kilograme. Odată ce apa se va infiltra, stratul se va prăbuşi cu totul.... Iar asta poate duce la o tragedie.
Deja, camerele de gardă ale spitalelor sunt pline de pacienţi răniţi de ţurţuri sau care au alunecat pe gheaţă.
SILVIA NICA, șefa UPU de la Spitalul Universitar de Urgenţă: Mai mult decât de obicei au venit pacienţi ortopedici. Cu 80% mai mulţi decât în mod obişnuit, au fost foarte mulţi pacienţi care au necesitat internare pentru fracturile pe care le prezentau.
În ultimele trei zile, numai în Bucureşti au fost peste cinci mii de apeluri la 112.
ALIS GRASU, managerul Serviciului de Ambulanță București: Dintre acestea, 2765 au fost urgenţe de cod roşu şi cod galben. Au fost şi 248 de cazuri în loc public.
Acelaşi pericol pândeşte în toată ţara. În Suceava, mai multe zone periculoase au fost împrejmuite de poliţişti şi pompieri. Şi în Iaşi, deşi zonele cu ţurţuri sunt semnalizate, aproape nimeni nu ţine cont de avertizare... Pompierii din Buzău au început, încă de luni dimineaţă, să rupă ţurţurii din centrul oraşului. Cu macaralele, din nacelă. Doar că această procedură nu intră doar în atribuţiile autorităţilor. Şi persoanele fizice au obligaţia să îndepărteze ţurţurii şi să cureţe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă pe trotuare.
"Persoanele fizice şi juridice au obligaţia (...) să îndepărteze ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului, să cureţe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii zăpada depusă pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea”, spune o hotărâre a Primăriei București.
Riscul va fi uriaş zlele următoare. De la minimele de duminică spre luni noapte, de până la -20 de grade, în aproape toată ţara vor fi temperaturi de primăvară: 13 grade în Constanţa ,11 în Călăraşi, 9 în Ploieşti şi şase grade în Timişoara.