Peste 200.000 de români au vrut să-şi prelungească valabilitatea certificatelor COVID, înşelaţi de un "fake-news de proporții"
Andrei Baciu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, atrage atenţia asupra unui fake-news care a circulat recent în mediul online, referitor la prelungirea certificatului de vaccinare COVID-19. Mesajul cu pricina susţinea că documentele care atestă imunizarea împotriva coronavirusului pot fi prelungite "astăzi, până la ora 00.00". Autorităţile au dezminţit zvonul, în plasa căruia au căzut peste 200.000 de oameni care au accesat azi platforma.
De Redactia Observator la 29.07.2022, 19:19"Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00". Asta susţine un mesaj fals, răspândit recent în mediul online. Ministerul Sănătăţii a infirmat zvonul, precizând că este vorba despre încă un fake-news legat de pandemia de COVID-19. Un zvon pe care mulţi par să-l fi crezut, însă. Drept urmare, peste 200.000 de oameni au accesat, de joi până vineri, platforma certficat-covid.gov.ro. Secretarul de Stat Andrei Baciu a scris şi o postare pe Facebook, pentru a clarifica situaţia: "Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune".
Peste 200.000 de români au accesat platforma COVID după un Fake News
"Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiţionate de oră sau zi. Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul", a scris pe pagina sa oficială de Facebook Secretarul de Stat Andrei Baciu.
"În graficul de mai jos vedem impactul acestui fake news din ultimele zile. În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment. Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat. Nu uitați! E important să vă informați din surse oficiale", a mai precizat Andrei Baciu, în încheierea mesajului său.
- Bilanț coronavirus în România, 29 iulie. 28 de decese şi aproape 9.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
- Alexandru Rafila: Ne pregătim pentru un număr de cazuri ceva mai mare la secţiile de ATI
- Pfizer a obţinut venituri şi profit record în trimestrul al doilea, susţinute de vânzările de vaccinuri pentru...
Bilanț coronavirus în România, 29 iulie
Ministerul Sănătăţii a anunțat pentru vineri, 29 iulie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 8.831 cazuri de infectări cu coronavirus şi 28 decese. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.942 teste RT-PCR ( 2.992 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.950 la cerere) şi 20.669 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.305.490 teste RT-PCR şi 10.712.881 teste rapide antigenice.