Planurile lui Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, pentru traficul din Bucureşti, şantiere şi bugete
Reţinut cu apariţiile publice, noul primar al Capitalei a vorbit, în exclusivitate pentru Observator, despre planurile sale pentru Bucureşti. Ce se întâmplă cu marile şantiere din oraş, unde nu mai sunt muncitori acum, ce investiţii se vor face şi prin ce schimbări vor trece clădiri simbol aflaţi din materialul următor.
De Redactia Observator la 09.01.2021, 21:41- Primăria Bucureşti s-ar putea împrumuta cu 1,5 miliarde de euro.
- Nicuşor Dan anunţă că Primăria Bucureşti nu poate să facă investiţii pentru că are conturile blocate.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Am avut două luni de mandat în 2021 cu foarte multe urgenţe. Mai avem aşa de ordinul a 10 zile de reparat urgenţe şi după ne vom duce către principala noastră activitate care va fi stabilirea listei de investiţii pe toate compartimentele, de la protecţia mediului, protecţia patrimoniului şi toate cele care mai preocupă.
Traficul este marea problemă a oricărui bucureştean. Şi va mai fi probabil pentru că lucrările la pasaje, Şoseaua de Centură sau supralărgirea unor bulevarde s-au oprit. Explicaţia? Nu sunt bani pentru investiţii. Conturile Primăriei sunt blocate din vară pentru o despăgubire neachitată către un om de afaceri.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: În primul rând, pentru noi, ca Primăria Capitalei, noi nu putem în acest moment să plătim niciun fel de bani pentru investiţii pentru că, din cauza situaţiei financiare pe care o avem, avem conturile blocate. Putem să plătim salarii şi alte mici cheltuieli curente, dar nu putem să plătim niciun fel de investiţii. Ăsta e motivul pentru care şantierele Primăriei, printre care Prelungirea Ghencea, sunt în acest moment blocate.
Soluţia?
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Ceea ce solicităm, nu solicităm bani gratuiţi pentru Bucureşti mai mult decât proporţional pe cât primesc şi alte localităţi din România. Dar solicităm o extindere a limitei de îndatorare. Este mult mai puţin împrumutat decât alte oraşe occidentale comparabile. Atunci, vrem şi noi să ne împrumutăm mai mult, astfel încât să plătim marile lucrări de investiţii pe care oamenii le aşteaptă.
De ani de zile Bucureştiul e tot un şantier. Zeci de blocuri de locuinţe şi clădiri zac neterminate. Deşi s-a depăşit de mult termenul de finalizare, municipalitatea nu îi poate sancţiona. Există totuşi reguli pentru proprietar.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Există nişte constrângeri care ţin de interesul public. O constrângere este de mediu. Am spus, dacă cumva prin construcţia ta afectezi mediul şi în special poluarea aerului, atunci poţi să fii sancţionat. Există situaţii nefericite când construcţia e abandonată şi devine locul în care se aruncă deşeuri, din nou e o chestiune de mediu şi trebuie sancţionat. Dacă construcţia este păzită şi neterminată, aici singura sancţiune care poate să fie aplicată este legea faţadelor, care te obligă pe tine ca proprietar de clădire în Bucureşti să amenajezi într-un anumit fel partea care se vede dinspre stradă. Dar, mai mult decât atat, nu există sancţiune şi nici nu cred că ar fi corect.
Planurile lui Nicuşor Dan pentru Casa Radio
Primarul Capitalei are planuri mari şi cu Casa Radio, una dintre clădirile fantomă ale Bucureştiului. Nu va mai fi mall, aşa cum s-a tot discutat în ultimii 30 de ani, ci campus universitar.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: În ceea ce priveşte Casa Radio, acolo este o oportunitate pentru Bucureşti, nu neapărat clădirea, cât terenul de 10 hectare care este în jurul ei.
Trebuie ca Ministerul Dezvoltării să preia înapoi acel teren. Bineînţeles, eu mi-aş dori ca, după acest moment, Ministerul să-l dea în administrare sau în orice formă Primăriei Capitalei. Mi-aş dori ca acolo să facem un nou campus universitar. Orice am face acolo, oricum trebuie să facem o mare dezbatere publică, pentru că este un teren important.
Noul primar promite un program solid de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Numai pentru asta Primăria vrea să împrumute de la stat un miliard şi jumătate de euro.