Ploile din ultimele zile au venit prea târziu. Fermierii spun că seceta a distrus deja culturile
Ploile din ultimele zile nu mai ajută deloc culturile deja calamitate. Nici porumbul si nici floarea soarelui nu mai pot fi salvate, dar agricultorii speră că măcar vor putea lucra pământul pentru noile culturi, de anul viitor. Specialiștii spun că solul nu și-a revenit după perioada lungă de secetă și abia după o iarnă cu multă zăpadă vom putea spera la recolte mai bune.
De Clara Mihociu la 16.08.2022, 20:27Marian Podaru are împreună cu familia o fermă în comuna Prisăcani. Din cele 150 de hectare cultivate cu floarea soarelui nu se așteaptă la o recoltă prea bună după lunga perioadă de secetă. "Sunt seci, în procent de 20%, să spunem. Ar fi trebuit să fi plouat in iunie măcar 20-30 de litri fata de ce a plouat și in iulie", a declarat Cristian Boghiu, inginer agronom. 600 de litri pe metrul pătrat. Atât ar trebui sa fie intr un an cantitatea de precipitații pentru ca de pe un hectar cultivat cu floarea soarelui sa avem o recolta obișnuita adică de 3,5 tone. Însă pentru că cantitatea de precipitații este cu mult mai mică de 150 de litri pe metru pătrat atunci recolta va fi la mai puțin de jumătate.
Pentru a completa necesarul de apă din sol ar fi nevoie de o iarnă cu multă zăpadă și o primăvară ploioasă
Nici culturile de porumb nu mai pot fi salvate. Cantitatea de apă a fost insuficientă. "Chiar dacă ar mai ploua de două trei ori cantitatea de apă din ultimele zile ar fi tot insuficientă să acopere golul din sol", a declarat Eugen Ulea, prorector USV Iași. "Observăm un an atât de secetos, majoritatea culturilor au fost compromise. De 15 ani nu s au mai înregistrat atât de mici cantități de precipitații", a declarat Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică. Agricultorii care au culturile compromise mai au o şansă pentru a-şi recupera investiţia.
"Am permis printr-un act normativ să schimbe destinaţia, să-l poate valorifice la furaje. Cele mai afectate culturi sunt cele însâmânţate în primăvară, în mod deosebit porumbul şi în partea de est-nord a ţării", a declarat Petre Daea, ministul Agriculturii. Ploaia dă, însă, speranțe pentru viitorul an agricol. "Au căzut precipitații la sol benefice pentru anul agricol în curs și cel viitor. Orice picătură de apă căzută la sol nu face decât să aducă un aport de umiditate plantelor care sunt în vegetație", a declarat Cristian Delibaș, director Direcția Agricolă Botoșani. Pentru a completa necesarul de apă din sol ar fi nevoie de o iarnă cu multă zăpadă și o primăvară ploioasă.