Polițiștii au intervenit la 19 ore după ce Alexandra a cerut ajutor la 112. Fata a fost găsită moartă
19 ore au trecut de când Alexandra Măceşanu, fata ucisă la Caracal, a cerut ajutor la 112, până la intervenţia poliţiei la casa lui Gheorghe Dincă. O serie de anchete au fost declanșate privind reacția autorităților în cazul teribil al crimelor din Caracal.
De Redactia Observator la 26.07.2019, 20:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
19 ore au trecut de când Alexandra Măceşanu, fata ucisă la Caracal, a cerut ajutor la 112, până la intervenţia poliţiei la casa lui Gheorghe Dincă. O serie de anchete au fost declanșate privind reacția autorităților în cazul teribil al crimelor din Caracal.
Trei apeluri la 112. Patru minute în care Alexandra Măceșanu, adolescenta de 15 ani dispărută în urmă cu 48 de ore, a vorbit cu operatorul de la serviciul de urgenţă şi cu poliţiştii, oameni care erau datori să îi salveze viaţa. În mod repetat, fata a dat detalii şi a implorat să fie ajutată. Rezultatul... un haos criminal!
Alexandra Măceșanu era nepoata ziaristului Alexandru Cumpănaşu, care cere acum găsirea vinovaţilor.
De serviciul de urgenţă 112 se ocupă STS. În mod normal, un apel care descrie un pericol real este localizat imediat, fără mandat! Fără a fi nevoie să se deschidă un dosar penal. În cazul nostru, localizarea a fost extrem de imprecisă.
"STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului", a motivat STS.
Prima discuţie a tinerei cu operatorul 112 a fost la ora 11, cinci minute şi şapte secunde. A durat mai puţin de un minut. 33 de secunde mai târziu, vine al doilea apel disperat. Adolescenta descrie în detaliu curtea unde e ţinută. Dar conexiunea se pierde din nou. Dispeceratul reia legătura cu ea cinci minute mai târziu. Nici acum, sistemul STS nu o localizează cu precizie. Anchetatorii bâjbâie între trei case pe o arie de câteva sute de metri.
Comisar GEORGIAN DRĂGAN, purtătorul de cuvânt al Poliției Române: Au fost efectuate trei percheziţii, în urma cărora nu au fost identificate urme sau mijloace materiale de probă, nu aveau legătură acele locaţii cu speţa respectivă.
Practic, trei adrese... greşite. Abia după ce s-a întocmit un dosar penale pentru lipsire de libertate, poliţiştii au primit un mandat de căutare şi localizare cu alte mijloace. Cele ale Direcţiei Operaţiuni Speciale.
De la casa suspectului Gheorghe Dincă faţă de adresele greşite unde s-au făcut percheziţii, e o rază de mai puţin de un kilometru.
Culmea e că nici după ce au găsit casa groazei, anchetatorii n-au intervenit. Au aşteptat încă APROAPE PATRU ORE, până la răsărit, aşa cum cere o procedură pe care au urmat-o orbeşte, fără să mai facă diferenţa între o percheziţie, pentru care ai nevoie de mandat, şi intervenţia urgentă într-o situaţie de real pericol! Cum ar fi... omorul.
"Eu am sunat la 112 la 4.00, că sunt două maşini dubioase la noi aici pe stradă, care nu au ce să caute", spune o vecină.
Maşinile erau ale stucturilor de filaj. Care păzeau poarta unui posibil ucigaş, în timp ce el putea comite o crimă fără ca nimeni să-l oprească.
DAN ANTONESCU, expert criminolog: Toata birocraţia asta este in detrimentul anchetatorilor si in special, al victimelor. Percheztitia se efectueaza in baza unui mandat de perchezitie, iar interventia se efectuează atunci când situatia operativa o cere si sunt puse in primejdie fie vietile sau exista un pericol iminent.
NOUĂSPREZECE ORE. Atât a durat ca mascaţii să intre în locuinţa criminalului. 19 ore în care căutările au fost făcute ca-n Evul Mediu. 19 ore în care un criminal în serie a ucis cu sânge rece fără să fie deranjat... de nimeni. 19 ore în care, cel puţin o victimă, putea fi salvată!
Ce au făcut anchetatorii în ultimele aproape patru luni, de când a dispărut prima adolescentă? De ce n-au activat sistemul Alerta Răpire Copil, deşi aveau toate indiciile că în pericol era cel puţin o minoră? Şi de ce nu i-au salvat viaţa Alexandrei, când puteau s-o facă? Sunt întrebări la care trebuie să răspundă un sistem întreg. Iar explicaţiile sunt cerute de la cel mai înalt nivel.