"Praf mult, ţărână, dacă băgăm plugul scoatem bolovani". Toamna prea blândă, o tragedie pentru fermieri. Agricultorii nu speră decât la o minune
Dacă toamna mai blândă a reprezentat o bucurie pentru turişti, pentru fermieri este o tragedie. În lipsa precipitaţilor sau a unor sisteme de irigaţii, fenomenul de deşertificare pare de neoprit, iar pagubele cresc de la an la an. Semnele dezastrului se pot observa cel mai bine în zona de câmpie a Buzăului.
De Redactia Observator la 13.11.2023, 09:27Fermier: Dar nu îţi vine să crezi! Deci nu îţi vine să crezi!
Georgian este fermier de când se ştie, iar anul acesta a semănat zeci de hectare de rapiţă. În lipsa precipitaţilor... pe câmp au rămas doar bolovani.
Georgian Calotă: Arătură făcută în 2023, octombrie, bolovani de dimensiunea unui butoi de 200 de litri
Iar ca el, mulţi alţi agricultori sunt puşi la grea încercare.
Dumitru Necula, tractorist: Merge foarte prost! Praf mult, ţărână, dacă băgăm plugul scoatem bolovani pe roata tractorului.
Georgian Calotă: Suntem în al treilea an consecutiv în care cantitatea de precipitaţii anuală este de două ori mai mică decât una normală.
Situaţia se înrăutăţeşte de la an la an
Georgian Calotă: Anul trecut, tot din cauza secetei, răsărise parţial, dar măcar răsăriseră, acum nu a răsărit absolut nimic. Dacă răscolim puţin în pământ acum, desupra la 5-6 centimetri e cald şi jos îţi îngheţă mâna.
Agricultorii speră acum doar la o minune care să le salveze investiţile.
Florea Constatin, fermier: Noi am mai avut fenomenul ăsta, acum trei ani, n-a plouat nimic de toamna până în februarie şi toate au răsărit în februarie. Deci poate că ne aşteptăm şi anul ăsta.
Potrivit specialiştilor, fenomenul de deşertificare s-a instalat deja în mai multe zone din ţară.
Duță Marinela, șef serviciu ANIF Buzău: Principala cauză a deşertificării este îndepărtarea vegetaţiei care este determinată de mai mulţi factori cum ar fi: seceta, schimbările climatice, păşunatul excesiv.
Regiunile cele mai expuse deșertificării, existente pe teritoriul României, sunt: Dobrogea, Sudul Moldovei şi Sudul Câmpiei Române.