Pregătiri de Bobotează la Constanța: 200.000 de sticle cu agheasmă vor fi împărțite credincioșilor
Doar trei zile ne despart de sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută popular sub numele de Bobotează. Pentru marele praznic, 150 de voluntari muncesc fără încetare la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa pentru a pregăti şi eticheta sticlele în care se va pune Agheasma Mare. Sticlele vor fi dăruite credincioşilor în ziua sărbătorii.
De Andreea Filip la 03.01.2025, 17:29Pentru că, potrivit rânduielii, slujba de Sfinţire pentru Agheasma Mare se face şi în ajun, dar şi de Bobotează, sticlele în care va fi pusă apa sfințită sunt etichetate deja. 200.000 de recipiente vor fi împărțite credincioşilor din Arhiepiscopia Tomisului.
Voluntarii au motivaţii diferite pentru care participă, an de an, la pregătirea sticlelor pentru Apa Sfinţită. Unii vin în semn de mulţumire că le-au fost ascultate rugăciunile, alţii dornici să facă o faptă bună.
Sunt şi credincioşi care participă la pregătirea marelui praznic pentru că vor să dea înapoi măcar puţin, din binele primit.
20 de butoaie care vor fi umplute cu 100 de tone de apă au fost pregătite în curte pentru slujba care va avea loc chiar de Bobotează. În urmă cu trei ani, Înaltpreasfinţitul Tomisului a urcat pe o cisternă pentru sfinţi apa din butoaie. Iar ceremonia nu fost lipsită de mici accidente. Înaltul Prelat a alunecat atunci, dar mitra de pe cap i-a atenuat lovitura.
După Sfânta Liturghie oficiată de ÎnaltPreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va porni din faţa Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în procesiune, alături de un sobor de preoţi, până în portul Tomis.
În 2022, IPS Teodosie a condus procesiunea de Bobotează dintr-o caleaşcă trasă de cai
Conform tradiției locale, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va merge duminică, în ajunul Bobotezei la Hârșova, pentru a sfinți, în avans, apele Dunării. Apoi, luni, pe 6 ianuarie, va oficia slujba de Bobotează la malul mării. Ierarhul va arunca trei cruci în apă, cruci care simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.
Numită teologic şi Epifania, sărbătoarea Bobotezei aminteşte de momentul în care Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul, în râul Iordan.