Antena LIVE

Curs valutar

Video

Preţul unui permis auto la Suceava: Între 300 şi 1500 euro traseul, 3.000-6.000 euro examenul. Poliţiştii ascunseseră banii în ligheane şi pereţi

Permisul auto se putea cumpăra la Suceava fără nicio problemă, dar cu bani mulţi. Poliţişti, funcţionari şi instructori auto s-au asociat, dezvoltând o reţea care le-a adus sute de mii de euro din permise auto, înmatriculări, sau alte servicii.

De la 27.11.2020, 16:53
WhatsApp
Vezi și:

Concret, în ultimii doi ani, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Şpaga pentru permise auto

Suma se stabilea după posibilităţile candidatului, însă niciodată nu era mai mică de 300 de euro.

Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Cum funcţiona sistemul de făcut bani din permise

Persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.

Ulterior, un angajat al serviciului permise - S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina.

După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul.

În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare.

În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.

Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

Şpaga pentru înmatriculări

În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Sume uriaşe obţinute de poliţişti şi instructori

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA - Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:

-1.225.000 euro, 790.000 lei, 12.000 dolari, 1.500 lire sterline, 37 ceasuri de lux, 21 brățări, 18 lanțuri și 4 pandantive de aur, 8 autoturisme de lux.

Procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor.

Cristian Ionescu
spaga permise pret permis suceava euro examen traseu avere politist instructor auto mita spaga
Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl...
Fanatik.ro
Publicat 11.12.2024
Este adevărat că alergatul distruge genunchii?
spotmedia.ro
Publicat 11.12.2024
România a fost cobaiul, următorul pas era în ţările baltice, nu și Polonia....
spotmedia.ro
Publicat 10.12.2024
Ninge sau nu de Crăciun în București? Meteorologii Accuweather au modificat...
Gandul
Publicat 11.12.2024
De ce s-a răzgândit Austria în cazul primirii României în Schengen. Motivele...
Adevărul
Publicat 11.12.2024
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe...
A1
Publicat 11.12.2024
Horoscopul zilei de 12 decembrie 2024. Leii se gândesc la bani. Află ce se...
CaTine
Publicat 11.12.2024
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua...
spynews.ro
Publicat 11.12.2024
Și-au schimbat sigla și echipamentul, după fuga lui Bashar al-Assad + Ce au...
GSP
Publicat 10.12.2024
Episodul șocant în care a fost implicată Angela Similea. De ce s-a păruit cu...
Click.ro
Publicat 11.12.2024
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit...
Useit
Publicat 11.12.2024
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului...
Redacţia.ro
Publicat 11.12.2024
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă...
libertatea.ro
Publicat 11.12.2024
Tina Knowles a dezvăluit că i-a fost spart contul, după ce acesta a...
ZU
Publicat 11.12.2024
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Hello taste
Publicat 11.12.2024
Prima răceală a bebelușului: ce să faci și ce să nu faci
Deparinti
Publicat 11.12.2024
Luptătorul medaliat care s-a bătut în ring cu Mircea Badea, snopit...
ziare.com
Publicat 11.12.2024
Discursul emoționant al actorului Cem Davran pe scenă la Premiile Golden...
Happy
Publicat 11.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este Boala X și de ce a pus în alertă lumea medicală. Tot ce trebuie să...
Medicool
Publicat 11.12.2024