Premieră naţională în Bistriţa Năsăud. Prima cooperativă care vinde produse montane se află la Sângeorz-Băi
Premieră naţională în judeţul Bistriţa Năsăud! O cooperativă agricolă din Sângeorz-Băi a devenit prima asociaţie care are dreptul de a folosi eticheta de "produs montan".
De Redactia Observator la 18.09.2019, 17:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Premieră naţională în judeţul Bistriţa Năsăud! O cooperativă agricolă din Sângeorz-Băi a devenit prima asociaţie care are dreptul de a folosi eticheta de "produs montan". Şase produse lactate vor fi de acum înainte cunoscute drept "produse montane", eticheta certificând faptul că laptele din care sunt produse provine de la animale care au fost crescute la munte şi hrănite cu iarbă de la înălţime.
Pentru a putea intra în categoria produselor montane, alimentele sângiorzenilor trebuie să provină de la animale care au fost crescute cel puţin două treimi din viaţă în zona de munte.
Turmele crescătorilor locali îndeplinesc aceste condiţii aşa că miile de litri de lapte pe care îl livrează cooperativei agricole devin delicatese montane.
Membrii primei cooperative agricole ce a primit dreptul de a comercializa alimente cu eticheta de "produs montan" funcţionează de mai bine trei ani, dar producţia delicateselor montane a început abia anul acesta în aprilie.
Produsele din zona montană vor fi foarte căutate, pentru că au cu totul alt gust faţă de zona de câmpie, în primul rând. Pentru moment de bunătăţile din lapte de vacă şi oaie se bucură doar sângiorzenii.
Crescătorii de animale din zonă aleg să ducă laptele produs în gospodărie la cooperativă pentru a fi transformat în produse montane, decât să producă în gospodărie caşul şi restul brânzeturilor.
A fost un drum lung pentru membrii cooperativei pentru a obţine certificarea de produs tradiţional şi produs montan. Dar a meritat, acum şase dintre specialităţile realizate la fabrica cooperativei sunt acreditate şi prin urmare şi preţul de vânzare este pe măsura calităţii.
Un kilogram de caş se vinde cu 25 de lei, iar un kilogram de brânză frământată costă tot 25 de lei, telemeaua costa 18 lei pentru un kilogram, iar smântăna dulce se vinde cu 10 lei.