Comunitatea transgender din România se simte atacată, după un proiect de lege adoptat în Senat
Un proiect de lege controversat împarte ţara în două. Aleşii au votat ca orice referire la alte genuri, în afară de femei şi bărbaţi, să fie interzisă în şcoli şi universităţi. Comunitatea transgender din România se simte atacată. Mediul universitar spune că îi este încălcată autonomia. Mulţi părinţi susţin că proiectul de lege îi apără pe copii de concepte pentru care nu sunt pregătiţi.
De Redactia Observator la 18.06.2020, 00:13- Specialiştii consideră că cenzura va face mai mult rău
- Proiectul de lege a stârnit controverse
Mirela Secan, mamă - Alex a înţeles că e un băiat în corp de fată, din acel moment totul s-a schimbat pentru el. Se îmbracă ca un băiat, arată ca un băiat şi noi îl considerăm băiat. Ajută mult să îi înţelegem nu să îi scoatem în afara legii.
Vasile Lungu, senator PMP, iniţiatorul legii - Teoria de gen este ceva nu doar la modă, ci şi ceva extrem de radical care trebuie oprit. Vă îndemn să daţi un vot care să protejeze de această aberaţie elevii care învaţă în instituţiile din România.
Şi senatorii au votat. Aşa a izbucnit controversa momentului. Proiectul de lege adoptat ieri de Senat prevede interzicerea în şcoli şi universităţi a "răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen".
Vasile Lungu, senator PMP, iniţiatorul legii - Acest proiect propune, dacă vreţi, o reconectare a celor două concepte, de sex biologic şi de gen. Copiii pot să afle orice doresc să afle, dar sub povăţuirea unui tutore, şi nu în şcoli. Pentru că în şcoli se predau concepte cu adevăr absolut.
Specialiştii însă spun că cenzura va face mai mult rău.
Keren Rosner, psiholog - Elevii privaţi de aceste informaţii poate au un coleg de acest gen. Ce o sa facă? Dacă nu înţeleg vor avea o atitunde de izolare faţă de acel copil, pentru că nu înţeleg.
Conform teoriei, genul şi sexul biologică nu se suprapun mereu. Identitatea de gen a unei persoane poate fi masculină, feminină, transgen sau chiar fluidă. Sam Smith, un cunoscut cântăreţ american, se consideră o combinaţie dintre feminin şi masculin. La fel şi cântăreaţa Janelle Monae şi actriţa Ruby Rose.
Keren Rosner, psiholog - Nu este o boală, nu este molipsitoare.
120.000 de persoane transgender trăiesc în România. Mirela Secan are un copil transgender. Alex s-a născut fată acum 18 ani, dar de patru ani şi-a asumat identitatea de băiat.
Mirela Secan, mamă - Un astfel de copil transgender nu are cum să influenţeze ceea ce simte şi cum se identifică un alt copil. Nu poate să fie un exemplu negativ nici pentru societate, nici pentru colegi, nici pentru instituţia de învăţământ.
Iar dacă Alex a avut sprijinul familiei, al prietenilor şi al şcolii, membri comunităţii transgender spun că realitatea e foarte dură pentru majoritatea dintre ei.
Antonela Lerca, femeie trans - Eu nu am o identitate în ţara asta, eu sunt o opinie sau o teorie studiată în ţara asta. Eu zilnic pe stradă simt transfobia, sunt înjurată, sunt scuipată.
La polul opus, sunt părinţi care susţin decizia Parlamentului.
Marina-Ioana Alexandru, membru Alianţa Părinţilor - Copilul nu poate să îşi aleagă singur genul. Pentru copii este un pericol absolut. Această ideologie de gen a fost promovată invaziv, abuziv şi hărţuitor.
Elevii, studenţii şi universităţile au respins la unison proiectul de lege. intră montajul de capturi Universităţile spun că le este subminată autonomia universitară şi acuză Parlamentul de interferenţă în educaţie.
Gelu Duminică, profesor universitar - Ideologia de gen nu înseamnă neapărat că poată să aleagă ce gen sunt, ci să explici diversitatea care există în societate şi că ne place sau nu asta există.
Oana Băluţă, profesor universitar - E aberant şi de neacceptat ca într-un stat democratic să se încalce autonomia universitară, libertate de exprimare şi de gândire.
Elevii şi studenţii spun că şcoala ar trebuie să fie un spaţiu sigur pentru diversitatea de idei.
Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC - Tinerii care fac parte dintr-o anumită comunitate se vor simţi marginalizaţi, iar ceilalţi colegi vor acţiona agresiv.
Proiectul de lege va ajunge în câteva zile la Klaus Iohannis pentru promulgare. O petiţie a apărut deja în mediul online în care şeful statului este rugat să respingă documentul.