Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Moment cheie în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, prin care România poate deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune. Platforma uriaşă, care poate fora la mii de metri adâncime în mare, a ajuns în Portul Constanţa după o călătorie de 18 zile pe apă. Primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2027.
De Cristina Niță la 18.11.2024, 20:13Platforma gigant a ajuns din Spania, în urma unei călătorii de aproape trei săptămâni. Ca să poată să treacă pe sub podurile din Strâmtoarea Bosfor, turla unităţii mobile de foraj offshore Transocean Barents, care cântăreşte în jur de 220 de tone, a fost rabatată pe punte.
"Are în jur de 70 de mii de tone, 90 de metri lungime, 70 laţime, poate primi la bord 180 de persoane. La noi e putin neobişnuit, pentru că este mare şi nu ne-am obişnuit să vedem aşa ceva. Aceste platforme sunt des intalnite de navigatori, de exemplu in Marea Nordului", declară Adrian Mihălcioiu, preşedinte SLN.
Cât a costat platforma
A fost nevoie de peste 750.000 de ore de muncă şi 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră. Platforma a costat nu mai puţin de 325 de milioane de euro.
- Proiectul Neptun Deep continuă. O uriașă platformă de foraj a ajuns în Portul Constanța, după ce a traversat...
- Activiştii Greenpeace, protest pe acoperişul clădirii care reglementează operaţiunile petroliere din Marea...
- Mizele uriaşe ale proiectului Neptun Deep. Greenpeace vrea să îl blocheze, iar Guvernul a făcut plângere la DIICOT
"Întreaga operaţiune a durat de la urcarea piloţilor la bord până la finalizarea tuturor legăturilor şi capacitatea platformei în siguranţă 20 de ore şi 15 minute. Este prima platformă de mărimea aceasta care vine în portul Constanţa. O mare provocare pentru toată lumea", spune Laurenţiu Borcan.
Primele foraje încep anul viitor
Platforma va sta în portul Constanta, timp de trei luni. Şi va face operațiuni pentru ridicarea turlei. Apoi, platforma va naviga spre perimetrul de exploatare care se află la 160 de kilometri în largul Mării Negre. Primele foraje încep anul viitor.
"Proiectul este crucial pentru România, înseamnă independenţă energetică, securitate energetică pentru întreaga regiune, înseamnă dublarea producţiei nationale de gaz. De la 8-10 miliarde de metri cubi spre 18,20 miliarde de metri cubi. Vom avea doar de la Neptun Deep undeva la 100 de miliarde metri cubi pentru casele românilor, pentru economia românească. Peste 20 de miliarde de euro incasari la bugetul de stat", a declarat Sebastian Burduja.
Un an şi jumătate durează forarea a zece puturi de extracţie a gazelor naturale. Proiectul Neptun Deep este contestat în instanţă de reprezentanţii Greenpeace, dar, până acum, nu există nicio hotărâre judecătorească de suspendare a lucrărilor.