Râul Prut depășește cu peste un metru cota de pericol. Până duminică e sub cod roșu de inundații
Râul Prut depăşeşte, sâmbătă dimineaţă, cu 118 centimetri cota de pericol, la Rădăuţi-Prut, nivelul apei fiind în scădere.
De Ana Maria Ghiarasim la 27.06.2020, 10:02- Râul Prut depăşeşte cu 118 centimetri cota de pericol, la Rădăuţi-Prut, nivelul apei fiind în scădere.
- Vârful maxim de viitură a fost atins vineri, la prânz, când au fost 275 cm peste cota de pericol pe Prut.
Potrivit datelor furnizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, la ora 08.00, râul Prut măsura la Rădăuţi-Prut 718 centimetri, cu 118 centimetri peste cota de pericol, dar cu 13 centimetri mai puţin faţă de ora precedentă, au transmis reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
”Tendinţa este de scădere. Pompierii rămân în zonă până când cotele pe Prut scad sub cota de atenţie”, a arătat sursa citată.
Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, vineri, la ora 11.00, la Rădăuţi-Prut, s-a atins vârful maxim de viitură pe râul Prut. Vineri la prânz, se înregistrau 875 cm (cu circa 275 cm peste cota de pericol), în scădere.
Potrivit hidrologilor, râurile din bazinul hidrografic Prut, în amonte de Acumularea Stânca Costeşti, din judeţul Botoşani, vor rămâne sub avertizare Cod roşu de inundaţii până duminică la ora 12.00, când sunt prognozate viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
De asemenea, pe fondul avertizărilor hidrologice Cod galben şi Cod portocaliu vor mai fi afectate următoarele bazine hidrografice de pe raza a 29 de judeţe: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş şi Siret.
Citește și: