Antena Meniu Search
x

Mii de români afectați de inundațiile provocate de Jiu și Prut (Video)

Adevărata dimensiune a dezastrului produs de inundații se vede pe feţele oamenilor care se uită cum munca lor de-o viaţă e luată de apa Jiului.

de Redactia Observator

la 26.06.2020, 19:56

Vezi și
  • 300 de persoane au fost evacuate din casele lor, din Lupeni.
  • Apele Prutului cresc cu 11 centimetri pe oră.

Autoritățile au pregătit pentru cei afectați mai multe spații de cazare, în mai multe școli, însă oamenii au refuzat. Vor înnopta la rude, pentru că acasă nu se pot întoarce prea curând.

Doar din localitatea Lupeni sunt în jur de 300 de persoane care au fost evacuate de pompieri sau s-au salvat singure.

Locuitorii din Lupeni s-au trezit în sunet de alarmă. Buimaci, luaţi pe nepregătite, oamenii nu au mai putut face nimic ca să oprească tăvălugul apei. 

Debitul Jiului a crescut peste noapte de trei ori, a ieşit din matcă şi a ras totul în calea lui. A smuls copaci din rădăcini, a ucis animale, a distrus drumuri şi poduri, a îngropat maşini sub apă şi a distrus sute de gospodării. 

Pe strada Jiului, râul Jiu a devenit cel mai mare coşmar pentru localnici. Numai în această zonă sunt 10 locuinţe unde oamenii nu se mai pot întoarce. Aici apa a măsurat chiar şi doi metri.

Cu lacrimi în ochi, oamenii privesc neputincioşi cum apa le distruge vieţile, iar coşmarul încă nu s-a terminat. 

Lucian Resmeriță, primar Lupeni: Din câte am înţeles, va mai creşte un metru sau doi Jiul. Înălţimea e undeva la cinci metri, lăţimea la 25 de metri. 

O femeie din zonă susține că "şi anul trecut tot aşa am avut şi nu ne-a despăgubit nimeni". 

În tot judeţul Hunedoara a plouat în trei ore cât pentru o lună şi jumătate. În jur de 600 de oameni din Lupeni, Uricani şi Aninoasa au fost evacuaţi. Puhoaiele au distrus circa 500 de gospodării. 75 de pompieri au fost trimişi în cele mai afectate zone. 

Minerii de la Exploatarea Lupeni au fost evacuați din subteran.

În Aninoasa, apa a ajuns până la acoperişul caselor. Jiul este atât de învolburat şi curenţii atât de puternici, încât pentru salvarea unei femei, barca pompierilor a fost trasă cu o frânghie de la mal. 

Staţia de tratare de la Valea de Peşti, de care depind localnicii din Uricani, Lupeni şi Aninoasa, a fost oprită. 

În Câmpu lui Neag, Jiul a făcut prăpăd: 90% din case sunt inundate. Una dintre conductele care alimentează cu apă Valea Jiului a fost ruptă. Iar râul a săpat în Drumul Naţional 66 şi a lăsat în urma lui un crater imens. 

Pe aici nu se trece. Suntem în zona Câmpu lui Neag din județul Hunedoara unde o bucată din drumul naţional s-a surpat sub presiunea apelor, iar acum drumarii încearcă să refacă această zonă.

Prăpăd este şi în Uricani. Apele au măturat totul în calea lor. 

Sub alertă este şi judeţul Gorj. În tot judeţul au răsunat sirenele de alarmă, au bătut clopotele la biserici şi telefoanele au sunat cu mesaje Ro-Alert. 

Centura oraşului Târgu-Jiu a fost închisă. În zona Cheile Sohodolului, un drum judeţean s-a surpat şi a fost închis.

Ca să mai oprească din furia naturii, pompierii au securizat malul Jiului cu sute de saci de nisip. 

În zonă a ajuns şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. 

Şi apele Prutului au măturat totul în calea lor. Încă de azi-noapte, puhoaiele au rupt barajele montate de pompierii, torenţii au nimicit gospodării şi terenuri agricole, iar localnicii au fost duşi la adăpost, pentru a nu fi luaţi pe sus de ape. 

Pericolul nu a trecut: Prutul creşte cu 11 centimetri pe oră. 

Pompierii au montat la ieşirea din Rădăuţi Prut acest dig din panouri. Au făcut asta pentru ca apa Prutului să nu se reverse către casele localnicilor. 

La Stânca-Costeşti, unde se află mega-barajul în care stă toate speranţa oamenilor de a opri furia Prutului, a ajuns şi ministru Mediului, Costel Alexe. 

Costel Alexe, ministrul Mediului: Situația este sub control, populația nu are în acest moment de ce să își facă griji. Avem în baraj 800 de milioane de metri cubi, suntem pregătiți pentru încă 700 de milioane de metri cubi. 

Codul roşul de inundaţii pe râul Jiul expiră la miezul nopţii. Pe Prut, codul roşu e valabil şi mâine. Aproape jumătate de ţară se află sub cod portocaliu şi galben de furtuni. Iunie 2020 este una dintre cele mai ploioase luni din ultimii 60 de ani. Până acum au fost emise peste 100 de avertizări cod roşu de ploi şi inundaţii. Un număr record. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Mii de români afectați de inundațiile provocate de Jiu și Prut (Video)