Purtarea măștii de protecție în aer liber a devenit obligatorie și în București (Video)
Bucureştenii vor purta, de astăzi, masca de protecţie chiar şi în aer liber, dacă se află în spaţii publice aglomerate. Capitala se aliniază astfel altor 24 de judeţe din ţară. Contestată de mulţi, medicii specialişti spun că purtarea măştii este singura şansă de a ne proteja pentru că virusul poate fi purtat de vânt sau de particulele de praf.
De Redactia Observator la 03.08.2020, 20:43- Masca de protecție este considerată vitală în stoparea răspândirii virusului.
- Purtarea măștii de protecție în aer liber a devenit obligatorie în tot mai multe județe.
De astăzi, bucureştenii vor trebui să poarte mască şi în exterior, atunci când se află în spaţii publice aglomerate.
Gheorghe Cojanu, prefect Bucureşti: Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiului București a luat patru hotărâri! Prima dintre ele este purtarea măştii în spaţiile pietonale din Centrul Vechi, definit ca spaţiul dintre Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei, Calea Victoriei şi Strada Doamnei. A doua hotărâre luată de acest comitet este obligativitatea organizatorilor de spectacole sau evenimente, în aer liber, de a asigura participanţilor măşti de protecţie.
Măşti vom purta şi în pieţe, târguri şi expoziţii, dar şi pe peroanele de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun.
Capitala se alătură astfel altor 24 judeţe din ţară care au impus obligativitatea purtării măştii în aer liber, în spaţiile aglomerate.
Hunedorenii se adaptează şi ei de azi noii măsuri.
Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara: Suntem pe un trend crescător al cazurilor, la nivelul județului. În ultima săptămână, media a fost la 20 de cazuri pe zi.
Şi, pentru a opri răspândirea virusului, medicii specialişti spun că masca este vitală!
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Riscul de a lua infecția atunci când suntem în apropierea unei persoane bolnave este extrem de mare, chiar dacă suntem în aer liber.
Studii recente arată că noul coronavirus se poate transmite chiar şi în aer liber, prin intermediul curenţilor de aer şi al particulelor de praf!
Doina Azoicăi, medic epidemiolog: Pericolul este practic 100% atâta timp cât este posibil ca între persoanele care există în grupurile respective să fie persoane infectate.
Nu toţi sunt de acord însă cu purtarea măştii în aer liber: "Măcar în aer liber ar trebui să fim lăsați să alegem! Eu nu pot să respir, de exemplu, dacă am masca pe nas".
Străinii par însă mai obişnuiţi cu regulile și nu înţeleg de ce noi nu respectăm legea: "Românilor nu prea le pasă de mască, asta vedem. De exemplu, la Castelul Peleş, aproape nimeni nu purta mască. Nu înăuntru, ci afară".
Iar în Bucureşti, doar amenda îi mai sperie pe oameni, iar nepurtarea măştii vine la pachet cu amenzi cuprinse între 500 şi 2500 de lei.