Zeci de mii de credincioși s-au închinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Peste 70.000 de sarmale, pregătite pentru pelerini
De mai bine de 36 de ore, râuri de pelerini trec prin faţa raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Iaşi. Este a doua zi a celui mai mare pelerinaj din România, care are loc, an de an, în inima Moldovei.
De Redactia Observator la 12.10.2019, 20:27De mai bine de 36 de ore, râuri de pelerini trec prin faţa raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Iaşi. Este a doua zi a celui mai mare pelerinaj din România, care are loc, an de an, în inima Moldovei.
Credincioşii aşteaptă ore în şir ca să se închine celei pe care mulţi o numesc Sfânta Bucurie. Nu întâmplător, pentru că bucuria se citeşte pe chipurile tuturor pelerinilor.
La racla Sfintei Cuvioase Parascheva toate rugăciunile se spun şoptit
Bătrâni, tineri sau copii ating Sfânta Raclă cu evlavie. Ar vrea parcă să ia cu ei ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte. Andreea a venit să se închine cu fetiţa ei, căreia i-a dat chiar numele Sfintei care a ocrotit-o.
Andreea, mama Paraschivei: "O am pe Parascheva aici. E minunea Sfintei. Este! E greu de povestit. Eram insarcinată, nu ştiam că sunt însărcinată, aveam probleme foarte multe. Am venit la Sfânta pe 14 octombrie stiu că m-am liniştit complet, absolut"
De când a devenit mamă, se întoarce mereu la Iaşi la Sfânta Parascheva.
Andreea, mama Paraschivei: "Îi multumim din toată inima nu se poate descrie, nu se poate"
La rând au fost și Iulia, Ionela şi Mădălina, trei prietene din Vaslui care au stat toată noaptea ca s-o roage pe Sfânta Parascheva să le lumineze mintea.
- Pentru ce v-aţi rugat, pentru şcoală?
- BAC-ul!
- Când vine? Anul ăsta?
- Anul următor.
- Şi v-aţi rugat pentru BAC?
- Da.
- Mai veniţi? Da.
- 36 Cum vă simţiţi?
- Foarte bine. Cu emoţii foarte mari!
Aceeaşi bucurie se citeşte pe chipul multor pelerini, după ce se închină la Sfânta raclă.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei: "I-am văzut cum ies de la rând. O doamnă din Dambovița, se vedea pe chipul ei că e sfârșită de oboseală, dar în acelasi timp se vedea așa, o bucurie şi o împăcare, o atidutine pe care nu o poti dobandi decât in relaţie cu Sfintii"
Mâncarea pelerinilor, pregătită 3 zile, fără oprire
Pentru masa pelerinilor, în cantina socială de lângă Mitropolie se munceşte fără încetare de trei zile.
bucătăreasă care face sarmale: "Avem ceapă, morcov, orez, carne, verdeaţă, mărar. Să-i dea gust. Dacă nu punem de toate nu ies bune. Şi suflet! Mult suflet! Până noaptea târziu!"
Peste 30 de voluntari şi patru bucătărese lucrează până în toiul nopţii pentru a pregăti cele 70.000 de sarmale care le vor fi oferite credincioşilor.
- Au o oră de când fierb!
- Şi cât trebuie să stea?
- Vor mai sta o oră!
- Câte sarmale sunt într-o oală din aceasta? Le-aţi numărat?
- 700 avem aici!
- Sunt pe jumătate fierte!
- Le mai testăm din timp în timp! Trebuie să se taie varza şi mai durează!
Daniela participă la pregătitul sarmalelor de mai bine de 10 ani. E modul ei de a-i mulţumi Sfintei Parascheva, pentru ajutorul primit de-a lungul timpului.
Daniela Grecu, voluntar: E o plăcere! O bucurie în suflet! Nu simţim oboseala, în primul rând asta. Ea ne ocroteşte, ne ajută. E mâna ei aici, de aia sunt şi cele mai bune sărmăluţe la Sfânta Parascheva.
De toate, pelerinii se vor bucura pe 14 octombrie, în ziua de hram, după slujba la care sunt aşteptaţi zeci de mii de credincioşi.
Clara Mihociu, reporter: "Preoţii vor lua racla cu moaștele Sfintei Parascheva și o vor purta pe străzile din oras, pe traseul numit Calea Sfinţilor. Am văzut deja că pelerinii sunt pregătiţi să o întâmpine cu lumânări aprinse. După ce racla va ajunge înapoi la baldachin, aici vor fi aduse şi moaștele Sfântului Spiridon - mâna lui dreaptă - care vor rămâne la Iași spre închinare cel puțin două zile. "Se întâmplă ceva, zilele acestea la Iaşi", spun preoţii care sunt martori la pelerinaj, an de an. În mod suprinzător şi pentru preoţi, mulţi pelerini s-au aşezat la coadă în cursul nopţii, poate pentru ca jertfa lor pentru Sfânta să fie mai mare. Numărul credincioşilor este în continuă creștere de la o oră la alta şi se poate vorbi de un număr record de pelerini. Ţinând cont de faptul că lungimea cozii tot creşte și timpul de așteptare s-a mărit în cursul zilei de astăzi. Apogeul va fi atins cel mai probabil luni, în ziua hramului. Sunt pelerini veniți din toată țara și chiar din străinătate care îndură oboseala şi aşteaptă la coadă o zi sau o noapte ca să se închine și să îi adreseze Sfintei o rugăciune. După ce trec pe la raclă mulţi spun însă că se simt mai uşori şi deseori nu mai simt nici oboseala"