Antena LIVE

Alexandru Rafila, semnal de alarmă pentru români: Oricâte paturi ATI am avea, ele se vor umple. Nu trebuie să așteptăm să se întâmple asta

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat în exclusivitate pentru Observator că este îngrijorat de situaţia din România şi că discuţia nu trebuie să fie despre câte paturi avem sau am putea avea disponibile la Terapie Intensivă.

De la 28.07.2020, 17:47

Alexandru Rafila spune că în cele din urmă se vor umple toate paturile, dacă nu luăm măsuri.

„La nivel naţional, paturi Covid-19 de ATI sunt undeva în jur de 800, până acum sunt ocupate 353, majoritatea însă în sudul ţării şi judeţul Braşov. Dar dacă lucrurile evoluează încet, încet se vor umple. Chiar dacă vor fi transferaţi pacienţi dintr-un judeţ într-altul”, a declarat Alexandru Rafila. 

Indiferent câte paturi ATI avem, personalul medical specializat este insuficient

În condițiile în care durata spitalizării la ATI, în medie, este de 3 săptămâni pentru fiecare pacient, până la finalul lunii august am putea atinge capacitatea maximă.

„Gândiţi-vă că la 1000 de cazuri pe zi, 4-5% la sută au nevoie de Terapie Intensivă. Deci să avem zilnic 40-50 de cazuri pe zi, iar durata spitalizării la ATI e de 3 săptămâni. Putem ajunge până la sfârşitul lunii august, chiar şi mai devreme la o problemă foarte serioasă în ceea ce înseamnă paturile la ATI.  

Lumea își închipuie că mai luăm paturi, dar ele sunt deservite de un personal medical care este destul de limitat în zona de Terapie Intensivă

Rafila: Nu trebuie să așteptăm să se umple paturile ATI

Reprezentantul României la OMS spune că nu trebuie să așteptăm, în dulcele stil mioritic, să se întâmple scenariul cel mai rău, ci trebuie să luăm măsuri să oprim transmiterea virusului.

Nu trebuie să așteptăm, să avem o abordare mioritică, ca lucrurile rele să se întâmple, să nu mai avem locruri în spitaledar nu trebuie să aşteptăm + 8.06 aşa o abordare mioritică, aşteptăm ca lucrurile rele să se întâmple, să nu mai avem locuri în spitale. Eu cred că trebuie să facem ceva să oprim sau să reducem această transmitere ca să nu ajungem în această situație”, a spus Alexandru Rafila.

Pe lângă măsurile luate, oamenii trebuie și ei convinși să se protejeze, pentru că nu există soluții minune, mai spune Alexandru Rafila.

„Creșterea va continua atât timp cât nu găsim o soluție să convinge oamenii să se protejeze, să evite aglomerațiile. Și vedeți că sunt tot mai multe aglomerații, mai ales în zonele turistice. 

Nu avem o soluție minune. Nu cred că există. Cred că ceea ce trebuie să facem este stoparea sau reducerea transmiterii, pentru că degeaba discutăm de număr de paturi ATI, ele mai devreme sau mai târziu se vor umple şi eu cred că e mult mai important să reducem transmiterea cât să nu ajungem în situaţia să nu avem suficiente paturi pentru pacienţii infectaţi”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și:
Criză de locuri la terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus

Despre oamenii care se înghesuie pe litoral

Medicul spune că este conștient că oamenii până nu văd pe pielea lor ce se poate întâmpla nu vor crede în virus, însă face un apel la oameni să fie responsabili, pentru că nu e vorba doar despre protecția sănătății personale.

„Eu cred că încet-încet că se pot convinge oamenii. În continuare avem bine peste 90 la sută din populaţie care nu a trecut prin boală, deci nu e imună, şi atunci e clar că virusul se poate răspândi rapid. Nu trebuie neapărat să luăm litoralul ca să speriem oamenii. Sigur, până nu ţi se întâmplă nu crezi că într-adevăr este un pericol. până când oamenii nu se vor lămuri că această infecţie se transmite foarte uşor şi poate să îi afecteze pe ei sau familiile lor, probabil că vor fi mai neglijenţi 

Eu cred că oamenii pot deveni mai responsabili. sper să devină mai responsabili, pentru că nu e vorba de fapt numai de protecţia sănătăţii personale, numai de concediul personal, de multe ori e vorba de lucruri mai serioase cum sunt păstrarea locurilor de muncă, păstrarea activităţii economice şi sociale, care depind direct de noi”, a spus medicul.

Fără mască la plajă, dar neapărat în piețe

Alexandru Rafila declară că trebuie să fim realiști unde se poate purta mască și unde nu, dar că oamenilor ar trebui să le intre în reflex să le folosească acolo unde sunt aglomerații.

„Dacă te plimbi pe faleză, într-un anumit moment al zilei, când este foarte multă aglomeraţie, este bine ca acolo să porţi mască. Eu cred că e foarte simplă şi lucrul ăsta se face peste tot în Europa. 

Nu se poate sta cu mască la plajă. Dar auzeam pe cineva care recomanda masca în timpul jocurilor de fotbal. Totuși, trebuie să fim realişti, când poţi să porţi masca şi când nu. Dar dacă mergi într-o piaţă aglomerată, care e deschisă, nu te împiedică nimeni să foloseşti masca. Deja trebuie să devină reflex acest lucru”, a atenționat Rafila.

Citește și:
Mesajul tranşant al unui medic din spitalul Covid din Gorj: "Nu credeți în virus, haideți la spital!"

România a ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană

România are o creştere foarte mare a cazurilor pozitive din totalul de teste efectuate, iar tendinţa crescătoare îl îngrijorează pe reprezentantul OMS în România.

„Discutăm de o creştere foarte mare la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste efectuate. Duminică că s-au făcut mai puţine teste la solicitare, deci la persoane sănătoase care vor să plece în călătorii, ne apropiem de 14 la sută. Asta înseamnă de fapt o creştere foarte, foarte mare. În urmă cu vreo două luni de zile eram la 1,5 la sută. 

Un procent apreciabil din rândul persoanelor simptomatice sau din categoriile care sunt testate periodic sunt persoane pozitive. Mult mai frecvent decât erau în trecut, asta îmi arată şi o circulaţie mai intensă a virusului. 

Pe de altă parte, mai observăm o dublare practic, sau chiar mai mult decât dublu, a pacienţilor internaţi la terapie intensivă, avem 353 faţă de undeva în jur de 150-160 când erau cifre mai mici. Şi tendinţa, probabil, va fi crescătoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Mă îngrijorează situația din România, asistăm la o creştere neîntreruptă de aproape 8 săptămâni. 

„Tot mai multe probe sunt pozitive şi virusul circulă. Nu în toată ţara, nu aş generaliza. Dar sunt judeţe, zone, mult mai afectate decât altele şi lucrul acesta se traduce şi prin limitarea accesului la servicii medicale pentru pacienţii infectaţi sau pentru cei care au nevoie de Terapie Intensivă şi care trebuie, de fapt, transferaţi în alte locaţii sau trebuie suplimentate resursele locale”, a mai spus Rafila.

La nivel european, „noi am crescut de la undeva de la 11-12-13 cazuri la suta de mii de locuitori până la peste 60-63. În timp ce alte ţări care au avut valori mult mai mari decât noi. Asta arată că disciplina arătată de cetăţeni este esenţială. aceste lucruri au fost obţinute printr-o contribuţie participativă a oamenilor care au înţeles ce au de făcut. Uitaţi-vă la Italia care a plecat de la valori mult mai mari decât România şi care în momentul de faţă are valori de 12 ori mai puţine cazuri decât ţara noastră raportat la populaţie”.

Citește și:
Bilanț coronavirus, 27 iulie: 1.104 noi cazuri de Covid-19 în România şi 19 decese

Ți-a plăcut acest articol?

ce trebuie sa stii alexandru rafila ati terapie intensiva coronavirus covid-19 interviu observator
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024