Râul Mureș a rupt un dig din comuna Sânpaul. Două familii au fost evacuate (Video)
Este stare de alertă în judeţul Mureş. Se munceşte la foc continuu după ce digul vechi de mai bine de jumătate de secol din comuna Sânpaul, care ţinea în frâu apele râului Mureş, a cedat pe o porţiune de câţiva metri.
De Redactia Observator la 23.05.2019, 09:26Este stare de alertă în judeţul Mureş. Se munceşte la foc continuu după ce digul vechi de mai bine de jumătate de secol din comuna Sânpaul, care ţinea în frâu apele râului Mureş, a cedat pe o porţiune de câţiva metri. Aproape 200 de case sunt în pericol să fie măturate de ape după ce în zonă a plouat fără încetare. Două familii au fost deja evacuate. Râul ieşit din matcă a inundat deja sute de hectare de terenuri agricole.
Este mobilizare generală în comuna Sânpaul. Din mână în mână, alături de salvatorii ISU, oamenii cară saci de nisip, pentru a ridica un baraj de protecţie împotriva apelor revărsate. A plouat fără oprire aici, iar digul de apărare de pe râul Mureş a cedat.
Mircea Duşa, prefectul de Mureş: Un dig mai vechi, realizat prin anii '60, a fost rupt de către ape şi o zonă importantă din comună a fost inundată, au fost inundate peste o sută de hectare de teren arabil şi peste 200 de hectare de păşune şi sigur că există pericolul ca apa să intre în casele care sunt în această zonă.
E apă cât vezi cu ochii pe terenurile din împrejur. Două familii au fost deja evacuate, iar autorităţile au convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.
Simon Istvan, primarul comunei Sânpaul: De obicei apa nu ieşea niciodată, nu este o zonă inundabilă. Încercăm, după ce se retrage, automat să punem ceva pământ, să salvăm situaţia. Sper să refacem acest dig, pentru că altfel riscăm să fie în pericol în jur de 200 de case.
Autorităţile au anunţat că debitul râului Mureş este deja în scădere, iar după retragerea apelor, urmează să se stabilească şi valoarea totală a pagubelor.