Războiul din Ucraina ucide delfinii: scene îngrozitoare pe ţărmul românesc. Biologii trag un semnal de alarmă: "Fără delfini, Marea Neagră nu va mai fi sănătoasă"
Alertă în Marea Neagră: ne mor delfinii, arşi de bombele şi rachetele trase în războiul din Ucraina. Biologii au găsit sute de exemplare eşuate de când a izbucnit conflictul militar. Cei mai mulţi în Turcia şi Bulgaria, dar încep să apară şi la noi.
De Andreea Filip la 29.05.2022, 20:01Delfinii care au ajuns la malul Mării Negre i-au îngrozit pe biologi. Dacă pe timp de pace mamiferele dădeau spectacol în jurul vapoarelor de pe litoralul nostru, acum ajung rănite pe ţărm. Mamiferele au pielea arsă pe suprafeţe mari şi răni adânci pe corp. "Arsurile acelor exemplare care prezintă această categorie de plăgi sunt produse de fosfor, având în vedere că extinderea rănilor respective, dacă s-ar fi produs printr-o flacără a unei deflagraţii clasice, nu ar fi permis viaţa acelor cetacee, mai precis, le-ar fi făcut bucăţi. E foarte posibil ca ele să se fi aflat într-o zonă de operaţiuni militare", a declarat Răzvan Popescu Mirceni - biolog manager Oceanic Club.
Imaginile au împânzit reţelele de socializare. În această perioadă a anului, peştii din Marea Neagră migrează spre nordul Mării Negre şi către Marea Azov. După ei, vin şi grupuri de delfini. "Găsesc războiul, mulţi sunt răniţi şi pier acolo, alţii sunt speriaţi de sonare, de bombe, şi ajung pe litoralul românesc sau bulgăresc, unde nu găsesc hrană, unde temperatura este încă mult prea rece şi pierd, suferă. Trebuie să tragem un semnal de alarmăă, Marea Neagra fără delfini nu va evolua normal, nu va fi sănătoas!", a declarat Adrian Bîlbă - biolog. Delfinii ar putea fi afectaţi şi de poluarea fonică produsă de flota rusească, de sonare şi de zgomotul motoarelor sau al bombardamentelor.
"Cetaceele sunt foarte sensibile când vine vorba despre sunetul marin, sunetul introdus în mediul lor marin, ele se orientează cu sunetul, ţinând cont de conflictul actual din nordul bazinului Mării Negre, unde sunt atât ambarcaţiuni, vapoare militare şi submarine", a declarat Costin Timofte, voluntar de mediu. Probleme sunt in tot bazinul Mării Negre. Specialiştii se aşteaptă la peste 200 de exemplare eşuate în acest an. Din păcate, niciunul dintre delfinii care au fost raniti nu a reusit sa supravietuiasca. Cu atat mai mult cu cat, spun expertii care i-au analizat, nu au reusit sa se hraneasca de mai bine de zece zile. Numai în Turcia au fost numărați 80 de delfini morți, de la începutul invaziei. Bulgaria este următoarea în top. O dimensiune reală asupra dezastrului produs mediului înconjurător vom avea, din păcate, abia la mult timp după ce conflictul din Ucraina se va încheia.