Răzvan Pascu: "Efectele acestei pandemii în turism au fost devastatoare"
Multe s-au schimbat în 2020, dar mai toţi cred că suntem de acord cu faptul că una dintre cele mai mari bucurii pe care pandemia ne-a răpit-o este cea a călătoriilor. Vacanţa acasă, sau cât mai aproape de casă, a fost tot ce am sperat cei mai mulţi dintre noi. Evident, această situaţie a îngenunchiat turismul. Continuăm astăzi seria interviurilor de final de an cu Răzvan Pascu, expert în turism.
De Lorena Rădulescu la 30.12.2020, 14:04- Răzvan Pascu susţine că cei implicaţi în turism au înregistrat pierderi de cel puţin 30-40% în 2020.
- Răzvan Pascu se aşteaptă ca 2021 să fie un an mai bun pentru turismul din România şi din întreaga lume.
Răzvan Pascu, expert în turism: Efectele acestei pandemii în turism au fost devastatoare. Efectiv a dispărut cererea de pe piaţă. Dorinţa oamenilor de călătorii a rămas, dar a dispărut cererea pentru că, o dată ce graniţele s-au închis, iar apoi companiile aeriene au anulat zborurile, hotelurile s-au închis şi ele. Nu ştiam astăzi ce urmează să se întâmple de mâine. N-am să pot uita ce s-a întâmplat în România când un avion Qatar a fost întors din drumul său spre Bucureşti şi a trebuit să aterizeze la Sofia, în Bulgaria, pentru că a apărut o nouă ordonanţă peste noapte cu aplicabilitate imediată. Lucrurile astea au afectat foarte mult şi încrederea oamenilor. Ce vedem acum este o creştere a cererii foarte, foarte mare. Surprinzător de mare chiar şi pentru cei care lucrează în turism. Din punct de vedere turistic, nu a existat niciun fel de ajutor pentru industrie. Au fost doar promisiuni.
Lorena Rădulescu, reporter Observator: Pentru turismul din România cum a fost acest an?
Răzvan Pascu, expert în turism: Scăderea la nivel de turism intern sau la nivel de turism în România va fi undeva între 30 şi 40 la sută, deşi am văzut plajele pline în lunile iulie şi august. Vedeam acest lucru la televizor în fiecare zi, dar nu poţi să ţi o afacere din profitul făcut în două luni. Preţurile anul acesta au fost cu 4 la sută mai mari decât cele de anul trecut şi ne întrebăm, dar este criză, de ce se întâmplă asta? Pentru că, în loc să fie 100 de destinaţii deschise, sunt deschise numai 10 destinaţii şi alea 10 au o cerere neaşteptat de mare.
Lorena Rădulescu, reporter Observator: La ce să ne aşteptăm de anul viitor?
Răzvan Pascu, expert în turism: Pare că va urma un an mai bun decât acesta. Dorinţa oamenilor de a călătorii cred că va continua să crească. De ce? Pentru că în perioada aceasta ne-am dat seama ce contează cu adevărat. Ne-am dat seama cu toţii că nici cea mai scumpă maşină nu ne-a ajutat, nu ne-a ajutat nici cel mai frumos apartament, ci ne-au ajutat tot nişte experienţe frumoase de vacanţă.
Lorena Rădulescu, reporter Observator: Cum a fost anul pentru dumneavoastră?
Răzvan Pascu, expert în turism: Din punct de vedere psihic lucrurile au fost complicate pentru mine. Eu sunt un om care îşi pregăteşte lucrurile pe un an sau chiar doi înainte. Mă bucur că am reuşit să călătoresc şi că mi-am învins teama de a călătorii, că şi eu, un om care călătorea foarte mult, am avut această teamă mai ales când călătoream cu familia.
Lorena Rădulescu, reporter Observator: Aveţi un mesaj pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie în domeniul turismului, dar şi pentru oamenii care încă se tem de călătorii?
Răzvan Pascu, expert în turism: Dacă ar fi să vin cu un mesaj pentru toţi oamenii care lucrează în turism ştiu că a fost un an foarte greu, exagerat de greu. Nu ne-am gândit niciunul dintre noi că se va ajunge aici, dar cred că mesajul ar trebui să fie cel puţin de optimism. Ştiu că a fost greu pentru mulţi. Atât pentru cei cărora le place să călătorească, cât şi pentru cei care lucrează în turism, dar până la urmă este important să ne păstrăm optimismul. Vă doresc să nu uitaţi niciodată că motivul pentru care aţi ales să lucraţi în turism este tocmai pasiunea voastră şi dacă ar fi să renunţaţi la ceva, să renunţaţi la orice, dar mai puţin la pasiunea pentru călătorii.