Reabilitarea Cazinoului din Constanţa a început
Cazinoul din Constanţa va fi în sfârşit salvat. După decenii în care a ajuns o clădire-fantomă, miercuri au început lucrările de reabilitare. Arhitecţii vor încerca să-i redea frumuseţea de altă dată.
De Andreea Filip la 15.01.2020, 22:50Cazinoul din Constanţa va fi în sfârşit salvat. După decenii în care a ajuns o clădire-fantomă, miercuri au început lucrările de reabilitare. Arhitecţii vor încerca să-i redea frumuseţea de altă dată. De altfel, întreaga faleză va fi de nerecunoscut, promit acum oficialii. Turiştii vor admira de la înălţime perla litoralului. Pentru asta va fi montată o roată precum cea din Londra.
Peste doi ani şi jumătate, faimoasa clădire de la malul mării, acum adăpost pentru porumbei, îşi va recăpăta, în sfârşit strălucirea.
Firma care se va ocupa de lucrări a reabilitat Ateneul Român, Palatul Regal sau Banca Naţională şi promite o lucrare spectaculoasă.
PETRE BADEA, directorul general al companiei: Prima etapă, o să facem investigaţii. Deci pe structură, dar şi pe decoraţii. Facem caroiaje pe orice perete, la faţadă şi la interior, numerotăm şi acolo scriem: se înlocuieşte, se restaurează.
Banii pentru consolidare vor fi suportaţi de guvern. Proiectanţi şi arhitecţi vor încerca să reproducă fiecare detaliu de acum un secol, când cazinoul era în plină glorie, aşa cum se poate vedea şi în aceste imagini de arhivă.
Valoarea totală a investiţiei este de 11 milioane de Euro. Vorbim despre o bijuterie arhitecturală în stil Art Nouveau, una dintre cele mai frumoase clădiri din ţara noastră, la care se va lucra, cu migală, luni de zile.
CONSTANŢA CARP, proiectant: Sunt foarte multe componente artistice. Dacă vă uitaţi şi-n interior, şi-n exterior, toate sunt lucrări de mare fineţe. Sperăm, având documente din cum arăta în trecut cazinoul, să putem reface toate elementele specifice şi să-i redăm grandoarea.
De-a lungul timpului, clădirea a trecut prin multe transformări.
RADU CORNESCU, arhitect: Cum este acea fereastră care seamănă cu o scoică. Aici era tot o fereastră ca cealaltă şi era cu privire spre mare. Au fost chemaţi cei mai buni pictori din ţară care au făcut picturi murală ca să fie cât mai multe spectacole.
În noul cazino, nu vor fi organizate jocuri de noroc, ci vor avea loc expoziţii, dar şi spectacole de teatru.
DECEBAL FĂGĂDĂU, primarul municipiului Constanța: Mi-aş dori ca aici, să avem, spre exemplu, premierea într-un festival de film. Mi-aş dori să avem, de asemenea, şedinţele consiliului municipal în această sală oarecum şi dezbaterea tuturor proiectelor importante.
Faleza care duce la cazino va fi decorată cu flori şi va avea o roată ca cea din Londra, astfel încât turiştii să poată admira de la înălţime simbolul oraşului. În ultimii 8 ani, au fost 4 licitaţii pentru reabilitarea cazinolui.
ION ŞTEFAN, Ministrul Dezvoltării: Am terminat facultatea aici în Constanţa în 1992 şi cred că am intrat o singură dată. Îmi aduc aminte că scaunele erau grena. Cred că primăria, consiliul local poate să revină la activitatea iniţială - cazinou.
Clădirea istorică a mai trecut prin lucrări de urgenţă, cât să rămână în picioare. Construit în 1910, după planurile unui arhitect francez, cazinoul a fost inaugurat cu mult fast în prezenţa Principelui Ferdinand. După reabilitare, ar putea reintra în circuitul cultural european.