Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
În weekend, România s-a mutat la mare. Sunt 150 de mii de turiştii pe litoral acum, iar unele hoteluri au toate camerele rezervate pentru următoarele zile. În Mamaia sunt cele mai scumpe cazări, iar cele mai mici tarife le găsim în sudul litoralului. Distracţia este oprită doar de valurile mari.
De Andreea Filip la 20.07.2024, 09:01Pe plajele din Costineşti, turiştii stau umăr la umăr. Dorinţa de briză, de răcoare sau de vacanţă, se vede cel mai bine în cifre. Sunt 150 de mii de turişti pe întreg litoralul, iar gradul de ocupare este de 90% în unităţile de cazare.
Turiştii găsesc în staţiunea tineretului printre cele mai mici preţuri. Acestea pornesc de la 250 de lei pentru o noapte la un hotel de două stele, până la 400 de lei la un hotel de 4 patru stele.
Aglomeraţie şi preţuri uriaşe
"Aici, în staţiunea acestea, sunt foarte ok, mai mici decât ne aşteptam. În Mamaia, preţurile sunt cam de 3-4 ori mai mari", spune un turist.
În nordul litoralului, e nevoie de un buget mai mare. În Mamaia, preţurile, pentru trei stele încep de la 450 de lei, dar tarifele cresc în funcţie de hotelul ales.
"Gradul de ocupare este unul de 85% pentru astăzi,în weekend vom fi ocupaţi 100%. Tarifele pornesc de la 630 de lei la noapte, cu mic dejun inclus", spune Elena Draghici - manager hotel 4 stele.
"Un apartament aici, ca săracii. 7-8.000 pe săptămână. Ieftin, sincer. 1.000 de lei pe zi maxim pentru mese. Bugetul total? 16.000. Pentru mine e ieftin", spune un turist.
Ca să scape mai iefin, unii aleg alte variante. "Un apartament...La o verişoară. Şezlongul l-am adus de acasă. Patru zile de vacanţă la mare? Cred că 800 şi ceva de lei toate zilele", spune un alt turist.
La cazare se adaugă băutura şi mâncarea. La Beach baruri, turiştii plătesc pentru o bere 9 lei, iar pentru un cocktail până la 30 de lei.
La toate acestea se adaugă şi distracţia
"Băutura pe zi te ajunge undeva la 150 de lei. Sunt preţurile foarte mari la beach bar aici. Dacă vă duceţi pe magazin aici, pe faleză, este mai ok". "Preţurile mi se par oricum foarte umflate, la restaurant la fel. Doar pentru mâncare şi consumabile, minim 5.000 de lei", spun alţi turişti.
Asta dacă nu punem la calcul şi bălăceala. Un şezlon costă 50 de lei în timpul săptămânii şi 90 in weekend. Iar pentru cei care vor să înveţe să îmblânzească valuri, pot face cursuri chiar pe plajă.
"Şcoală de kite, şcoală de surf, şcoală de stand up paddle. Găsesc echipamente, ei doar trebuie să ştie să înoate ca să se simt confortabil", spune Iulian Tache - administrator plaja/beach bar.
"Skyjetul este pentru profesionişti. La skyjet avem un tarif de 250 de lei 10 minute, 500 jumatate de ora şi 800 o oră", declară un adminstrator plajă.
Valul de turiştii îi ţine în gardă pe salvamari. În Eforie Nord, Neptun şi Jupiter este arborat steagul roşu.
Ca să nu îi scape din ochi pe turişti, salvamarii patrulează pe uscat, cu ATV ul şi prin apă cu skyjetul.
"Se formează curenţi, suntem atenţi, văd mulţi iameni cu colac, cu saltea, e foarte periculos. În nicio vară, în niciun an, în nicio zi nu ascultă, nu iau în considereare steagurile noastre", spune Gelu Vătămănescu - seful salvamarilor Eforie.
În celelalte staţiuni de pe litoral este arborat steagul galben. Au voie în apă doar înotătorii profesionişti.