Reacţia unui curier din Bangladesh care livrează mâncare pe 40 de grade în Bucureşti: "Îmi arde faţa"
În aceste zile de foc, transmitem toată compasiunea noastră curierilor şi livratorilor care traversează oraşele pe biciclete sau cu trotinetele electrice. E un efort fizic extraordinar, dacă ne gândim că sunt nevoiţi să reziste la temperaturi care trec uşor de 50 de grade celsius, în trafic, la nivelul asfaltului. Există, însă, echipamente speciale, care ajută cicliştii să se răcorească.
De Ana Grigore la 17.07.2024, 17:42Mohammad, curier din Asia angajat la Bucureşti, poartă şapcă, bluză cu mânecă lungă şi se fereşte de pantaloni scurţi. "Eu locuiesc în Bangladesh dar nu lucrez afară. În România lucrez afară, iar vremea este o problemă gravă pentru mine. Temperaturile sunt mult prea ridicate pentru pielea mea, de aceea port haine lungi. Soarele îmi arde faţa, aşa că port asta", spune Mohammad Momim, livrator.
Nici Flavius nu se împacă bine cu dogoarea. Face 25 de kilometri în fiecare zi pe bicicletă şi încearcă să se adapteze schimbărilor climatice, ca să nu i se facă rău pe străzi. "Am pedalat la 41 de grade, simt şi eu o ameţeală Evit orele între 11 dimineaţa şi 5 după amiaza pentru că este foarte cald", ne spune Flavius.
Ce le recomandă experţii bicicliştilor
Pe caniculă, bicicliştii ar trebui să poarte echipament special, spun experţii. Îmbrăcămintea este cea mai importantă. Fibre sintetice special concepute pentru utilizarea la temperaturi înalte permit trecerea şi evaporarea transpiraţiei, ca să ajute corpul să se răcorească natural. Există şi căşti care permit aerisire mai bună sau mâneci cu efect de răcorire.
Un kit de vara pentru biciclisti, care contine strictul necesar pentru a face faţă temperaturilor caniculare este format din bluză, pantaloni, cască de protectie, ochelari si manusi iar preţul pentru toate acestea porneste de la 450 de lei.
Hidratarea este vitală
Cicliştii pot să aleagă şi încălţaminte special concepută pentru temperaturi ridicate. După îmbrăcăminte şi încălţăminte, vitală este hidratarea. Efortul combinat cu lipsa de apă poate aduce grave probleme de sănătate.
"Apare senzatie de slabiciune, cefalee, oboseală se poate merge pana la alterare neurologica de la convulsii pana la comă", explică Alis Grasu, şeful Serviciulul de Ambulanță București - Ilfov
Medicii recomandă să bem cel puţin trei litri de lichide când facem efort fizic în zile cu temperaturi ridicate.