Recensământ 2022. Ultimele zile în care mai puteţi completa formularul. Amendă de 3.000 de lei pentru cei care nu îşi dau datele
Recensământ 2022. Procesul de recenzare nu a decurs pe atât de bine pe cât sperau autorităţile. Tocmai din acest motiv, data limită până la care românii se pot recenza a fost prelungită până la 24 iulie. Amenda maximă pentru cei care nu se recenzează este de 3.000 de lei.
De Redactia Observator la 18.07.2022, 16:36În data de 6 iulie, autorităţile au decis să înfiinţeze peste 700 de puncte de recenzare pe întreg teritoriul ţării şi să mute data limită la care se va încheia procesul la 24 iulie. Aceste centre au fost deschise efectiv pe 8 iulie, iar această metodă a fost una de "avarie", ea nefiind iniţial inclusă în calendarul de recenzare. Motivele pentru care s-a ajuns aici? Numărul mic de persoane care a folosit platforma online de autorecenzare, numărul mic de recenzori care ar fi trebuit să completeze autorecenzarea cu mersul din uşă în uşă, dar şi reticenţa unora dintre cetăţeni de a discuta cu recenzorii veniţi acasă.
Astfel, cu doar câteva zile înainte de încheierea definitivă a procesului de recenzare, aproximativ 15% din populaţia totală de 19 milioane de locuitori nu s-a recenzat. Procesul de recenzare era programat iniţial să se încheie pe 17 iulie.
Recensământ 2022. Bucureşti şi Timiş, codaşe la recenzare
Potrivit ultimele date oferite de Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti plus regiunea Ilfov şi judeţul Timiş sunt codaşe în clasamentul recenzării. În Bucureşti, doar puţin peste 50% dintre locuitori au luat parte la procesul de recenzare. În Timiş, un judeţ cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori, doar 50% dintre persoane s-au recenzat.
- Județul din România în care Recensământul e complet. Recenzorii au intrat cu Poliția Locală în gospodării
- Recensământ 2022. Termenul limită s-a prelungit până pe 24 iulie. În Bucureşti, puţin peste jumătate din...
- Cum a reuşit Botoşani să devină primul judeţ din România care a finalizat recenzarea populaţiei. Timiş,...
Liderii la recenzare sunt locuitorii din judeţele Botoşani, primul judeţ din ţară care a raport 100% din populaţie recenzată, Vrancea şi Bistriţa-Năsăud. Autorităţile din Botoşani au declarat că au întâmpinat aceeaşi reticenţă din partea oamenilor, dar au apelat la ajutorul medicilor de familie, preoţilor sau chiar poliţiştilor locali pentru a convinge cetăţenii să-şi dea datele.
Recensământ 2022. Amenzi de până la 3.000 de lei
Recensământul este un proces la care orice cetăţean al României trebuie să ia parte. Cei care refuză sau ignoră procesul de recenzare se pot trezi cu amenzi usturătoare. Cea mai mică amendă în acest caz este 1.000 de lei, dar cuantumul penalităţii poate ajunge până la 3.000 de lei. Cei care nu s-au recenzat, se pot adresa centrelor special amenajate până pe 24 iulie.
În Bucureşti, sunt deschise 30 de puncte fixe de recenzare. În judeţul Cluj, există 35 de astfel de centre de recenzare, dintre care 8 în Cluj-Napoca. În judeţul Timiş sunt 25 de centre fixe în care oamenii pot completa chestionarele, 14 dintre ele fiind în oraşul Timişoara.