Antena Meniu Search
x

Video Când încep să se aplice amenzile de 3.000 de lei pentru cei care nu au participat la recensământ

Mai sunt 20 de zile până la finalul recensământului, iar procesul colectării datelor merge tot mai greu. Recenzorii dau de uşi închise şi de oameni reticenţi, în timp ce primăriile nu reuşesc să găsească personal. În Capitală, lipsesc jumătate din recenzorii necesari, iar situaţia este la fel în multe zone din ţară. 

de Ioana Matei

la 30.06.2022, 19:44

Vezi și

''Vă spun că ne-am recenzat. 

Trebuia să îmi apăreţi aici. Deci, scrie clar, nu se regăsesc în baza de date a recensământului.'' 

Uşi închise, refuzuri şi reticenţă. Cu asta se confruntă majoritatea recenzorilor din ţară. Recenzarea faţă în faţă merge greu, iar, în zile caniculare, devine un adevărat calvar. Aşa că nimeni nu se înghesuie să iasă pe teren. Mulţi au renunţat după primele zile.

Laura Enache, recenzor sectorul 6: Faptul că nu îi găseşti acasă şi stai foarte mult pe la uşi şi îţi pierzi foarte mult timp probabil că îi demoralizează. În clipa în care, în sfârşit, vezi că ţi se deschide o uşă şi omul de după ea este destul de agresiv verbal, asta te face să renunţi.    

Pe acelaşi subiect

Aşa că există zone în care oamenii aşteaptă în zadar să le bată recenzorul la uşă. În Capitală, de exemplu, ar fi nevoie de 1650 de recenzori. În momentul de faţă, pe teren sunt puţin peste 700. Adică mai puţin de jumătate din personalul necesar. Cele mai puţine contracte încheiate sunt în sectorul 2, unde lipsesc peste 200 de recenzori. Doar 100.000 de bucureşteni au fost recenzaţi prin interviuri faţă în faţă, până acum. 

Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL: Cultele religioase şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, unii dintre ei şi-au manifestat interesul să ne ajute şi sperăm să suplimentăm numărul de recenzori. 

În Craiova, lipsesc 27 de recenzori, iar cei de la Direcţia de Statistică îşi pun speranţa în tinerii dispuşi să lucreze pe timpul verii. 

Carmen Ispas, Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj: Ne-am confruntat, în primul rând, cu reticenţa oamenilor în teren. Au fost şi probleme tehnice, lucru mai greoi cu tableta, probleme cu listele. 

Camelia Băcioiu, recenzor: Le e frică să nu le facem conturi la bancă, le e frică să ne arate actele de casă de frică să nu le luăm actele sau să nu le luăm proprietăţile. 

Când încep să se aplice amenzile de 3.000 de lei

Cine refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei. În Oradea, s-au dat deja 15 sancţiuni. Ce se întâmplă, însă, cu cei care nu au fost vizitaţi de un recenzor?

''Nu ştiu să vă dau un răspuns la această întrebare, dar speranţa noastră e să mai atragem recenzori. Sunt deja persoane care şi-au manifestat intenţia de a prelua un al doilea sector de recensământ.'' 

Recensământul populaţiei şi locuinţelor ar trebui (să se încheie pe 17 iulie. Până acum, aproximativ 4 milioane de români au răspuns la întrebările recenzorilor, adică 40% din populaţia rămasă nerecenzată. 9 milioane de români au completat formularul online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri sociale » Când încep să se aplice amenzile de 3.000 de lei pentru cei care nu au participat la recensământ