România se întoarce la restricții. Se închid restaurante, teatre și săli de evenimente
Valul doi al pandemiei, mai mare şi mai dur, ne rearuncă în coşmarul care ne-a pus vieţile pe pauză, în primăvară. Vom intra iar în carantină, dacă îmbolnăvirile depăşesc trei cazuri la mia de locuitori. Cafenelele, restaurantele, cinematografele, teatrele şi sălile de evenimente se închid din nou, începând chiar de mâine. Nu vom mai avea voie nici să ne apropiem de-o şcoală fără mască. Sunt regulile pentru Capitală, adoptate în urmă cu puţin timp.
De Redactia Observator la 06.10.2020, 19:33- Restricții impuse în mai multe județe, din cauza numărului mare de îmbolnăviri
- Patronii de restaurante pun lacătul pe ușă, după doar cinci săptămâni de la redeschidere
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Raed Arafat, secretar de stat MAI
Carantinarea localitatilor care depăşesc trei la mie în ultimele 14 zile. Interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri. Închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior, în zonele care depăşesc incidenta de 1,5.
Sunt primele trei restricţii anunţate aseară, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență şi după o săptămână în care cazurile de COVID-19 au explodat. În 48 de ore, toate autorităţile locale trebuie să decidă dacă şi unde închid restaurantele şi interzic evenimentele. Şi unde se impune carantina.
În Capitală, focarul cu cele mai multe cazuri noi, nu s-a atins pragul de 3 infectări la mia de locuitori, peste care se stabileşte carantina. În schimb, rata de 1,86 este prea mare pentru a mai ţine restaurantele deschise. După o vară şi o primăvară compromise, şi la doar 5 săptămâni de la redeschidere, patronii se pregătesc din nou să pună lacătul pe uşă.
Radu Dumitrescu, patron restaurant: Pentru noi este absolut tragic pentru că abia ne-am deschis iar acum se pune din nou problema închiderii, mai rău de atât nu credeam că o să se poată, dar se pare că se va putea în sensul că toate resursele noatre, toate proviziile noastre s-au terminat. Noi nu mai putem supraviețui.
În Cluj restaurantele au fost deja închise
Cătălin Sătmărean, proprietar cafenea: Nu cred că o să ne descurcăm, cred că e o mare problemă.
Scaunele și mesele vor rămâne libere până când rată de incidența a cazurilor va scădea sub 1,5/1000 locuitori, ceea ce în Dej, de exemplu, înseamnă sub 50 de bolnavi.
Şi tot până atunci vor fi obligaţi să-şi anuleze planurile şi cei care se pregăteau de nunţi sau de botezuri în interior, în localităţile-focar.
Nicoleta Sarghi, administrator restaurant: Toate evenimentele s-au mutat sau sunt miri care au anulat. Foarte greu. Dacă sistează evenimentele din nou, noi avem ca firmă leasinguri, rate la bancă, angajaţi care trebuie plătiţi, nu ştim de unde o să-i plătim, oamenii ce vor face, din ce vor trăi.
De ieri, la Iași, sunt interzise şi spectacolele.
Andrei Apreotesei, manager Ateneu National Iași: În această seara ar fi trebuit să avem primul spectacol, înapoi în sală. Era sold out. Ne-a luat prin supriindere pentru că tot speram, dar cred că era o naivitate de fapt.
Restricții la nivel local, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri
Purtarea măștii în anumite zone e o altă măsură pe care autoritățile locale o pot impune.
Masca de protecție va fi obligatorie și al exterior, mai exact în jurul unităților de învățământ. așadar pe o distanță de maximum 100 de metri în jurul școlilor. Toată lumea va fi obligată să poarte mască.
Judeţ după judeţ se aliniază deja la noile restricţii.
În mai multe localități din Iași, Cluj, Arad, Dâmbovița, Gorj, Galați şi Maramureș restaurantele au fost închise. Iar în Botoșani, Cluj, Satu Mare, Galați și Dâmboțiva e deja obligatoriu să purtăm măşti în apropierea şcolilor şi grădiniţelor. Cel puţin pe hârtie şi în faţa camerelor de filmat.
Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis și ca cei aleși pe 27 septembrie să poată depune jurământul online dacă se află în izolare sau carantină. În plus, acolo unde se depășește pragul de 1,5 infectări la mia de locuitori redevine obligatorie munca de la domiciliu, dacă e posibil.