Românii care cad victime hackerilor au la îndemână o armă care îi scapă de plata răscumpărării
Europol şi specialiştii din domeniul IT au dezvoltat un site care poate oferi instantaneu o soluţie asemănătoare unui vaccin virtual.
De Redactia Observator la 30.01.2018, 15:10Europol şi specialiştii din domeniul IT au dezvoltat un site care poate oferi instantaneu o soluţie asemănătoare unui vaccin virtual. Pagina este disponibilă şi în limba română, mai ales că ţara noastră este lovită de mii de atacuri virtuale.
Românii care cad victime atacurilor informatice mai au o şansă să îşi recupereze datele, fără a le da bani infractorilor cibernetici. Europol şi mai mulţi actori din piaţa de securitate virtuală au dezvoltat un site care ajută gratuit o victimă a unui atac cibernetic de tip ransomwere. Acum, pagina no-more-ransom.org este disponibilă şi în limba română.
Practic, din câteva clicuri se poate obţine cheia de decriptare, dar prima regulă este sesizarea autorităţilor. Puţini români o fac, spun specialiştii. Oraşe precum Jakarta, Kuala Lumpur sau Timişoara apar frecvent în rândul celor din care se iniţiază atacuri ransomwere. România se află pe locul 10 în topul celor mai atacate ţări.
Softurile pe care le deţin piraţii internetului trimit e-mailuri către sute de mii de adrese, iar ţinta este atinsă când victima accesează documentul ataşat.
Iar sumele se învârt în jurul a două trei sute de euro şi trebuie plătite în monedă virtuală. Astfel, urma banilor se pierde. Un studiu arată că românii ar da, în medie, 500 de lei pentru a le fi deblocate fişierele.
În anul 2017, România a fost ţinta unor atacuri precum Wanna Cry sau Golden Eye. Statisticile arată că despăgubirile plătite la nivel mondial de victimele hackerilor se ridică la miliarde de dolari anual.