România are un porumbel voiajor campion. Pasărea a reuşit să câştige titlul după ce a zburat aproape o mie de kilometri fără oprire
Un porumbel voiajor campion trăieşte în ţara noastră, mai exact în Suceava. Pasărea a reuşit să câştige titlul după ce a zburat aproape o mie de kilometri fără oprire. Porumbelul câştigător provine dintr-o familie de campioni, iar îngrijitorul său este foarte mândru de performanţele sale.
De Angela Bertea la 27.02.2024, 18:19Ca mai nouă stea din lumea porumbeilor voiajori trăieşte în judeţul Suceava, în comuna Moara. Are trei ani şi este îngrijit de Liviu, fost pompier şi - de zece ani - pasionat de creşterea porumbeilor. Ca să îşi adjudece titlul de campion, porumbelul a dovedit că nu este o pasăre ca oricare alta. A zburat cu 60 de kilometri pe oră, timp de 14 ore, fără oprire. "La ultimul concurs pe care l-a şi câştigat împotriva a 17.932 de porumbei, locaţia de lansare a fost Birzai, din Letonia, distanţa 979 de kilometri", a declarat Liviu Perijoc, crescător de porumbei.
Prima Olimpiadă a porumbeilor de curse a avut loc în 1949
Pentru a ajunge la asemenea performanţe, un porumbel trebuie să aibă o musculatură bună, un penaj de calitate şi să dea dovadă de multă inteligenţă, calităţi care, de altfel, se moştenesc. New Star provine dintr-o familie de campioni. "Bunica a fost campioana judeţului şi locul 4 provincia Moldova la As Maraton. Iar bunicul Star a fost campionul provinciei Moldova în campionatul Star 2019", a declarat Liviu Perijoc, crescător de porumbei.
Folosiţi ca mijloc de comunicare până în epoca modernă, utilizarea porumbeilor voiajori este, în prezent, exclusiv sportivă. Prima Olimpiadă a porumbeilor de curse a avut loc în 1949.