România, Germania, Olanda şi Spania au încheiat un acord pentru cumpărarea a 1.000 de rachete Patriot
Mai multe state NATO, printre care România, Germania, Ţările de Jos şi Spania, au încheiat un acord pentru cumpărarea a până la 1.000 de rachete Patriot. La începutul lunii decembrie, MApN a anunţat că România cumpără 200 de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de peste un miliard de euro.
De Redactia Observator la 03.01.2024, 17:03NATO a declarat miercuri că divizia sa de achiziţii urmează să sprijine un grup de ţări membre, între care Germania, Ţările de Jos, România şi Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, informează Reuters.
Agenţia a atribuit un contract de producţie şi livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon şi MBDA, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, adăugând că producţia europeană de rachete va fi extinsă.
"Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere", precizează NATO într-un comunicat.
România a plătit patru miliarde de dolari pentru patru sisteme de rachete Patriot. La începutul lunii noiembrie 2023, armata a testat unicul sistem Patriot operaţional. Testul Patriot nu a fost unul lipsit de probleme. Sistemul de lansare a pierdut legătura cu una dintre rachete, aşa că a lansat automat o altă rachetă. Probleme au fost şi la cea de-a treia lansare, amânată timp de o oră
Sistemul Patriot poate detecta ţinte multiple (rachete, avioane sau drone militare) aflate la o distanţă de peste 300 de kilometri şi poate lansa proiectile la peste 15 kilometri o altitudine. Creierul sofisticatului ansamblu este radarul computerizat. În câteva secunde, sunt afişate pe ecranul radarului şi calculate viteza şi punctul către care se îndreaptă. În 2024, vom avea, în total, 7 sisteme de lansare Patriot cu 64 de rachete fiecare.