Antena Meniu Search
x

România cumpără 200 de rachete pentru sistemele Patriot, în valoare de peste 1 miliard de euro

România cumpără 200 de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de peste un miliard de euro, anunță MApN, potrivit unei solicitări trimisă Parlamentului.

de Redactia Observator

la 11.12.2023, 17:11

sistem de rachete Patriot
România cumpără 200 de rachete pentru sistemele Patriot, în valoare de peste 1 miliard de euro - Profimedia Images

"În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aerioană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)/Patriot prevăzută de legea 222/2017, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând inițiativa ESSI", se menționează în solicitarea MApN.

Potrivit sursei citate, prețul maxim unitar este de circa 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA.

Prima tranșă pentru rachetele Patriot trebuie plătită până în primăvara anului viitor

Avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau în trimestrul I al anului 2024.

MApN are obligația, potrivit legii 195/2012, de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului pentru că valoarea estimată, fără TVA, este mai mare de 100 de milioane de euro.

Solicitarea MApN a fost trimisă comisiilor de Apărare din cele două camere ale Legislativului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » România cumpără 200 de rachete pentru sistemele Patriot, în valoare de peste 1 miliard de euro