Antena Meniu Search
x

Video De ce a dat rateu sistemul de rachete Patriot, pe poligonul de la Capul Midia. Explicațiile șefilor din Armată

Test ratat! Sistemul american de apărare anti-aeriană Patriot a făcut astăzi primele probe cu muniţie de război. În prezenţa premierului şi a unui fost şef de Armată, sistemul a dat rateuri la a doua lansare, iar a treia lovitură a fost amânată. Şefii armatei văd partea plină a paharului. A fost ocazia perfectă pentru reglaje tehnice şi promit că nu vor mai fi probleme. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 15.11.2023, 19:57

Vezi și

Două rachete au fost lansate la foc automat de pe platoul poligonului din Capul Midia. A treia s-a lăsat, însă, aşteptată mai mult de o oră - sistemul a pierdut controlul între baterie și lansator. 

  • Daniel Petrescu, șeful Statului Major General al Armatei Române: Aţi văzut lansarea cu succes a două rachete, aţi văzut şi greutăţile începutului. Este prima tragere reală executată de primul sistem care a intrat în dotarea regimentului. Este o capabilitate pe care o verificăm şi o cercetăm. 

Nu a fost singurul incident. La a doua tragere, sistemul de lansare, complet automatizat, a comutat singur lansatorul, după ce a pierdut legatura cu una dintre rachete. 

"Ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică zic eu minoră, practic s-a pierdut legătura între cabina de control al angajării și unul dintre lansatoare. Eu văd acest incident ca o oportunitate. E un test care mi-a confirmat încă o dată că sistemul este foarte bun. Sistemul a detectat această întrerupere a legăturii între cele două elemente şi a luat decizia să comute automat lansarea pe celălalt lansator", a declarat Virgil Toșa, comandantul Regimentului 74 Patriot. 

Pe acelaşi subiect

La tragerile cu sistemul Patriot au asistat Marcel Ciolacu şi fostul şef al armatei, Nicolae Ciucă

Statul a plătit patru miliarde de dolari pentru patru sisteme de rachete Patriot. Cel testat astăzi este, însă, unicul operaţional. Sistemul poate detecta ţinte multiple aflate la o distanţă de peste 300 de kilometri şi poate lansa proiectile la peste 15 kilometri o altitudine. Creierul sofisticatului ansamblu este radarul computerizat.

  • Andreea Filip, reporter Observator: Sistemul detectează toate ţintele aeriene agresive: rachete, avioane sau drone militare. În câteva secunde, sunt afişate pe ecranul radarului şi calculate viteza şi punctul către care se îndreaptă. 

Pentru lansările de astăzi cu Patriot militarii au fost instruiţi în Statele Unite ale Americii

  • Maria Șaramet, ofițer tactic: Mă ocup cu ordinul de angajare, propriu zis, şi am rol şi în field protection, adică să fiu atentă să nu angajăm ţinte prietene, să nu băgăm în spaţii prietene. 
  • Vlad Ghieorghieş, subofițer tactic​: Este foarte uşor de utilizat, în antiteză cu cât de capabil este. Este asemănător unui joc pe calculator.

Sistemul american înlocuieşte vechile sisteme sovietice, fabricate pe vremea Războiului Rece, pe care Armata Română încă le are în uz. Anul viitor vom avea, în total, 7 sisteme de lansare Patriot cu 64 de rachete fiecare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » De ce a dat rateu sistemul de rachete Patriot, pe poligonul de la Capul Midia. Explicațiile șefilor din Armată